Η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια σε εκπλήξεις, μικρές και μεγάλες.
Στην Αργεντινή, έγινε πρόεδρος ένας πρόεδρος ο οποίος διεκδίκησε το αξίωμα αφότου είδε όραμα με το πνεύμα του νεκρού σκύλου του.
Αυτό που χρήζει ιδιαιτέρας σημασίας είναι ότι ο Javier Miley ψηφίστηκε από τους ανθρώπους στους οποίους υποσχέθηκε ανοιχτά ότι θα καταργήσει όλες τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Στη Μέση Ανατολή, οι άλλοτε ορκισμένοι εχθροί, που συνήθιζαν να εκτοξεύουν απειλές πως θα εξαφάνιζαν ο ένας τον άλλον από προσώπου γης, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έκαναν ξαφνικά ειρήνη και υπέγραψαν συμφωνία στο Πεκίνο για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
Έτσι, ένας ισχυρός σύμμαχος των Αμερικανών συνήψε σχέσεις με τον επίσημο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών – και ολόκληρος ο «άξονας του κακού», τον οποίο οι Αμερικανοί έχτιζαν επί δεκαετίες, έσπασε.
Επίσης, οι «θρυλικές» ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου, με αποτέλεσμα να δεχθούν μαζική επίθεση από τη Hamas.
Ο υπερεκπαιδευμένος στρατός του Ισραήλ, παρότι εξοπλισμένο με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστος για την επίθεση: φράγματα στα σύνορα γκρεμίστηκαν με συνηθισμένα τρακτέρ, γενειοφόροι άνδρες με παντόφλες συνέλαβαν Ισραηλινούς ιδιώτες και αξιωματικούς κυριολεκτικά σέρνοντάς τους από τα κρεβάτια τους και άρματα μάχης Merkava, αξίας περίπου πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, καταστράφηκαν με απλές χειροβομβίδες που έπεσαν πάνω τους από φτηνά drones.
Θλιβερή έκπληξη ήταν το πώς οι δημοκρατικές και ανεκτικές ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν στην επίθεση της Hamas.
Αντί να πραγματοποιήσουν στοχευμένα χτυπήματα στον εχθρό, επιτέθηκαν στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας με πρωτόγονη μανία.
Βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων, εκκλησιών, δεκάδες χιλιάδες νεκροί.
Παρότι η παγκόσμια κοινότητα εξέφρασε τη λύπη της, οι Houthi της Υεμένης υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους.
Και εδώ υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης: Οι ένοπλες δυνάμεις τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες κατάφεραν να διακόψουν τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthi δεν διαθέτουν υψηλή τεχνολογία, παρά μόνον κίνητρο, πυραύλους κατά πλοίων, σοβαρή στρατιωτική εμπειρία και τα ίδια φτηνά drones.
Ωστόσο, τα πλοία από και προς το Ισραήλ δεν πλέουν πλέον στην Ερυθρά Θάλασσα. Και ο συνασπισμός που εμφανίστηκε για να προστατεύσει τη ναυτιλία, που συντάχθηκε βιαστικά από τους Αμερικανούς, δεν έχει ακόμη σχηματιστεί…
Στο τέλος της χρονιάς, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να οργανώσουν ένα «Μαϊντάν» για τον Aleksandar Vucic, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία.
Όλα όμως κατά κάποιον τρόπο πήγαν στραβά.
Ο Vucic εξουδετέρωσε τους στασιάζοντες πιο γρήγορα από τον συνονόματό του Lukashenko και ευχαρίστησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη βοήθειά τους.
Η απερχόμενη χρονιά επεφύλασσε εκπλήξεις και για τους Ουκρανούς.
Δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν ούτε την Κριμαία ούτε την περιοχή του Αζόφ.
Είχαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί ενώ η Μαρίνκα καταλήφθηκε από τους Ρώσους – αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το αποτέλεσμα της ουκρανικής «αντεπιθέσεως».
Είναι κρίμα για αυτούς που πέθαναν, η ανοησία της θυσίας τους ξεπερνά κάθε φαντασία.
Απίστευτο είναι το πόσο αδύναμο αποδείχθηκε το ΝΑΤΟ.
Τόσος ακριβός εξοπλισμός, τόσοι σημαντικοί στρατηγοί, εντυπωσιακές ασκήσεις, δεξαμενές σκέψης, mind games.
Ποιο είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα;
Οι Δυτικοί πήραν τον έλεγχο της Ουκρανίας, την εξόπλισαν, την εκπαίδευσαν, την εκπαίδευσαν.. αλλά όλα κατέρρευσαν.
Ό,τι κι αν αναλάβουν, πάντα αποδεικνύεται ότι είναι το Αφγανιστάν.
Μια φορά κι έναν καιρό αυτή η στρατιωτική συμμαχία τρομοκρατούσε τον κόσμο.
Αλλά η κύρια έκπληξη το 2023 ήρθε από τη Ρωσία.
Δεν εξαφανίστηκε, δεν διαλύθηκε, δεν έχασε.
«Ο Γολιάθ θα πέσει φέτος» προειδοποίησε ο Zelensky την παγκόσμια κοινότητα τον Φεβρουάριο – μάταια!
Ο ρωσικός στρατός επελαύνει σε όλο το μέτωπο.
Οι Ρώσοι πολίτες αισιοδοξούν για το μέλλον: σύμφωνα με το VTsIOM , το 53% των Ρώσων αφήνουν το 2023 με καλή διάθεση, αυτό είναι ένα ιστορικό ρεκόρ.
Χωρίς πολλές φανφάρες, η Ρωσία έχει γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και απειλεί να εκτοπίσει την Ιαπωνία από την τέταρτη θέση.
Τι ειρωνεία; Χωρίς τις «κολασμένες κυρώσεις» της Δύσης δεν θα τα είχε καταφέρει τόσο καλά.
Φαίνεται ότι η Ρωσία έχει γίνει για τη Δύση αυτό που ήταν η ίδια για τους αφελείς Σοβιετικούς: γλυκό απαγορευμένο φρούτο, χωρίς πολιτική ορθότητα, χωρίς τη δικτατορία των LGBT*, χωρίς κουλτούρα ακύρωσης.
Όπως ως Bankingnews έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, η Ρωσία, οπλισμένη με τα τελευταία όπλα και ικανή να επιτεθεί σε κάθε επιτιθέμενο, είναι πλέον… άνθρωποι, νόστιμο φαγητό, ελευθερία λόγου.
Το 2024
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) και της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), ένα εκρηκτικό μείγμα νέων γεωπολιτικών κινδύνων θα αναδειχθεί το 2024 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη λίστα εποπτείας έκτακτης ανάγκης του IRC για το 2024 καταγράφονται 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης ασφάλειας.
Οι χώρες αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταλαμβάνουν το 70% των εκτοπισθέντων και το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών.
Πρώτο στη λίστα του IRC είναι το Σουδάν, καθώς οι συγκρούσεις δύο στρατιωτικών φατριών συνεχίζονται από τον Απρίλιο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή μεσολάβηση απέβησαν άκαρπες. Ήδη 25 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, λόγω πιέσεων του RSF στα κεντρικά και του φόβου για μαζικές θηριωδίες στο Νταρφούρ.
Γόνιμο έδαφος για συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνιστά το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό και οι συνεχιζόμενες ένοπλες εξεγέρσεις.
Στη Μιανμάρ, ο εμφύλιος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και η βίαιη καταστολή διαδηλώσεων κλιμάκωσε εξεγέρσεις από τις εθνοτικές ένοπλες ομάδες.
Στρατιωτικά πραξικοπήματα, παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια και εξεγέρσεις ισλαμιστών μαχητών ταλαιπωρούν τις χώρες νοτίως της Σαχάρα.
Μαλί, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα και Τσάντ βιώνουν τις επιπτώσεις του εμφύλιου στη Λιβύη, ενώ περιοχές που «αισθάνθηκαν παραμελημένες» επιδίδονται σε άγριο εξοπλισμό δημιουργώντας αυξημένους κινδύνους στην περιοχή του Σαχέλ.
Ανησυχίες εκφράζουν οι αναλυτές του ICG και για πιθανά ξεσπάσματα ενόπλων συγκρούσεων σε Αϊτή, Γουατεμάλα, Αιθιοπία, Καμερούν, οι οποίες σε συνδυασμό με τον τεκμηριωμένο κίνδυνο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα γεωπολιτικών κινδύνων για το 2024 με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Πέρα από τα παραπάνω, η χρονιά που πέρασε μας έφερε πολλές υπέροχες εκπλήξεις.
Υπάρχει η υποψία ότι το 2024 και η Ρωσία θα εκπλήξει τους πάντες.
www.bankingnews.gr