H ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ Παναγία των Παρισίων – Μια κάμερα μπορεί να δώσεις τις απαντήσεις

Παράλληλα μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει σκαλωσιές και διεξήγε εργασίες στον ναό ανακοίνωσε σήμερα πως μια κάμερα, η οποία είχε εγκατασταθεί μόλις μερικές ώρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ-Νταμ το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Η καταστροφική πυρκαγιά σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε μεγάλη λύπη στη χώρα. Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβεσαν την πυρκαγιά.

«Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σ’ αυτούς.

Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν στη σωτηρία» της Παναγίας των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο Δημαρχείο του Παρισιού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον ναό.

Επίσης αγρυπνία οργανώθηκε για απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ-Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.

Εξάλλου από διπλωματική πηγή έγινε σήμερα γνωστό πως ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα διορίσει έναν πρεσβευτή αρμόδιο για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης της Νοτρ-Νταμ.

Η θέση αυτή θα ανατεθεί στον Στανισλάς ντε Λαμπουλέ, 72 ετών, πρώην διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών (2002-2006) και πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στη Ρωσία (2006-2008) και στη συνέχεια στο Βατικανό (2008-2011), διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

«Θα συνοδεύει τους μεγάλους ξένους δωρητές στο διάβημά τους», θα εξασφαλίσει έναν σύνδεσμό ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τους διεθνούς οργανισμούς όπως η UNESCO και «θα κινητοποιήσει ευρωπαϊκές εμπειρογνωμοσύνες που μπορεί να χρειαστούν», πρόσθεσε η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.