Το Ισραήλ χαρακτήρισε σημαντικό σημάδι ζωής, τα βίντεο που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα Παλαιστίνιοι μαχητές, τα οποία δείχνουν δυο ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο αν θα αφεθούν ελεύθεροι, λέγοντας ότι εάν το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να παίζει τον “ψυχολογικό πόλεμο” των απαγωγέων.
“Αυτό είναι ένα σημάδι ζωής, και είναι σημαντικό”, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, όταν ρωτήθηκε για την ηλικιωμένη γυναίκα και το αγόρι που κρατούνται από την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. “Θα αγνοήσω, επί του παρόντος, το θέμα της απελευθέρωσής τους… Θα είμαστε οι πρώτοι που θα ενημερώσουμε τις οικογένειες πριν συμβεί οτιδήποτε”.
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς, αναφερόμενος προφανώς στις τετράωρες «παύσεις» που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον.
«Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.
Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.
Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας
Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).
Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε.
Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε.
Ακόμη και το προσωπικό του WFP που βρίσκεται στη Γάζα δεν έχει αρκετά τρόφιμα. Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με τουλάχιστον 23 αρτοποιεία αλλά μόνο ένα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και πρώτες ύλες. «Λέγονται ιστορίες για ανθρώπους που πήγαν εκεί, στήθηκαν στην ουρά για δέκα μέρες και έφυγαν με άδεια χέρια. Είναι πολύ σοβαρό», είπε η Κιουνγκ-ναν.