Δυνατή Ελλάδα

Εκπληκτική ανακάλυψη κατά την διάρκεια κατάδυσης στο Τρίγωνο των Βερμούδων – Βρήκαν κομμάτι διαστημόπλοιου

Η εμπειρία της κατάδυσης διαφέρει από μέρος σε μέρος. Το πρώτο πράγμα που συνήθως νιώθετε όταν βουτάτε στο νερό είναι η δροσιά. Στην συνέχεια: Σιωπή. Νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει. Το εύρος της προσοχής σας στενεύει καθώς κατεβαίνετε σε μεγαλύτερο βάθος. Τα μάτια σας δυσκολεύονται να διακρίνουν τι υπάρχει στο βάθος, καθώς βυθίζεστε και το φως εξασθενεί.

Βλέπετε τα ψάρια που έρχονται κοντά σας για να σας χαιρετήσουν. Είναι το πρώτο σημάδι ότι βρίσκεστε κοντά στον βυθό. Σφίγγετε τη μύτη σας για να ξεβουλώσουν τα αυτιά τους λόγω της αυξημένης πίεσης, όπως κάνετε και σε αεροπλάνο.

Όταν φτάσετε στον πυθμένα, η καρδιά σας χτυπάει δυνατά καθώς ξεχωρίζετε κάποια χαρακτηριστικά στον βυθό και προσπαθείτε να συνθέτετε τα κομμάτια του παζλ στο μυαλό σας. Ο εγκέφαλός σας βουίζει προσπαθώντας να βγάλει νόημα από αυτά που βλέπετε και νιώθετε.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα ναυάγια είναι όπως τα δείχνουν οι ταινίες του Hollywood. Ένα πλοίο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, άθικτο, σαν πλοίο-φάντασμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μόνη περίπτωση να ισχύει είναι εάν το πλοίο βυθίστηκε μερικές ώρες πριν.

Όπως τονίζει ο θαλάσσιος βιολόγος της NOAA, καταξιωμένος δύτης, συγγραφέας και φωτογράφος/βιντεογράφος, Michael C. Barnette, «η βαρύτητα ισχύει και κάτω από το νερό. Οι δυνάμεις των καταιγίδων, των κυμάτων και των ρευμάτων διαλύουν τα ναυάγια. Άμμος τα καλύπτει, και έτσι καμουφλάρονται καλά. Συνήθως κομμάτια τους διασκορπίζονται στον πυθμένα του ωκεανού. Στους περισσότερους ανθρώπους μοιάζουν με ένα μεγάλο σωρό από σκουπίδια».

Αν η ορατότητα είναι κακή, συχνά βλέπετε μόνο ένα μικρό τμήμα ενός μεγάλου πλοίου. Απαιτείται μεγάλη νοητική οπτικοποίηση για να κατανοήσετε το χαοτικό σκηνικό στον βυθό της θάλασσας. Οι έμπειροι δύτες συλλέγουν πληροφορίες για να τεκμηριώσουν την τοποθεσία και να πάρουν στοιχεία για τον τύπο του σκάφους και την ηλικία του.

Χιλιάδες ναυάγια

Το ταξίδι του Michael C. Barnette ξεκίνησε όταν ήταν φοιτητής θαλάσσιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας το 1990. Εκεί έκανε βασική εκπαίδευση καταδύσεων ανοιχτού νερού. Τον γοήτευαν τα ναυάγια και η ναυτική ιστορία, και αυτό πήγαινε χέρι-χέρι με μια καριέρα στη θαλάσσια βιολογία. Ερεύνησε τοπικές περιοχές κατάδυσης στις οποίες μπορούσε κανείς να πάει με πόδια, όπως ποτάμια και λίμνες, και έκανες καταδύσεις για απολιθώματα. Πολύ γρήγορα στράφηκε προς την κατάδυση σε ναυάγια.

Από εκεί ξεκίνησε το πάθος του για τις καταδύσεις. Έζησε στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όπου υπάρχει πολλή ναυτική ιστορία που σχετίζεται με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στη συνέχεια έζησε στη Βιρτζίνια Μπιτς. Εκεί είναι οι Μεσοατλαντικές πολιτείες, όπου δεν υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι. Είναι μέρος μόνο για καταδύσεις για ναυάγια.

Μέχρι το 1998, ζούσε στη Φλόριντα. Είναι πολύ δημοφιλής για καταδύσεις. Νόμιζε ότι όλα τα ναυάγια είχαν βρεθεί και ταυτοποιηθεί. Αλλά έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι δεν ισχύει αυτό.

Στην αρχή ήταν μόνος μου, ώσπου βρήκε μια μικρή ομάδα άλλων «απροσάρμοστων» σαν εκείνον που ενδιαφέρονταν στο να βρουν μυστηριώδη ναυάγια, και άρχισαν να δημιουργούν ένα ιστορικό ανακαλύψεων. Διασπάστηκε σε πολλές διεθνείς δουλειές και είχε την τύχη να καταδυθεί σε ιστορικά ναυάγια, όπως το USS Monitor της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο είναι ένα σιδερόφρακτο πλοίο που σηματοδότησε το σημείο καμπής από τα ξύλινα στα σύγχρονα πολεμικά πλοία.

Έκανε κατάδυση το SS Andrea Doria, ένα ιταλικό υπερωκεάνιο που βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό το 1956, και το HMHS Britannic, το οποίο είναι αδελφό πλοίο του RMS Titanic της White Star Line και βυθίστηκε το 1916 όταν έπεσε σε γερμανική νάρκη στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης εξερεύνησε το RMS Lusitania, ένα υπερωκεάνιο που τορπιλίστηκε στα ανοικτά των ιρλανδικών ακτών από γερμανικό υποβρύχιο το 1915.

Ο έμπειρος θαλάσσιος βιολόγος της NOAA έχει καταδυθεί σε χιλιάδες ναυάγια, αλλά υπάρχουν μόνο μια μικρή χούφτα που μπορείς να αναφέρεις σε μη δύτες και τα οποία γνωρίζουν, όπως το Lusitania και το Monitor. Οι άνθρωποι έχουν ακούσει γι’ αυτά μέσα από την ποπ κουλτούρα.

Περιγράφοντας την πρώτη του κατάδυση σε ναυάγιο όταν ήταν στο κολέγιο, ο Barnette ανέφερε πως πρόκειται για μία «φρικτή εμπειρία».

«Πήγαμε στην παραλία Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνας για να καταδυθούμε σε ένα πλοίο αποκλεισμού του Εμφυλίου Πολέμου. Ήταν άνοιξη και έκανε κρύο. Το ταξίδι ήταν μακρύ και δύσβατο μέσα σε αναθυμιάσεις ντίζελ. Ήμουν άρρωστος και αναρωτιόμουν: “Γιατί το κάνω αυτό; Θα μπορούσα να κοιμάμαι”. Αλλά το άντεξα. Μόλις έφτασα στο νερό και είδα όλο αυτό το στριμμένο μέταλλο και τα ξύλινα απομεινάρια αυτού του ατμόπλοιου της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου, εθίστηκα. Μερικές φορές αναρωτιέσαι γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε. Αλλά αυτό χρειάζεται για να σφυρηλατήσεις νέες ανακαλύψεις» περιγράφει.

Η περιέργεια είναι το κύριο κίνητρο του Barnette. Είναι η κινητήρια δύναμη όλων των εξερευνητών που προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο μας. «Όλοι πιστεύουν ότι ο πλανήτης μικραίνει, ότι έχουμε δει και έχουμε κάνει τα πάντα. Αλλά τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας καλύπτονται από νερό. Υπάρχουν ακόμα πολλά μυστικά που πρέπει να βρεθούν» τονίζει ο Barnette.

Ο Barnette κάνει καταδύσεις εδώ και 35 χρόνια. Έχει χάσει αρκετούς φίλους. Μάλιστα γνώριζε κάποιον που επέβαινε στο υποβρύχιο Titan το οποίο διαλύθηκε ενώ βρισκόταν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, οδηγώντας στον θάνατο πέντε ανθρώπους. «Μόνο φέτος έχασα δύο πολύ στενούς φίλους από ατυχήματα κατά την διάρκεια καταδύσεων. Είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι πρέπει να είστε σε καλή πνευματική και σωματική κατάσταση και να μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο – μην εφησυχάζετε» αναφέρει .

Και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη. Αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να αντιδράσετε σωστά. Αν δεν το κάνετε, τα προβλήματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε μια κατάσταση από την οποία δεν είστε σε θέση να απεγκλωβιστείτε. Θα πληρώσετε το τίμημα γι’ αυτό. Γνωρίζουμε το κόστος ενός λάθους. Είναι πάντα στο μυαλό μας».

Ο δύτης Jimmy Gadomski και ο υποβρύχιος εξερευνητής και θαλάσσιος βιολόγος Mike Barnette βγαίνουν με ένα καταδυτικό σκάφος για να ερευνήσουν μια υποβρύχια περιοχή στη σειρά του HISTORY® Channel “The Bermuda Triangle: Into Cursed Waters”.
πηγή: THE HISTORY® CHANNEL

Το Τρίγωνο των Βερμούδων

Η δεύτερη σεζόν της σειράς του Barnette και της ομάδας του στο History Channel με το όνομα «Το Τρίγωνο των Βερμούδων: Σε καταραμένα νερά» (The Bermuda Triangle: Into Cursed Waters) έκανε πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου 2023.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο ίδιος «το Τρίγωνο των Βερμούδων δεν ήταν αρχικά μια περιοχή που με ενδιέφερε ως επιστήμονα. Δεν ασχολούμαι με το παραφυσικό. Πιστεύω ότι όλα έχουν μια λογική εξήγηση, αλλά, καλώς ή κακώς, το Τρίγωνο των Βερμούδων αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων. Συγκεντρώνει πολλή προσοχή για τα χαμένα σκάφη και αεροσκάφη στην περιοχή αυτή, οπότε ήταν ένα εξαιρετικό μέσο για να κυνηγήσω αυτά τα χαμένα σκάφη. Και έχουμε βρει αρκετά, όπως το SS Cotopaxi της εποχής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και το φορτηγό πλοίο Sandra της Κόστα Ρίκα, το οποίο εξαφανίστηκε το 1950»

«Όταν βρίσκουμε αυτά τα πλοία, μπορούμε να δώσουμε μια λογική εξήγηση για τα ναυάγιά τους και να μοιραστούμε ότι δεν πρόκειται για ένα αφηρημένο πράγμα, αυτό το τρίγωνο με τις “μυστικιστικές” ιδιότητες. Πρόκειται για ανθρώπινες ιστορίες. Υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που χάνονται όταν ένα πλοίο ναυαγεί σε μια καταιγίδα ή ένα αεροσκάφος εξαφανίζεται» τονίζει ο Barnette.

Το τρέιλερ της δεύτερη σεζόν της σειράς «Το Τρίγωνο των Βερμούδων: Σε καταραμένα νερά»:

Η απροσδόκητη ανακάλυψη τμήματος του διαστημικού λεωφορείου Challenger

«Χρησιμοποιώ την ιστορία του τριγώνου των Βερμούδων για να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων και να μοιραστώ αυτά τα κομμάτια της ιστορίας και να αποκαλύψω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε το δράμα ενός τριγώνου των Βερμούδων, ή μιας σκουληκότρυπας, ή ΑΤΙΑ (UFO). Οι ιστορίες που μοιραζόμαστε για καταιγίδες, πυρκαγιές, ανθρώπινα λάθη, παραμέληση του σκάφους – όλα αυτά οδηγούν σε τραγωδίες στη θάλασσα. Εμείς αποδεικνύουμε ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν» πρόσθεσε.

«Και συμβαίνουν μέχρι και σήμερα. Πλοία και αεροσκάφη χάνονται κάθε χρόνο. Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ότι δεν έχουμε καταγράψει ακόμη κάθε σπιθαμή του πλανήτη μας. Υπάρχουν πολλές κρυψώνες στον ωκεανό» συνέχισε.

Όπως αποκαλύπτει ο Barnette, η ομάδα του έκανε μία εντελώς απροσδόκητη ανακάλυψη. Βρήκαν ένα τμήμα του διαστημικού λεωφορείου Challenger λίγο έξω από το Τρίγωνο των Βερμούδων όταν έψαχναν για ένα άλλο αεροσκάφος, το Martin PBM-5 Mariner που σχετίζεται με την «Πτήση 19».

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα της NASA από το 1986, όταν το Challenger ανατινάχθηκε και είχαν ψάξει ολόκληρη την περιοχή για να ανακτήσουν όλα τα κομμάτια του διαστημοπλοίου και τους πυραυλοκινητήρες στερεών καυσίμων. Στα δεδομένα της NASA αναφερόταν ότι είχαν εντοπίζει και μερικά άλλα αεροσκάφη στο βυθό, ψάχνοντας για κομμάτια του Challenger.

«Ψάχναμε για αυτό το αεροσκάφος και προσπαθούσαμε να αποκλείσουμε όλες τις πιθανότητες, όταν πέσαμε πάνω σε ένα κομμάτι του Challenger. Ήταν μεγάλο σοκ. Αντιληφθήκαμε γρήγορα τι ήταν και το επιβεβαιώσαμε από έναν φίλο μου που ήταν αστροναύτης και είχε βρεθεί δυο φορές σε διαστημικό λεωφορείο. Είχαμε μείνει άναυδοι» εξομολογήθηκε ο Barnette.

«Έχω κάνει καταδύσεις για εκατοντάδες πλοία, μερικά από αυτά πολύ ιστορικά, αλλά μπορεί να είναι αρκετά αφηρημένα για μένα αν τα γεγονότα είναι από αιώνες πριν γεννηθώ. Αλλά θυμάμαι το Challenger. Θυμάμαι πού βρισκόμουν, ήμουν μαθητής λυκείου και το έβλεπα να εκτυλίσσεται ζωντανά στην τηλεόραση. Είναι πραγματικά χαραγμένο στη μνήμη μου. Κουβαλάω αυτή τη μνήμη όλα αυτά τα χρόνια. Η τυχαία ανακάλυψη του Challenger ήταν συγκλονιστική και εξαιρετικά συγκινητική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν η πιο εκπληκτική και ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχω κάνει» συνέχισε.

Ο υποβρύχιος εξερευνητής και θαλάσσιος βιολόγος Mike Barnette και ο δύτης ναυαγίων Jimmy Gadomski εξερευνούν ένα τμήμα του διαστημικού λεωφορείου Challenger του 1986, το οποίο η ομάδα ανακάλυψε στα νερά ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. πηγή: THE HISTORY® CHANNEL

Η ιστορία ζωντανεύει

Οι άνθρωποι τον ρωτούν ποια είναι η αγαπημένη του ανακάλυψη και πάντα απαντάει: «Είναι η επόμενη κατάδυση». Μόλις η ομάδα αναγνωρίσει ένα πλοίο και αποκαλύψει την ιστορία του, ο Barnette νιώθει την ανάγκη να προχωρήσει στο επόμενο έργο, στο επόμενο άγνωστο. Υπάρχουν εκατομμύρια χαμένα πλοία εκεί έξω που περιμένουν ακόμα να βρεθούν.

«Είχα μια εκπληκτική κατάδυση πριν από μερικά χρόνια για το Britannic, όταν κάναμε μια διείσδυση του ναυαγίου στο μηχανοστάσιο. Βρήκαμε την πλακέτα του κατασκευαστή- ήταν η πρώτη φορά που την είδαμε. Βρήκαμε απροσδόκητη τεκμηρίωση σε αυτή την πλακέτα που θα αποκαλυφθεί, ελπίζω, σύντομα. Μια άλλη ξεχωριστή ανάμνηση είναι από το USS Monitor και τον πυργίσκο του σιδηρόφρακτου εκεί κάτω. Βλέπετε εκείνες τις εμβληματικές φωτογραφίες μετά τη μάχη του Hampton Roads μεταξύ του CSS Virginia και του Monitor, και υπάρχουν βαθουλώματα στο πλάι του πυργίσκου του τελευταίου» αποκάλυψε ο Barnette.

«Ήμουν εκεί κάτω στο ναυάγιο. Είναι ανάποδα. Έχω δει τον πύργο και αυτά τα βαθουλώματα που είδα σε μια φωτογραφία στο μάθημα της ιστορίας όταν ήμουν μικρό παιδί. Όταν η ιστορία ζωντανεύει έτσι, είναι απλά αξιοσημείωτο. Δεν είναι αποστειρωμένη πια. Δεν σου την υπαγορεύουν. Τη ζεις, και αυτό είναι απίστευτα συγκινητικό. Τα περισσότερα από τα ναυάγια εκεί έξω -και ελπίζω οι άνθρωποι να καταλάβουν τι λέω με αυτό- δεν είναι ιστορικά σημαντικά. Μερικά από αυτά είναι αρκετά σημαντικά, αλλά πρόκειται πραγματικά για τα 18τροχα φορτηγά της εποχής τους, που μετέφεραν το συνηθισμένο φορτίο. Πολλές φορές ανασύρουμε τεχνουργήματα επειδή αυτός είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να έχουμε θετική απόδειξη του ονόματος του πλοίου. Μπορείτε να πάρετε μια ημερομηνία ή έναν αριθμό πατέντας όταν βρείτε τη ναυτιλιακή γραμμή σε ένα κομμάτι της Κίνας. Όλα αυτά είναι στοιχεία» εξήγησε ο Barnette.

Και πρόσθεσε: «Επίσης, χρηματοδοτηθήκαμε προσωπικά για πολλές καταδύσεις. Τα κάναμε όλα αυτά με δικά μας χρήματα και δικό μας χρόνο. Δεν έχουμε επιχορηγήσεις όπως οι ακαδημαϊκοί αρχαιολόγοι που μπορούν να εργάζονται σε ένα ναυάγιο για πολλά χρόνια. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια χρόνου ή χρηματοδότησης. Έτσι, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία με την ανάκτηση αντικειμένων. Αυτό είναι, είμαι σίγουρος, μια συζήτηση στην οποία οι αρχαιολόγοι θα ήθελαν πολύ να μπουν. Αλλά είμαι επίσης πολύ συνειδητοποιημένος όταν καταδύουμε κάτι που είναι προφανώς, ακόμη και για έναν ερασιτέχνη όπως εγώ, ιστορικά σημαντικό. Αυτά τα επισημαίνουμε στους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς. Το έχω κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας μου».

«Έχουμε καταγράψει αρκετά πλοία Ένα από αυτά ήταν το Queen of Nassau, το οποίο είχε αρχικά κατασκευαστεί ως το καναδικό κυβερνητικό πλοίο HMCS Canada. Κάποια στιγμή ήταν ναυαρχίδα του καναδικού ναυτικού- το δεύτερο πιο ιστορικό πλοίο στην καναδική ναυτική ιστορία. Στην πρώτη μας κατάδυση, ήταν προφανές ότι επρόκειτο για κάτι μοναδικό και αυτό οδήγησε στην αναγνώρισή του. Ένας φίλος μου, αρχαιολόγος, έκανε τη διατριβή του πάνω σε αυτό επειδή ήταν τόσο σημαντικό» συνέχισε.

«Υπάρχουν τόσες πολλές ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν εκεί έξω. Πολλές φορές, ναυάγια έχουν βρεθεί τυχαία, είτε πρόκειται για τα δίχτυα μιας αλιευτικής τράτας, είτε για την τοποθέτηση ενός αγωγού ή ενός καλωδίου οπτικών ινών, είτε για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, είτε για βαθυμετρικές έρευνες, είτε για γεωλογικές έρευνες και ούτω καθεξής. Έχω συνεργαστεί με πολλούς ψαράδες και έχω αξιοποιήσει τη βάση των γνώσεών τους, επειδή η θάλασσα είναι ο τόπος εργασίας τους. Αυτοί οι τύποι γνωρίζουν πού βρίσκεται κάθε μικρό εξόγκωμα στον βυθό, ακόμη και αυτά που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν» κατέληξε ο Michael C. Barnette.

Πηγή: FOXreport.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.