Μία συγκλονιστική ιστορία: Πώς ένας ουκρανικός Patriot με τη βοήθεια των Αυστραλών κατέρριψε τρία ρωσικά Su – 34

Εν μέσω της απόλυτης καταστροφής οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU) σημείωσαν μία στρατιωτική επιτυχία στο μέτωπο του πολέμου.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 το μεσημέρι ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ρωσικών Su-34 στην περιοχή Krynki της Kherson.
Μέχρι στιγμής, ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την απώλεια τουλάχιστον ενός αεροσκάφους αυτού του τύπου, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε.
Τουλάχιστον ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το αμερικανικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot.
Η τύχη του πληρώματος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η ρωσική ομάδα έρευνας και διάσωσης έφτασε στην περιοχή της συντριβής με το ελικόπτερο Mi-8.
mi8.jpg

mi82.jpg
Πώς επιχειρούν τα Su -34

Η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά Su-34 στην περιοχή για να ρίχνει βόμβες εξοπλισμένες με μονάδες καθοδήγησης UMPC και ακριβείας.
Συνήθως, τα αεροσκάφη ρίχνουν τις βόμβες από 7.000 μέτρα υψόμετρο, περίπου 50 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή.
Μετά την πτώση των βομβών διαφεύγουν με μια απότομη απώλεια ύψους, προκειμένου να μη στοχοποιηθούν από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Το αξιόπιστο μέσο FighterBomber TC αναγνώρισε τη ρωσική απώλεια χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό των αεροσκαφών που χάθηκαν.
mi83.jpg
Αεροπορική ενέδρα με Patriot

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ο ουκρανικός στρατός, με τη συνδρομή συμβούλων του ΝΑΤΟ έστησε αεροπορική «ενέδρα», παρόμοια με την επιχείρηση που εξαπέλυσαν κοντά στα ρωσικά σύνορα πριν από επτά μήνες.
Η συστοιχία Patritot στην οποία πιστώνεται η κατάρριψη έλαβε κατά τα φαινόμενα πληροφορίες από ένα δυτικό AWACS.
Τα βομβαρδιστικά της ρωσικής αεροπορίας είναι εξοπλισμένα με τον αντι- ραντάρ πύραυλο Kh-31P ARM ή συνοδεύονται από μαχητικά που φέρουν το εν λόγω όπλο.
Ο Kh-31P χρησιμοποιείται για να καταστρέψει οποιοδήποτε ραντάρ που ενεργοποιείται για να παρακολουθεί τα ρωσικά μαχητικά.
Επίσης τα ρωσικά μαχητικά έχουν το σύστημα αυτοπροστασίας Khibini στα φτερά τους, ώστε να ανιχνεύουν εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων που ιχνηλατούν το αεροσκάφος, τόσο από ραντάρ εδάφους όσο και από αερομεταφερόμενα.
Το σύστημα Patriot PAC-3 χρησιμοποιεί συνήθως ένα ραντάρ AN/MPQ-65 για το κλείδωμα ενός στόχου και την ένδειξη του ραντάρ βολής πυραύλων του συστήματος (MFR).
Στη συνέχεια, το σύστημα εκτοξεύει έναν πύραυλο και τον καθοδηγεί αρχικά χρησιμοποιώντας το MFR.
Συνήθως, ο πιλότος ενός Su-34 πλήρως εξοπλισμένου θα ειδοποιηθεί όταν «χρωματιστεί» για πρώτη φορά από το ραντάρ AN/MPQ-65.
su_6.jpg

Ο Ρώσος πιλότος θα εκτόξευε αμέσως έναν Kh-31P και θα κατέστρεφε το ραντάρ.
Πιθανότατα, η τυπική διαδικασία λειτουργίας θα απαιτούσε από την ομάδα να ματαιώσει την αποστολή.
Από την Ουκρανική σκοπιά, μια εναλλακτική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα ήταν να μην ενεργοποιηθεί το ραντάρ AN/MPQ-65, αλλά αντίθετα να ενεργοποιηθεί το MFR του Patriot χρησιμοποιώντας πληροφορίες στόχευσης που λαμβάνονται από ένα AWACS που συνδέεται με δεδομένα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιτιθέμενοι πιλότοι αεροσκαφών θα ειδοποιούνταν μόνο για την παρουσία του AWACS και όχι του Patriot.
104.jpg

Η συνδρομή των Αυστραλών

Το AN/MPQ-65 είναι ένα πολύ ικανό ραντάρ AESA που βασίζεται στην τεχνολογία GaN.
Έχει καλύτερη απόδοση, αξιοπιστία και απόδοση ισχύος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες ραντάρ.
Είναι κατανοητό ότι το AN/MPQ-65 κατάφερε με τις τεχνολογίες, που διαθέτει, να ανταπεξέλθει στο σύστημα Khibini.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η Αυστραλία έστειλε ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης E-7A Wedgetail στη Γερμανία ως «υποστήριξη για την Ουκρανία».
Η ρωσική αεροπορία πιθανότατα έχει μικρή εμπειρία απέναντι στο E-7A.
Το E-7A διαθέτει το ραντάρ πολλαπλών ρόλων Electronically Scanned Array (MESA) και ένα αντίστοιχο που παρέχει αυξημένη ευελιξία και ανταπόκριση σε σύγκριση με ένα μηχανικά περιστρεφόμενο ραντάρ.
Το ραντάρ του E-7A, όπως και κάθε άλλο ραντάρ AESA, μπορεί να επιχειρήσει σε λειτουργία LPI.
Για άλλη μια φορά, είναι κατανοητό ότι η λειτουργία LPI του ραντάρ τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί η ανίχνευση από το σύστημα Khibini.

e7_australia.JPG
Υπάρχει περίπτωση να κατερρίφθησαν από φίλια πυρά;

Τελικά, πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο φίλιων πυρών αν σκεφτεί κανείς ότι η τοποθεσία, το υψόμετρο, η ταχύτητα και η κατεύθυνση προσέγγισης θα απέκλειαν τα αντίπαλα αεροσκάφη;
Είναι πιθανό ότι οι πιλότοι Su-34 δεν είχαν οπτική ένδειξη της εκτόξευσης του πυραύλου, πιθανώς λόγω της ύπαρξης νεφοκάλυψης.
O Patriot διαθέτει έναν ενεργό εντοπιστή και μια προσέγγιση χτυπήματος για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα αναχαίτισης και καταστροφής στόχου.
Μια προσέγγιση «χτύπημα για να σκοτώσει» βασίζεται σε συστήματα καθοδήγησης υψηλής ακρίβειας που διαθέτουν ισχυρούς μικροεπεξεργαστές οι οποίοι μπορούν να διορθώσουν άμεσα τη διαδρομή πτήσης του πυραύλου πολύ υψηλής ταχύτητας για να χτυπήσει απευθείας τον στόχο.
Αντίθετα, οι πύραυλοι αναχαίτισης οπλισμένοι με κεφαλές κατακερματισμού διαθέτουν λιγότερο ισχυρούς μικροεπεξεργαστές και αντισταθμίζουν οποιαδήποτε ανακρίβεια στην παρακολούθηση μέσω της χρήσης μιας ασφάλειας εγγύτητας. Η κεφαλή εκρήγνυται πριν χτυπήσει το αεροσκάφος.
Σε μεγάλη εμβέλεια αναχαίτισης, ένας πύραυλος – hit to kill- πιθανότατα θα προσκρούσει στο πιλοτήριο του αναχαιτισμένου αεροσκάφους.
Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες θανάτου του πληρώματος είναι υψηλές.

Λιγοστές αλλά εντυπωσιακές οι επιτυχίες των Ουκρανών

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές επιτυχίες στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης είναι μεμονωμένες και αυτό εξηγείται από την απόλυτη κυριαρχία των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στην αέρα.
Στις 13 Μαΐου 2023, 4 ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην περιοχή Bryansk από το σύστημα αεράμυνας Patriot από το έδαφος της Ουκρανίας.
Σκοτώθηκαν 11 Ρώσοι πιλότοι.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ουκρανικός στρατός μπορεί να οργανώσει τέτοιες ενέδρες μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, έτσι ώστε οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να μην εντοπίζουν πολύτιμα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ που αναπτύσσονται κοντά στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, σε περίπτωση επιτυχίας καταλήγουν σε βαριές απώλειες για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.
Λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται πολλές φορές να αλλάζει συνεχώς τους τομείς ανάπτυξης των ξένων συστημάτων αεράμυνας.
Στις 5 Δεκεμβρίου, ένα τακτικό βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-24M των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων καταρρίφθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της μάχης του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, το βομβαρδιστικό καταρρίφθηκε από το αμερικανικής κατασκευής MIM-104 Patriot που είχε αναπτυχθεί τότε κοντά στην Οδησσό.
Η επιτυχία των Ουκρανών συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της Ολλανδίας περί προετοιμασιών για την παράδοση της πρώτης παρτίδας 18 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στις AFU.

Η υπόσχεση της Ολλανδίας για F -16

Ωστόσο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte σημείωσε ότι η Ουκρανία πρέπει πρώτα να πληροί μια σειρά από άλλα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για προσωπικό και υποδομή, για να πραγματοποιηθεί η παράδοση των F-16.
Η κυριαρχία της ρωσικής αεροπορίας στον αέρα ήταν μια από τις κύριες συνθήκες που διέκοψαν την αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Σήμερα, το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους δυτικούς του εταίρους ότι η κάλυψη του εδάφους που το χωρίζει από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις είναι δυνατή. Επιθέσεις από ουκρανικά UAV σε ρωσικά αεροδρόμια και ενέδρες σε αεροσκάφη με συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η ρωσική αεροπορία έχει γίνει ένας από τους κύριους στόχους για τον ουκρανικό στρατό και τον ΝΑΤΟ.
Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να δείξει την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ κοντά στις πρώτες γραμμές, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη φήμη τους που καταστράφηκε από πολλά επιτυχημένα ρωσικά πλήγματα. Στην περίπτωση της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-16, ορισμένες επιτυχίες τους θα αποτελέσουν σημαντικό επιχείρημα για τους δυτικούς υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.