Βίαιες συγκρούσεις ψαράδων στα σύνορα Αιθιοπίας – Κένυας: 13 νεκροί και 22 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22 αγνοούνται μετά από βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ ψαράδων από την Αιθιοπία και την Κένυα, στα σύνορα των δύο χωρών.

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα χωριά Λοπεϊμουκάτ και Νατίρι, στην επαρχία Τουρκάνα της Κένυας, κοντά στον ποταμό Όμο, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Κένυας και της Αιθιοπίας. Η σύγκρουση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εντάσεων που καταγράφονται συχνά στην περιοχή, όπου οι τοπικές κοινότητες, κυρίως ψαράδες, διασταυρώνονται συχνά για τον έλεγχο των κοινοτήτων και των φυσικών πόρων, όπως τα αλιευτικά πεδία στον ποταμό Όμο.

Η αστυνομία της Τουρκάνα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 15 Κενυάτες ψαράδες αγνοούνται, ενώ κλάπηκαν και 15 βάρκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ψαριών από τον ποταμό στις τοπικές αγορές. Αυτή η κλοπή και οι επιθέσεις εναντίον των ψαράδων εκλαμβάνονται ως σημαντική ένδειξη των εντάσεων στην περιοχή, καθώς η περιοχή του ποταμού Όμο αποτελεί σύνορο για πολλές φυλές και κοινότητες από τις δύο χώρες, οι οποίες συχνά ανταγωνίζονται για πρόσβαση στους πόρους της περιοχής.

Από την πλευρά της Αιθιοπίας, η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή. Ο διοικητής της επαρχίας Νταασανάτς στην Αιθιοπία επιβεβαίωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι διασώσεις από τις δύο πλευρές του ποταμού ήταν περιορισμένες, με μόνο έξι Αιθιοπείς ψαράδες, μέλη της φυλής Νταασανάτς, να καταφέρνουν να διασωθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες της επίθεσης.

Η κυβέρνηση της Κένυας, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Κιπτσούμπα Μουρκόμεν, δήλωσε ότι η χώρα θα αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη και να προστατεύσει τις τοπικές κοινότητες. Επίσης, η κυβέρνηση της Κένυας συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Αιθιοπίας για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων. Η ένταση μεταξύ των κοινοτήτων παραμένει υψηλή, και οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους για την ομαλή διαχείριση των φυσικών πόρων και την αποφυγή νέων αιματηρών επεισοδίων.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.