Ψυχρολουσία από Λιβύη: «Ισχύει στο ακέραιο το μνημόνιο με την Τουρκία για την AOZ – Αδέρφια μας οι Τούρκοι»!

Καμία μεταβολή στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο περί καθορισμού των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και οι Λίβυος πρωθυπουργός  Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη σημερινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Λιβύη αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις προβλέψεις και τις διατάξεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των συνομιλιών τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Νωρίτερα  ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έδινε απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος ζήτησε από την Βεγγάζη όπου βρέθηκε πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη  την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.

Πιο ειδικά ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε πως  η Άγκυρα θα  διατηρήσει το ρόλο της στη Λιβύη, παρά τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και τις εκκλήσεις από την ΕΕ να απέχουν τρίτα μέρη από παρεμβάσεις στη χώρα.

Μάλιστα, σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόμενος την Βεγγάζη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Χασάν Κατράνι, αφού ζήτησε την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη τόνισε  τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Λιβύη  ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βρισκόταν στην  Κωνσταντινούπολη όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο για να συμφωνήσει  ένα κολοσσιαίο πακέτο ενεργειακών συμφωνιών που μετατρέπουν την Τουρκία σε κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη στην Κυρηναϊκή.

Μάλιστα ο Λίβυος πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή 5 νέων συμφωνιών με την τουρκική ηγεσία δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Τουρκία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ρόλο της χώρας στην σταθεροποίηση της κατάστασης  τονίζοντ5ας παράλληλα εμφατικά ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας με τους Τούρκους αδερφούς μας είναι μοντέλο διακρατικών σχέσεων», συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.