«War on terror». Ο λεγόμενος πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας» που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, άφησε και ακόμη αφήνει πίσω του εκατομμύρια θύματα. Εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τους τραυματισμένους και τους αρρώστους, εκτόπισε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που υπολογίζεται από 37 εκατομμύρια και θα μπορούσε να φτάνει ακόμη και τα 59 εκατομμύρια.
Τα στοιχεία αυτά φέρνει στο φως, μία νέα έκθεση του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε υπολογιστεί ο αριθμός των εκτοπισμένων αυτού του «παγκόσμιου πολέμου» που εξαπέλυσε η Αμερική.
Η έκθεση, σύμφωνα με τον καθηγητή ανθρωπολογίας και εκ των συγγραφέων της έκθεσης Ντέιβιντ Βάιν, εκτιμά «συντηρητικά» ότι οκτώ από τους πιο βίαιους πολέμους «αντιτρομοκρατίας» που έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις 9/11 – σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Σομαλία, Σύρια και Υεμένη – έχουν δημιουργήσει 8 εκατομμύρια πρόσφυγες και 29 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους
Σύμφωνα με τον Βάιν, στην έκθεση «Costs of War», συμπεριλαμβάνονται και οι υπόλοιπες έξι χώρες εκτός από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ – χωρίς να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τους εκτοπισμούς – έχει διαδραματίσει αναμφισβήτητο και συστηματικό ρόλο, μέσω της ανάπτυξης στρατευμάτων, της στρατιωτικής υποστήριξης, της ρητορικής της για την «αντιτρομοκρατία» και τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για την υποστήριξή τους. Στις περιπτώσεις αυτές σημειώνει, – όπως για παράδειγμα στη Σύρια – η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τους εκτοπισμούς που συνδέονται με τη δράση των ΗΠΑ είναι συντηρητική. Όμως, «η αναγνώριση των αποτελεσμάτων του συνόλου του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” είναι ευθύνη που οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν», υπογραμμίζει σχετικά, τονίζοντας ότι η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στο «άγνωστο ανθρώπινο κόστος» του πολέμου αυτού που μετρά 19 χρόνια.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τα 14,5 εκατομμύρια. Αυτό το νούμερο από μόνο του είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο πόλεμο του 20ου αιώνα, εξαιρουμένου του Β’ Παγκοσμίου. Στο συνολικό νούμερο που παρουσιάζει η έκθεση περιλαμβάνονται επίσης 3,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Πακιστανοί, 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Φιλιππινέζοι, 4,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σομαλοί, 4,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Υεμένοι, 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Λίβυοι και 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι.
Εκτός του αριθμού των εκτοπισμένων, η έκθεση «Costs of War», παρουσιάζει και μία σειρά από άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
- Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους εξαιτίας της άμεσης πολεμικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων, των πολιτών, των δημοσιογράφων και των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
- Εκτιμάται ότι πολλοί περισσότεροι έχουν πεθάνει από έμμεσες αιτίες σε αυτούς τους πολέμους, λόγω υποσιτισμού, καταστροφής των υποδομών και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
- Πάνω από 335.000 πολίτες σκοτώθηκαν εξαιτίας άμεσης βίας σε αυτές τις συγκρούσεις.
- 21 εκατομμύρια Αφγανοί, Ιρακινοί, Πακιστανοί και Σύροι ζουν ως πρόσφυγες πολέμου ή εσωτερικά εκτοπισμένοι, σε εξαιρετικά ακατάλληλες συνθήκες.
- Αναφορικά με τις ΗΠΑ πάνω από 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δεν είναι γνωστός ο πλήρης αριθμός που γύρισαν τραυματισμένοι ή άρρωστοι. Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί εργατών δεν έχουν αναφερθεί, όπως απαιτείται από το νόμο, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 8.000 έχουν σκοτωθεί.
- Η αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε 80 χώρες, επεκτείνοντας σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο.
- Οι εν λόγω πόλεμοι συνοδεύτηκαν από το ξήλωμα των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό.
- Τόσο το Ιράκ όσο και το Αφγανιστάν συνεχίζουν να κατατάσσονται εξαιρετικά χαμηλά στις παγκόσμιες μελέτες πολιτικής ελευθερίας. Οι γυναίκες και στις δυο χώρες αποκλείονται από την πολιτική εξουσία και βιώνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και βίας.
- Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυτών των πολέμων θα συνεχιστεί για δεκαετίες.
- Από τα 199 δισ. δολάρια που δόθηκαν από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τα περισσότερα διατέθηκαν για τον οπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας και στις δυο χώρες. Παράλληλα μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατέθηκε για ανθρωπιστική βοήθεια χάθηκε σε απάτες, σπατάλες και καταχρήσεις.
- Το κόστος των πολέμων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία ανέρχεται σε περίπου σε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα μελλοντικά έξοδα του δανεισμού, που εκτιμάται ότι θα προσθέσουν ακόμη 8 τρισεκατομμύρια στο σύνολο τα επόμενο 40 χρόνια.
- Εναλλακτικές λύσεις για τον πόλεμο δεν εξετάστηκαν σχεδόν ποτέ μετά την 11η Σεπτεμβρίου ή αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.