Νέες τουρκικές προκλήσεις μέσω… Λιβύης

Η Αγκυρα σχεδιάζει γεωτρήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας επικαλούμενος τις θεωρίες Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ανησυχία για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εντάξει την εθνικιστική και επεκτατική ρητορική της στα σχολικά βιβλία.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στις 28 Μαΐου εγκρίθηκε από τον Τούρκο υπουργό Παιδείας το πρόγραμμα «Ο αιώνας της Τουρκίας», με το οποίο το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μπαίνει στα σχολικά βιβλία ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Δύο ημέρες μετά, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ προανήγγειλε τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στη Λίβυη, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα επιμείνει πεισματικά «στις έρευνες σε όλη την περιοχή που ορίζεται ως “Γαλάζια Πατρίδα”».

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα -και παρά το καλό κλίμα και την ηρεμία που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- η Τουρκία δείχνει ότι δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την αναθεωρητική της ατζέντα αλλά και τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αίσθηση, μάλιστα, προκαλούν οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας από τη Λιβύη, την οποία χαρακτήρισε ως τον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής της Τουρκίας για τις έρευνες και την παραγωγή, δίπλα στις «έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά». Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται μέσω της Λιβύης. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι προχωρούν σε αυτές τις εξαγγελίες λίγες μόλις ημέρες μετά την ένταξη του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, αλλά και του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου για το οποίο τα παιδιά, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, θα καλούνται να συντάξουν εργασίες στην ένατη τάξη. Θεωρούν επίσης ότι δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγο καιρό μετά τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς την Αθήνα, με την οποία η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης διαμαρτυρόταν για τις έρευνες που πραγματοποίησε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα ελληνικά οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αμφισβητώντας στην ουσία τη μέση γραμμή και επαναφέροντας στην πραγματικότητα το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο προσκήνιο.

Σοβαρός τεχνοκράτης

Οι ίδιες πηγές θεωρούν επίσης πως έχει σημασία ποιος κάνει αυτές τις δηλώσεις. Ο Μπαϊρακτάρ θεωρείται στην Τουρκία σοβαρός τεχνοκράτης με γνώση του αντικειμένου και όσα λέει για τις τουρκικές ερευνητικές γεωτρήσεις προαναγγέλλουν τα επόμενα τουρκικά βήματα. Εχει σημασία, λοιπόν, ότι ο Τούρκος υπουργός έδωσε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε οκτώ γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα τουρκικά γεωτρύπανα και μπορεί μέχρι τώρα να μην είχαν σημαντικά ευρήματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν. «Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι για την τρέχουσα χρονιά προτεραιότητα είναι «η ανακάλυψη που έχουμε κάνει και η εκμετάλλευση αυτής της ανακάλυψης το συντομότερο δυνατόν. Τώρα επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και στο Sakarya. Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ενας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και στην παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά. Ενας άλλος πυλώνας είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στηΛιβύη… Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια σεισμική ερευνητική δραστηριότητα ίσως εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να περάσουμε στη δραστηριότητα γεωτρήσεων τα επόμενα χρόνια. Εχουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική ερευνών και παραγωγής», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός προαναγγέλλει από κοινού έρευνες με τη Λιβύη στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στις αρχές Ιανουαρίου είχε συμμετάσχει σε ενεργειακό συνέδριο στην Τρίπολη και είχε δηλώσει ρητά ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Λιβύης». Ανάμεσα σε αυτά συμπεριέλαβε και θαλάσσιες έρευνες στη λιβυκή ΑΟΖ, όπως αυτή ορίζεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Μάλιστα, τότε είχε δηλώσει ότι «μέσω αυτού του μνημονίου θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις λιβυκές θάλασσες. Και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως μπορούμε να πετύχουμε ταχύτερα και φθηνότερα αποτελέσματα με τα δικά μας πλοία». Πέρα από αυτό, είχε προαναγγείλει τη μετάβαση ομάδας ειδικών από την Τουρκία, η οποία θα συμβάλει στην προσπάθεια να γίνουν σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για έναν νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων που ετοιμάζουν οι λιβυκές Αρχές.

Ολα αυτά συμβαίνουν αμέσως μετά τις αποφάσεις του τουρκικού υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει το επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία. Πλέον στα βιβλία της Γεωγραφίας της ένατης και της δέκατης τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνονται χάρτες για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και θα αναπτύσσονται τα «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο οι Τούρκοι πλέον θα ονομάζουν «Θάλασσα των Νησιών». Πιο συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα και στο μάθημα της Γεωγραφίας τα παιδιά θα διδάσκονται χάρτες που θα περιγράφουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και την «Πατρίδα των Αιθέρων», και θα αναπτύσσεται εν εκτάσει ο δικαιολογημένος αγώνας της Τουρκίας ενάντια στις αιτιάσεις των γειτονικών χωρών που παρακάμπτουν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη «Θάλασσα των Νησιών» (δηλαδή στο Αιγαίο) και στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στην Κύπρο, στη γεωγραφική της θέση και στη σημασία της για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

Για παιδιά 14 έως 15 ετών

Η προπαγάνδα αυτή θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 14 έως 15 ετών. Εναν χρόνο αργότερα, στη δέκατη τάξη, τα παιδιά θα διδάσκονται γιατί η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα αναπτύσσονται τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα τώρα και στο μέλλον. Σκοπός της στρατηγικής είναι οι επόμενες γενιές των Τούρκων να εμπεδώσουν και να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την αναθεωρητική και επεκτατική ατζέντα, ώστε καμία παρέκκλιση από τους στόχους που αυτή θέτει να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Βεβαίως, τα βιβλία που διδάσκονται σήμερα οι Τούρκοι μαθητές δεν διαμορφώνουν την καλύτερη εικόνα για τους Ελληνες, τους οποίους, μάλιστα, παρουσιάζουν ως αιμοσταγείς κατακτητές στην Κύπρο το 1974. Είναι άλλο όμως να διαμορφώνεται στα σχολικά βιβλία η εικόνα του προαιώνιου εχθρού και άλλο να μεγαλώσει η τουρκική νεολαία με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολο έως ανέφικτο το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ρωτήθηκε σχετικά στον ΑΝΤ1, υπήρξε επιφυλακτικός: «Και εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω με ποιον τρόπο -γιατί ακόμα δεν το έχουμε δει, αυτή είναι η πρόθεση- θα αποτυπωθεί αυτό το απαράδεκτο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στα βιβλία. Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γράψουν και πώς αυτό θα μεταφραστεί. Γιατί, ξέρετε, είναι πολύ προβληματικό να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με αναθεωρητικές θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία ιστορική ή νομική βάση».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.