Μόσιαλος: Ποια είναι η άποψή του για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών

Στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους θανάτους ηλικιωμένων ανθρώπων στη Νορβηγία, που σύμφωνα με τις αρχές της χώρας δεν συνδέονται με τον εμβολιασμό τους από τον κορονοϊό, αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του για τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω.

Αναλυτικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, έγραψε τα εξής:

“Πρόσφατα άρθρα στα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν πως στη Νορβηγία πέθαναν κάποιοι άνθρωποι μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer. Στη Νορβηγία έχουν πλέον εμβολιαστεί με την πρώτη δόση σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι που ζούνε σε οίκους ευγηρίας, και σύμφωνα με τον νορβηγικό οργανισμό φαρμάκων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είχα αναφερθεί τότε στον τρόπο που αναφέρονται από τις αρμόδιες Νορβηγικές ρυθμιστικές αρχές τόσο οι φυσιολογικοί θάνατοι αλλά και οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων. Η απάντηση είναι απλή: καταγράφονται και δημοσιεύονται τα πάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που κάποιοι άνθρωποι πέθαναν μετά τον εμβολιασμό, είχα τονίσει πως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό. Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούσαν εξάλλου σε ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών ή και άνω των 90 ετών- με πάρα πολλά υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας.

Οι Νορβηγικές αρχές, έχουν δηλώσει πως θα εκδίδουν εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτιο αναφορικά με τους εμβολιασμούς, που θα εμπεριέχει και τις αναφορές για παρενέργειες ανά ηλικία.

Γιατί δεν το θεωρούσαν ανησυχητικό οι Νορβηγοί;

Γιατί δυστυχώς κάποιοι υπερήλικες θα πεθάνουν σχετικά κοντά στην ημέρα του εμβολιασμού τους. Αυτός ο θάνατος δεν θα σχετίζεται με το εμβόλιο όμως, αλλά με το γήρας.

Είχα πει να περιμένουμε τις διευκρινίσεις των Νορβηγών για τα αίτια θανάτου των εμβολιασθέντων.

Εχθές, αυτές οι διευκρινίσεις ήρθαν και μέσω της διευθύντριας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας -FHI- (σε συγκεκριμένη ερώτηση σε συνέντευξη τύπου) αλλά και του διευθυντή του νορβηγικου οργανισμού φαρμάκων -NMA- (στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg).

Οι Νορβηγοί δεν αποδίδουν τους θανάτους στο εμβόλιο. Η πρώτη μεταξύ άλλων υπενθύμισε πως στα γηροκομεία στη Νορβηγία πεθαίνουν περίπου 45 άτομα την ημέρα, ασχέτως εμβολιασμού. Ο δεύτερος επίσης δήλωσε πως το να κολλήσουν κορωνοϊό σε αυτή την ηλικία έχει συνήθως πολύ χειρότερη έκβαση από το εμβόλιο.

Κάποιοι είχαν τοποθετηθεί, μετά από τις πρώτες ανακοινώσεις, υπέρ του να εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών ακριβώς γιατί υπάρχει κίνδυνος θανάτου ασχέτως εμβολιασμού.

Η δική μου γνώμη για τους άνω των 85 ετών, αν είναι ιδιατερα ευπαθείς γιατί έχουν πολλά προβλήματα υγείας (πολλοί δεν είναι), είναι να σταθμίζονται τα ωφέλη και οι κίνδυνοι, από το γιατρό τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος από τον εμβολιασμό. Αλλά αν ένας υπερήλικας κάνει πυρετό και εμετούς και πάθει αφυδάτωση, η κατάσταση της υγείας του θα επιβαρυνθεί. Άρα πρέπει να εξετάζεται όχι μόνο η κατάσταση της υγείας αλλά και η στήριξη από την οικογένεια τον οίκο ευγηρίας σε περίπτωση παρενέργειας.

Έγιναν εκατομμύρια εμβολιασμών στους άνω των 80 ετων σε Αγγλία, ΗΠΑ και Ισραήλ και δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να σχετίζεται με το εμβόλιο.

Στά τέλη του μήνα αναμένουμε την πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση με τα αποτελέσματα ασφαλείας των εμβολιασμών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.