Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:Νέοι Πυλώνες Ισχύος στην Αφρική (Μέρος 9)

Οι περιφερειακοί παίκτες της Αφρικής – Νιγηρία, Νότια Αφρική, Αιθιοπία και Αίγυπτος στο μικροσκόπιο

Γράφει ο Γιώργος Αθανασίου

Μέσα σε ένα παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται, δεν είναι μόνο οι εξωτερικές δυνάμεις που προσδιορίζουν την πορεία της Αφρικής. Υπάρχουν και ισχυροί εγχώριοι παίκτες – χώρες με πληθυσμιακό, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα – που διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.

🇳🇬 Νιγηρία – Η ασταθής υπερδύναμη της Δυτικής Αφρικής

Με περισσότερους από 220 εκατομμύρια κατοίκους, πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και διαρκείς εσωτερικές εντάσεις (από τον Boko Haram μέχρι τις αποσχιστικές τάσεις του Biafra), η Νιγηρία είναι ένας «γίγαντας με πήλινα πόδια». Διαθέτει στρατηγικό βάρος στην ECOWAS και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο τόσο σε ξένες επιρροές όσο και σε ριζοσπαστικά κινήματα, αν και η διαφθορά, η ανισότητα και η τρομοκρατία την κρατούν πίσω.

🇿🇦 Νότια Αφρική – Το κράτος των BRICS, σε κρίση εσωτερική

Η χώρα του Μαντέλα, βασικό μέλος των BRICS, έχει την πιο ανεπτυγμένη βιομηχανική βάση στην υποσαχάρια Αφρική. Όμως η πολιτική στασιμότητα, η διακυβέρνηση ANC, η ενεργειακή κρίση (με συνεχή μπλακάουτ) και η αύξηση της εγκληματικότητας, έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της ως ηγέτιδας δύναμης της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παίζει ρόλο-κλειδί σε διεθνή fora και οικονομικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τους δεσμούς με Ρωσία, Κίνα και Ινδία.

🇪🇹 Αιθιοπία – Από την ελπίδα στην αιματοχυσία

Η Αιθιοπία θεωρήθηκε για χρόνια το νέο success story της Ανατολικής Αφρικής. Με τον Abiy Ahmed να τιμάται με Νόμπελ Ειρήνης, η χώρα επένδυσε σε αναπτυξιακά έργα, υποδομές και τεχνολογία. Όμως ο εμφύλιος με το Τιγκράι, οι εθνοτικές συγκρούσεις και οι δημογραφικές πιέσεις οδήγησαν σε σοβαρή αποσταθεροποίηση. Στρατηγικά, παραμένει κρίσιμος παράγοντας λόγω θέσης στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και λόγω της συμμετοχής της στην Πρωτοβουλία Belt and Road.

🇪🇬 Αίγυπτος – Ο διαχρονικός πόλος της Μεσογείου και του Νείλου

Η Αίγυπτος, υπό τον αυταρχικό έλεγχο του Sisi, έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό κόμβο. Ο Σουέζ, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι σχέσεις με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, την καθιστούν απαραίτητο «κρίκο» για κάθε μεγάλη δύναμη με συμφέροντα στην περιοχή. Στρατιωτικά υπερτερεί, διπλωματικά παίζει σε πολλά ταμπλό – αλλά κοινωνικά και πολιτικά, η σταθερότητα είναι επίπλαστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λ.Δ. Κονγκό: Ο υπόγειος θησαυρός που αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής: Η Κίνα – Οικονομική διείσδυση και “ήπια κυριαρχία” (Μέρος 1)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:Η Ρωσία και η στρατηγική της αποσταθεροποίησης – Από τη Wagner στις στρατιωτικές συμφωνίες ασφαλείας (Μέρος 2)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:Η αμερικανική προσέγγιση και οι νέοι εμπορικοί διάδρομοι – Από το “Prosper Africa” στο “Lobito Corridor” (Μέρος 3ο)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:ΗΠΑ–Αφρική: Νέα Στρατηγική μέσω Lobito (Μέρος 4ο)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Μέρος 5ο)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής: Η Πτώση της Γαλλικής Επιρροής στην Αφρική (Μέρος 6ο)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής:Το κινεζικό αποτύπωμα στην Αφρική (Μέρος 7ο)

Γεωπολιτικός Χάρτης της Αφρικής: Ευρωπαϊκή Ένωση – Χωρίς Πυξίδα στην Αφρική;(Μέρος 8ο)

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.