Κορονοϊός: Τι έδειξε νέα έρευνα για τους ηλικιωμένους ασθενείς

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκδηλώνουν ως πρώτο σύμπτωμα το ντελίριο, μια κατάσταση σύγχυσης της συνείδησης και αποπροσανατολισμού, προτού εμφανιστούν άλλα συμπτώματα της λοίμωξης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάουρα Κένεντι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Οpen”, ανέλυσαν στοιχεία για 817 ασθενείς 68 έως 86 ετών που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 σε επτά νοσοκομεία.

Διαπιστώθηκε ότι, από αυτούς, το 28% είχαν ντελίριο, όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Το 16% των ασθενών είχαν ως βασικό σύμπτωμα το ντελίριο, ενώ το 37% ποτέ δεν εμφάνισαν άλλα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό και δύσπνοια.

Οι ασθενείς με αρχικό ντελίριο είχαν σημαντικά αυξημένη (κατά 67%) πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 24% πιθανότερο να πεθάνουν από την Covid-19, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν είχαν εμφανίσει το ντελίριο ως σύμπτωμα.

Οι ηλικιωμένοι με απώλεια όρασης είχαν 98% μεγαλύτερο κίνδυνο ντελίριου λόγω κορονοϊού και εκείνοι με Πάρκινσον 88% μεγαλύτερη πιθανότητα. Οι άνω των 75 ετών ήταν 51% πιθανότερο να εμφανίσουν ντελίριο, όσοι είχαν ιστορικό εγκεφαλικού 47% και όσοι ζούσαν σε οίκο ευγηρίας ή μονάδα φροντίδας είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, παρά τη συχνότητα του ντελίριου στους ηλικιωμένους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων (τουλάχιστον στις ΗΠΑ).

«Τα συμπτώματα του ντελίριου μπορούν να ποικίλουν. Μερικές φορές οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας τους, κάποιοι έχουν μεγάλη υπνηλία ακόμη και την ώρα του φαγητού, ενώ άλλοι εμφανίζονται ευερέθιστοι ή έχουν παραισθήσεις», δήλωσε η Κένεντι. «Η έγκαιρη αναγνώριση του ντελίριου είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στις διάφορες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.