Η εμμονή των δυτικών χωρών με την ατζέντα για το κλίμα και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, μαζί με την άνθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύουν περαιτέρω τη ζήτηση για λίθιο
Tο λίθιο, ένα αλκαλικό μέταλλο που εξορύσσεται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, έχει γίνει ένας περιζήτητος θησαυρός για μεγάλες βιομηχανίες και χώρες.
Το λίθιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρονικά είδη και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά οχήματα.
Η εμμονή των δυτικών χωρών με την ατζέντα για το κλίμα και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, μαζί με την άνθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύουν περαιτέρω τη ζήτηση για λίθιο.
Το μέταλλο εξάγεται είτε από συσσωρεύσεις αλμυρού νερού γνωστές ως άλμη είτε από ενώσεις σκληρών πετρωμάτων που ονομάζονται σποδουμένιο και λεπιδολίτης.
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα
Οι εκτιμήσεις του 2023 δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο, περίπου 9,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ελέγχονται από τη Χιλή.
Τη δεύτερη θέση κατέχει η Αυστραλία (περίπου 6,2 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι), η οποία θεωρείται επίσης ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξόρυξη λιθίου.
Την τρίτη θέση κατέχει η Αργεντινή (3,6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι).
Όσον αφορά τους πόρους λιθίου, ωστόσο, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης πιστεύεται ότι είναι η Βολιβία, η οποία βρίσκεται σε περίπου 21 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Για σύγκριση, ενώ η δεύτερη Αργεντινή έχει 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου, τα κοιτάσματα λιθίου των ΗΠΑ (τρίτη θέση) υπολογίζονται σε περίπου 12 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ και το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βολιβία
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βολιβία στις 26/6 εξαιτίας των τεράστιων κοιτασμάτων λιθίου, που διαθέτει η λατινοαμερικανική χώρα.
Η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βολιβία, χωρίς κάποια αντίδραση ή δήλωση.
Δέκα ημέρες πριν από το πραξικόπημα, η επιτετραμμένος των ΗΠΑ στη La Paz Debra Hevia κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Βολιβιανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι οι ενέργειες της πρεσβείας των ΗΠΑ συνιστούν «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας».
Στις 13 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομίας της Βολιβίας κατηγόρησε ευθέως την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι προετοίμαζε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Luis Arce στον απόηχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα με τα καύσιμα.
Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν δικούς τους ανθρώπους στη La Paz, αφού η Βολιβία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο — ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών.
Η ζήτηση για αυτό το μέταλλο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Τον Μάρτιο του 2023, η Laura Richardson, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι το «τρίγωνο λιθίου» (Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή) θεωρείται «ζήτημα εθνικής ασφάλειας στην πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Είναι ενδιαφέρον ότι η Χιλή και η Αργεντινή είναι οι μόνες δύο χώρες από τη Νότια Αμερική που παρακολούθησαν την ελβετική διάσκεψη για την Ουκρανία στο υψηλότερο επίπεδο και υπέγραψαν το ανακοινωθέν.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce βρισκόταν στη Μόσχα τη στιγμή της συνόδου κορυφής για να συνάψει συμφωνία για την παραγωγή λιθίου με τη βοήθεια της Rosatom (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας).
Εθνικό πλεονέκτημα
Η Βολιβία κατανοεί ξεκάθαρα ότι το λίθιο είναι το εθνικό της πλεονέκτημα.
Η κρατικοποίηση της εξόρυξης ορυκτών το 2008 και η δημιουργία της κρατικής εταιρείας YLB το 2017 συγκέντρωσαν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα στα χέρια του κράτους.
Οι ειδικοί λένε ότι πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Βολιβίας μπορούν να λυθούν εάν η χώρα εδραιώσει έναν πλήρη κύκλο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές μεταλλευμάτων θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση της Βολιβίας να εκσυγχρονίσει τις υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή και η Χιλή έχουν ιδιωτικοποιήσει τη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου, αν και οι δύο χώρες προσπάθησαν να την εθνικοποιήσουν πριν από μερικά χρόνια.