Απόλυτη κατάρρευση στην οικονομία και μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα

Όπως είχαμε προειδοποιήσει από τον Νοέμβριο, ο προϋπολογισμός του 2021 ήταν μία μαγική εικόνα. Έχουμε μάλιστα την εντύπωση ότι η κυβέρνηση το γνώριζε αυτό πολύ καλά, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κάνει αυτή την αγχωτική επιβολή οριζόντιας απαγόρευσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, προκειμένου να καλύψει ειδικά το φιάσκο του πρώτου διμήνου πίσω από την δικαιολογία των έκτακτων μέτρων.

Γράφαμε συγκεκριμένα ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είχε ένα εξωφρενικό δεδομένο. Ότι τα έσοδα για το πρώτο δίμηνο του έτους θα υπερέβαιναν ακόμα και την πρόβλεψη εσόδων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020! Πρόκειται φυσικά για μία απίστευτη πολιτική απάτη, διότι όχι μόνο το πρώτο δίμηνο του 2020 δεν υπήρχε πανδημία, αλλά η πρόβλεψη εκείνη των εσόδων δεν είχε γίνει πράξη, παρά το ότι ακριβώς δεν υπήρχε ούτε πανδημία ούτε περιοριστικά μέτρα!

Μιλάμε για την απόλυτη απάτη, χωρίς να είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για το εάν ήθελα να εξαπατήσουν «απλώς» τον ελληνικό λαό με έναν προϋπολογισμό – τέρας που θα χρησιμοποιούσαν για επικοινωνιακά παιχνίδια λίγων μηνών ή εάν ήθελαν να εξαπατήσουν διεθνείς οίκους.

Έτσι, μετά την κομισιόν και η διεύθυνση και ο ένας μετά τον άλλον όχι μόνο αποκαλύπτουν τα μαύρα μαντάτα για το πρώτο τρίμηνο που τινάζει τον προϋπολογισμό στον αέρα, αλλά βλέπουν και την πραγματική να έρχεται μετά από δύο χρόνια!

Η ING βλέπει την ύφεση στο α΄ τρίμηνο στο ιλιγγιώδες 13% γεγονός που τινάζει τις κυβερνητικές προβλέψεις στον αέρα, αφού όπως γράφαμε, ειδικά για το πρώτο δίμηνο η πρόβλεψη εσόδων υπερέβαινε ακόμα και την αντίστοιχη πρόβλεψη εσόδων για το 2020 η οποία ούτε αυτή επιτευχθεί, παρότι τότε δεν υπήρχε πανδημία! Για την συνολική ανάπτυξη το 2021 η πρόβλεψη είναι γύρω στο 2%, Γεγονός που σημαίνει ότι ο όλεθρος θα συνεχιστεί για όλο το τρέχον έτος. Πάνε τα μυθεύματα για ανάπτυξη τύπου «V», η έστω για ανάπτυξη της τάξεως του 7%.

Όσο για την οικονομική ανάκαμψη; Η ING την τοποθετεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όλα αυτά την ώρα που το δημόσιο χρέος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καθιστώντας την Ελλάδα πραγματική «αποικία».

Αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις και της Scope Ratings.  Ο οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την σε ποσοστό  3,5% το 2021 αντί 4,5%. Για το πρωτο εξάμηνο βλέπει ύφεση ενώ σημειώνουν ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό. Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη επίδοση είναι το καλύτερο σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Διψήφια ύφεση βλέπει και η Unicredit. Ενώ ακόμα και η κομισιόν προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 3% για όλο το έτος, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Και δυστυχώς το έτος έχει μόλις αρχίσει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.