Όπως καταλάβατε, πάμε ολοταχώς για συμβιβασμό με την Τουρκία.

Την ώρα που για μια ακόμη ημέρα τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχιζε το κρεσέντο και των λεκτικών προκλήσεων. Μιλώντας στο TRT Haber ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε χαρακτηριστικά για τα ελληνοτουρκικά: «Μάθετε να μοιράζεστε την Ανατολική Μεσόγειο».

Τι είπε για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας:

«Έχουν γίνει κάποια βήματα για τη διόρθωση των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Μετά την κρίση των Ιμίων στο παρελθόν, ξεκίνησε ένας μηχανισμός για να συζητηθούν ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, στο Αιγαίο. Αυτός πάνε καλά μέχρι την κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να συζητηθούν τα θέματα που δεν μπορούσαν να λυθούν ακόμη. Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα γίνονται υπερεθνικιστές. Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τον νέο Πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή στάση, για τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι στη λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν απαντήσαμε. Λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία μαζί σας, εφόσον είστε έτοιμοι για συμφωνία.

Μάθετε να μοιράζεστε την Ανατολική Μεσόγειο, όλοι έχουν δικαίωμα εδώ. Αλλά αν αγνοήσετε το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειδικά στο Αιγαίο για να μειωθεί η ένταση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ένταση».

Για τη συνεχή «παρέμβαση» στα εσωτερικά άλλων χωρών:

«Μπορούμε να καθόμαστε και να αγνοούμε όλες τις εξελίξεις, αλλά η προσέγγισή μας είναι να παράγουμε λύσεις για να τις αντιμετωπίσουμε (τις εξελίξεις) σε όλες τις διαστάσεις με μια καινοτόμα και ανθρωπιστική αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής».

Για τους Τουρκοκύπριους:

«Όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες της Μεσογείου χωρίς να αποκλείει κανέναν, αλλά παρόλες τις προειδοποιήσεις μας δεν μας υπολογίζουν. Αυτή τη φορά κάναμε τις απαντητικές κινήσεις μας. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα για τα συμφέροντα της χώρας μας. Προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, πρέπει να ακολουθήσουμε μια προορατική εξωτερική πολιτική με τον ίδιο τρόπο».

trthaber.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.