Οι ορμόνες που υποτροπιάζουν τον καρκίνο

Οι ορμόνες που υποτροπιάζουν τον καρκίνο

Οι ορμόνες που υποτροπιάζουν τον καρκίνο

Νέα επιστημονική μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει γιατί ο καρκίνος επιστρέφει μετά από μεγάλο διάστημα από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες και τα ουδετερόφιλα μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και να προκαλέσουν εκ νέου ανάπτυξη των όγκων ακόμη και μετά την αγωγή.

Επίσης, η στόχευση ορμονών του στρες με βήτα-αποκλειστές, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. Dmitry Gabrilovich δήλωσε ότι η επανεμφάνιση όγκων μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνεται από το στρες.

Με δεδομένο ότι το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο είναι σύνηθες, τα πιο αποτελεσματικά βήματα είναι η μείωση του στρες.

Οι ορμόνες που υποτροπιάζουν τον καρκίνο

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει στρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Ο ακριβής ρόλος τους στον καρκίνο όμως, παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς και 80 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα.

Αφού εξέθεσαν τους ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν οδηγώντας τα ουδετερόφιλα να απελευθερώσουν πρωτεΐνες και λιπαρά μόρια, που με τη σειρά τους οδήγησαν τα κύτταρα του όγκου στο να ξυπνήσουν και πάλι.

Ωστόσο, κύτταρα όγκου παρέμειναν εν υπνώσει σε ποντικούς με στρες που έλαβαν ένα πειραματικό βήτα-αποκλειστή.

Επιπλέον, σε δείγματα αίματος 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να υποστούν επανεμφάνιση του όγκου 33 μήνες μετά την εγχείρηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.