Στα όπλα το Μάλι, ανταρτοπόλεμος και… Wagner

Σε μεγάλο αναβρασμό η Αφρική…

Η ανακατάληψη του Κιντάλ αποτελεί σημαντική και συμβολική νίκη για τους συνταγματάρχες που ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 2020. Σε μια χώρα εξάλλου που από το 2012 βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση τζιχαντιστικών οργανώσεων εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης. Ο στρατός του Μάλι κατέλαβε ήδη το Κιντάλ, επιτιθέμενος στους αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ, έπειτα από χρόνια απουσίας κυβερνητικών δυνάμεων από την στρατηγικής σημασίας πόλη του βορρά της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν στις μάχες συμμετείχαν και μισθοφόροι της Βάγκνερ, αν και η χούντα διαψεύδει την παρουσία τους στην χώρα. «Οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας κυρίευσαν το Κιντάλ» ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, με έκτακτο μήνυμα.

Οι αντάρτες στην συνέχεια παραδέχτηκαν ότι έχασαν την πόλη. Το Μόνιμο Στρατηγικό Πλαίσιο (CSP), ένας συνασπισμός ένοπλων ανταρτικών οργανώσεων ανέφερε ότι αποσύρθηκε από το Κιντάλ για στρατηγικούς λόγους. Οι αυτονομιστές αντάρτες έκοψαν το τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς ο στρατός προχωρούσε προς την πόλη και η επικοινωνία δύσκολα γίνεται πλέον.

Το Κιντάλ, ιστορικό λίκνο των αυτονομιστών στο σταυροδρόμι για την Αλγερία, απέχει 1.500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπαμακό. Χιλιάδες κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει ήδη… Να σημειωθεί πως οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι δεν είχαν πατήσει καν στο Κιντάλ από τον Μάιο του 2014. Είχαν εκδιωχθεί μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους Τουαρέγκ. Οι εχθροπραξίες με τους αυτονομιστές Τουαρέγκ ξεκίνησαν ξανά τον Αύγουστο, μετά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ  κατ’ απαίτηση της χούντας…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.