Ο τομέας της εξόρυξης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ρυθμίζεται από τον νόμο αριθ. 18/001 της 9ης Μαρτίου 2018 για την τροποποίηση και τη συμπλήρωση του νόμου αριθ. 007/2002, της 11ης Ιουλίου 2002, για τον κώδικα εξόρυξης.
Γράφει ο Γιώργος Αθανασίου
1. Νομικό πλαίσιο
Ο τομέας της εξόρυξης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ρυθμίζεται από τον νόμο αριθ. 18/001 της 9ης Μαρτίου 2018 για την τροποποίηση και τη συμπλήρωση του νόμου αριθ. 007/2002, της 11ης Ιουλίου 2002, για τον κώδικα εξόρυξης.
Ο νέος Κώδικας έχει την αξία της επιβεβαίωσης της αρχής ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από την παραχώρηση εξόρυξης είναι διακριτά από εκείνα των παραχωρήσεων γης, έτσι ώστε ένας παραχωρησιούχος γης να μην μπορεί να βασίζεται στον τίτλο του για να διεκδικήσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας επί των ορυκτών ουσιών που περιέχονται στο υπέδαφος. Επιπλέον, ο νέος Κώδικας ταξινομεί τα κοιτάσματα ορυκτών σε ορυχεία και λατομεία.
Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποχαρακτηρίσει ή να αναταξινομήσει μια ουσία από τα ορυχεία σε ένα προϊόν λατομείου και αντίστροφα.
Οι στόχοι του Κώδικα Εξόρυξης είναι:
- Δημιουργία ενός πλαισίου win-win για όλους.
- Ανάπτυξη και ενθάρρυνση υποδομών για όλους·
- Ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου του R.D.C.
- Ανάπτυξη της ικανότητας τοπικού μετασχηματισμού·
- Ανάπτυξη του R.D.C. ως προορισμού για ξένο κεφάλαιο και τεχνολογία.
- Ενθαρρύνετε την άμεση ανάπτυξη της χώρας, όχι εικασίες.
2. 2. Δυνατότητες ορυκτού πλούτου ανά επαρχία
- Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι γνωστή για το μεταλλευτικό της δυναμικό που αντιπροσωπεύει 1.100 διαφορετικές ορυκτολογικές ουσίες.
- Όλες οι επαρχίες της χώρας έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν ορυκτό πλούτο. Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει αυτή την πραγματικότητα και ταυτόχρονα παρουσιάζει τα διαφορετικά ορυκτά του υπεδάφους όλων των επαρχιών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Γεωλογικά αποθέματα για ορισμένες ουσίες R.D.Congo
3. 3. Τα χαρακτηριστικά των μεταλλίων του Κονγκό είναι τα εξής:
- Τα κοιτάσματα BANALIA έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο άνω του 65% (χαμηλή περιεκτικότητα σε Si02).
- Τα ορυκτά (μαγνητίτιδα, χαυμάτο, μαστίτιδα, γοτθίτιδα) στην Κατάνγκα έχουν παραδεκτό περιεχόμενο μεταξύ 54 και 66% σιδήρου και 3 και 21% πυριτίου χωρίς πολλές ακαθαρσίες.
- Το Chrome και το νικέλιο έχουν μέσο περιεχόμενο 1,45% και 3,8% Cr. Η κατάθεση βαναδίζει δαμάσκηνου έχει μέση περιεκτικότητα σε μεταλλεύματος 25 έως 30 τοις εκατό του μολύβδου και 5 έως 6% σε βαναδίου κ.λπ.
- Το βωξίτη βρίσκεται στο Sumbi και το Sanzala με περιεχόμενο 48% Al.
- Οι πόροι φωσφορικού άλατος του Fundu Nzobe στην περιοχή Bas-River υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια ακαθάριστους τόνους, με μέση περιεκτικότητα P2O5 27%. Στο Kanzi, οι ίδιοι πόροι υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια τόνους με μέσο P2O5 περιεκτικότητα 17%. Στο Βανγκού, υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια τόνους στο 22% P2O5.
4. Παραγωγή
Η μεταρρύθμιση αυτού του τομέα μέσω του ανοίγματος προς τους ιδιώτες εταίρους κατέστησε δυνατή την προσέλκυση αρκετών θυγατρικών των μεγάλων πολυεθνικών του κόσμου σε ΕΚΕ. Η ιστορία επιτυχίας δείχνει την παρουσία στη χώρα εταιρειών όπως: TENKE FUNGURUME MINING (FREE PORT McROAN, KOLWEzi COPPER COMPANY (KINROSS-EGMF), KIBALILD, MUTANDA MINING, ASHANTI GOLDFIELD KILO, TWANGIA MINING κ.λπ.
Αυτή η τεράστια παρουσία έχει συμβάλει στην ταχεία αύξηση με την πάροδο των ετών στην παραγωγή εξόρυξης της χώρας, η οποία εξηγεί τη δραματική βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας.