Πλαστικές σφαίρες και αύρες νερού και το 2020 στο Χονγκ Κονγκ

Στη χρήση μεγάλου όγκου δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού κατά διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, προχώρησαν οι αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ, αφού το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας υποδέχτηκε τη νέα δεκαετία με νέες ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις και δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο λιμάνι Βικτώρια για την αντίστροφη μέτρηση ενώ νωρίτερα σχημάτισαν μεγάλες ανθρώπινες αλυσίδες σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

«Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, επανάσταση τώρα!», φώναξαν με την έλευση της καινούργιας χρονιάς και άναψαν τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους δημιουργώντας έναν ωκεανό από φώτα.

Μικρές ομάδες ατόμων βγήκαν στους δρόμους της συνοικίας Μονγκ Κοκ, όπου έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα. Η αστυνομία κατέφυγε τότε σε χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά το 2020.

AP Photo/Vincent Yu

Στη συνοικία Γουαντσάι, όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά μπαρ, ορισμένοι διαδηλωτές ζωγράφισαν γκράφιτι και έσπασαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας HSBC με αποτέλεσμα αστυνομικοί με πολιτικά να ψεκάσουν με σπρέι πιπεριού τους και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μαύρα και μάσκες για να μην αναγνωρίζονται από τις αρχές, ανασυντάχθηκαν και απάντησαν με μολότοφ χρησιμοποιώντας ως ασπίδες ανοιγμένες ομπρέλες. Ο τραπεζικός όμιλος έχει γίνει εχθρός του κινήματος επειδή έκλεισε έναν λογαριασμό στον οποίο συγκέντρωσαν χρήματα.

AP Photo/Vincent Yu

«Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν»

Μια θάλασσα από διαδηλωτές ξεχύθηκε στη συνέχεια στην λεωφόρο Νάθαν κλείνοντας όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας. «Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί το 2020» έγραφαν μερικά από τα πανό. Η αστυνομία απάντησε και σε αυτή την περίπτωση στη ρίψη δακρυγόνων, αλλά και σφαιρών καουτσούκ.

Νωρίτερα, σε μαζική πορεία, νέοι και ηλικιωμένοι, φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ, που μεταξύ άλλων έγραφαν «Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν». Το «παρών» έδωσαν αρκετοί πρόσφατα εκλεγμένοι πολιτικοί υπέρ της δημοκρατίας στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ μερικοί έχουν βοηθήσει για τη συγκέντρωση δωρεών.

AP Photo/Vincent Yu

«Είναι δύσκολο να πει κανείς το “Ευτυχισμένο το νέο έτος”, επειδή ο λαός του Χονγκ Κονγκ δεν είναι ευχαριστημένος», είπε ένας διαδηλωτής, που περπατούσε μαζί με τον γιο, τη μητέρα και την ανιψιά του.

«Αν δεν ικανοποιηθούν τα πέντε αιτήματα και δεν λογοδοτήσει η αστυνομία για την βαρβαρότητά της, τότε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή χρονιά» πρόσθεσε αναφερόμενος στις διεκδικήσεις του κινήματος.

Αυτό ζητά κυβερνητικές υποχωρήσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους δημοκρατίας, την εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας της ηγεσίας της μητρόπολης των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία και τη χορήγηση αμνηστίας για τους περισσότερους από τους 6.500 συλληφθέντες.

AP Photo/Vincent Yu

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε νέο μήνυμα προς τους διαδηλωτές στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του λέγοντας ότι το Πεκίνο «θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα την ευημερία και την σταθερότητα» του Χονγκ Κονγκ υπό το αποκαλούμενο «μια χώρα, δύο συστήματα» πλαίσιο.

Μια ομάδα από 40 βουλευτές και αξιωματούχους 18 χωρών έστειλε ανοιχτή επιστολή στην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ εκλεκτή του Πεκίνου, Κάρι Λαμ, χθες καλώντας την να «αναζητήσει ειλικρινείς τρόπους εξόδου από την κρίση αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των πολιτών».

Πηγή: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.