Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, 15 Απριλίου, ένα σχέδιο για την προώθηση της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, προτείνοντας τέσσερα διαφορετικά νομοσχέδια, εκ των οποίων τα δύο θα αφορούν την βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία αντιστοίχως.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο Τζόνσον μετά από σύγκρουση με τη διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τέσσερα μεμονωμένα νομοσχέδια θα παρουσιαστούν στο βήμα της Βουλής και θα ψηφισθούν χωριστά μόλις αυτή την εβδομάδα.
Ένα νομοσχέδιο θα παρέχει χρηματοδότηση για το Ισραήλ, ένα άλλο θα χρηματοδοτεί τη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ένα τρίτο θα στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό και ένα απροσδιόριστο τέταρτο νομοσχέδιο στοχεύει «να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους μας και να ενισχύσει την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Τζόνσον σε ανάρτηση στο Χ.
Η ανακοίνωση σηματοδότησε την πρώτη συγκεκριμένη ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να βρει μια πορεία προς τα εμπρός αφού αντιστάθηκε για μήνες σε ένα νομοσχέδιο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία. Αυτό το νομοσχέδιο ενέκρινε ένα σαρωτικό συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο συνδυάζει βοήθεια προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και άλλους συμμάχους.
«Δεν θα ψηφίσουμε για τη συμπληρωματική Γερουσία με την τρέχουσα μορφή της, αλλά θα ψηφίσουμε για καθένα από αυτά τα μέτρα χωριστά σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους καθώς βγήκε από τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι θα επιτραπεί μια διαδικασία τροποποίησης. για τους λογαριασμούς.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα είπε ότι αναμένει το κείμενο των νομοσχεδίων να οριστικοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου. Εάν συμβαίνει αυτό, η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει την Παρασκευή 19 Απριλίου το νωρίτερο, είπε ο Τζόνσον.
Αυτό που χάθηκε ιδιαίτερα στα τέσσερα μέτρα, ωστόσο, ήταν μια αναθεώρηση της πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτού που οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Η επίλυση του προβληματικού συστήματος μετανάστευσης ήταν ο κύριος λόγος που ο Τζόνσον καθυστέρησε την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία.
Μια τέτοια κίνηση δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα στοίχημα για τον Τζόνσον, όχι μόνο επειδή θα ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσουν τα τέσσερα νομοσχέδια με απλή πλειοψηφία, δεδομένης της ιστορικά ισχνής πλειοψηφίας που κατέχουν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι στο κοινοβούλιο, αλλά και επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην εκδίωξη της ομιλήτριας με ψηφοφορία που ζήτησε η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Μάρτζορι Τέϊλορ Γκριν της Τζόρτζια.
Απείλησε ότι θα στερήσει τον Τζόνσον από την ομιλία του εάν επιτρέψει περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία.
Η Γκριν είπε τη Δευτέρα (15/4) ότι δεν είχε αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την εκκένωση της θέσης του ομιλητή. Ωστόσο, χαρακτήρισε το σχέδιο του Τζόνσον «απάτη» και «άλλη μια λάθος κατεύθυνση».
«Σίγουρα δεν θα είναι ομιλητής στο επόμενο Κογκρέσο», είπε ο Γκριν, προσθέτοντας ότι είναι «να αποφασιστεί» αν θα τελειώσει ακόμη και αυτή τη θητεία.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αντίθεσή του σε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών που παρέχει βοήθεια μόνο στο Ισραήλ, διπλασιάζοντας την πίεση στον Τζόνσον να περάσει το συμπληρωματικό ως έχει.
“Είμαστε αντίθετοι σε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο που θα λειτουργούσε απλώς για το Ισραήλ, όπως είδαμε να προτείνεται. Θα αντιτασσόμασταν σε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο, ναι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους στην πρώτη ενημέρωση του Λευκού Οίκου. αφού το Ισραήλ έγινε στόχος μεγάλης κλίμακας αντίποινας από το Ιράν το Σαββατοκύριακο.
«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός εδώ και στις δύο περιπτώσεις», είπε ο Κίρμπι για το Ισραήλ και την Ουκρανία.
«Έτσι (οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής) πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα σε αυτό. Και ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί αυτή η βοήθεια στα χέρια των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) και στα χέρια των Ουκρανών στρατιωτών είναι να περάσει αυτό το δικομματικό νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία.»
Ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν στο τέλος της συνεδρίασης εάν θα συγχωνεύσουν τα τέσσερα νομοσχέδια σε ένα ενιαίο πακέτο και θα το στείλουν στη Γερουσία. Ενώ η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, ο ομιλητής είπε ότι «η προσωπική του προτίμηση είναι να το κάνει μεμονωμένα».