Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διαθέσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στην Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κατά την έναρξη του φόρουμ Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο αυτήν την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου.
Πολλές αφρικανικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν το ταξίδι με την ελπίδα να κερδίσουν συμβόλαια στην Κίνα για τις εταιρείες τους, ενώ το αφρικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα διευρύνθηκε περαιτέρω πέρυσι, σε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε αυτή την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου ότι η Κίνα είναι «έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της» με την αφρικανική ήπειρο στον οικονομικό τομέα, κατά την έναρξη μιας μεγάλης συνόδου κορυφής Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο. Οι σχέσεις Κίνας-Αφρικής βιώνουν την «καλύτερη περίοδο στην ιστορία», διαβεβαίωσε ο Xi Jinping, ενώ η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της αφρικανικής ηπείρου.
«Τα επόμενα τρία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 360 δισεκατομμυρίων γιουάν (50,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», είπε ο Σι στη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο, υποσχόμενος επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία «τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας », διευκρινίζει το AFP.
Πρώτος εμπορικός συνεργάτης
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της αφρικανικής ηπείρου, με διμερές εμπόριο αξίας 167,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με κινεζικά επίσημα μέσα ενημέρωσης. Έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και μηχανικούς στην Αφρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων και απέκτησε προνομιακή πρόσβαση στους τεράστιους φυσικούς πόρους της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του λιθίου.
Πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Σινο-Αφρικανική Συνεργασία (Focac) στο Ντακάρ, η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αφρικανικές εισαγωγές της στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό: 109 δισεκατομμύρια πέρυσι, και μειωμένα σε σύγκριση με το 2022, λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Αν παρατηρήσουμε μια μικρή διαφοροποίηση, με όλο και περισσότερα αγροτικά προϊόντα, λουλούδια, ανανάδες, καφέ ή αβοκάντο που εισάγει η Κίνα, οι αφρικανικές εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούνται και κυρίως από ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Και αυτά είναι μη επεξεργασμένα προϊόντα, παρά τις ελπίδες που είχαν τοποθετήσει τα αφρικανικά κράτη στους νέους δρόμους του μεταξιού για να αναπτύξουν τις αλυσίδες αξίας τους. Η Κίνα αρκέστηκε σε λίγες βιομηχανικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ή το Μαρόκο, για να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ συνεχίζει να εξάγει μαζικά οχήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην Αφρική.
Η εμπορική εξάρτηση παραμένει πλήρης από την Κίνα, μακράν τον μεγαλύτερο πελάτη της Αφρικής, ενώ οι Αφρικανοί προμηθευτές είναι δευτερεύοντες για το Πεκίνο, όπως δείχνει το παράδειγμα του πετρελαίου της Αγκόλας. Τα κινεζικά κρατικά δάνεια προς τα αφρικανικά κράτη αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από δάνεια από κινεζικές εταιρείες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Κάτι που κινδυνεύει να κάνει το αφρικανικό χρέος προς την Κίνα ακόμη πιο αδιαφανές.
Συνολικά, 25 ηγέτες αφρικανικών χωρών επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Η σύνοδος κορυφής είναι η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που διοργανώθηκε στο Πεκίνο από την πανδημία του Covid-19. Θα πρέπει να τελειώσει αυτή την Παρασκευή.