Σε κόκκινο συναγερμό έχει θέσει η Ρωσία όλες τις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων.
Την Τετάρτη (25/10/2023) η Ρωσία πραγματοποίησε άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, την οποία παρακολούθησε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.
Ο Ρώσος ηγέτης συμμετείχε στην άσκηση από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου και άκουσε τις αναφορές του υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov.
Αρχίζουμε άμεσα τις προετοιμασίες για ένα πυρηνικό χτύπημα, δήλωσε ο Shoigu.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τις μονάδες επίγειων, ναυτικών και αερομεταφερόμενων στοιχείων των ρωσικών δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Εκτόξευσε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους
Στο πλαίσιο της άσκησης στρατηγικής αποτροπής, η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yars (ICBM) από το κοσμοδρόμιο Plesetsk, ανέφερε το Κρεμλίνο.
«Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk, προς το πεδίο δοκιμών Kura στην Kamchatka», ανέφερε το γραφείο Τύπου σε δήλωση.
Σύμφωνα με τον Shoigu, το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην πραγματοποίηση ενός μαζικού πυρηνικού χτυπήματος από στρατηγικές επιθετικές δυνάμεις ως απάντηση σε εχθρική πυρηνική επίθεση.
Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν το στρατηγικό υποβρύχιο πυραύλων του Βόρειου Στόλου «Tula», καθώς και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-95MS.
Ο βαλλιστικός πύραυλος Sineva εκτοξεύτηκε από τη Θάλασσα του Barents από το Tula.
Επιπροσθέτως τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν πυραύλους αέρος.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ελέγχθηκε το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατιωτικών σωμάτων διοίκησης και ελέγχου, οι ηγετικές ικανότητες, καθώς και το επιχειρησιακό προσωπικό στην οργάνωση της διοίκησης και του ελέγχου των υφισταμένων στρατευμάτων.
Η προηγούμενη εκπαίδευση στρατηγικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του προέδρου πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2022.
Τότε έγιναν και πρακτικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και cruise.
Επιπλέον, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως τόνισε το Υπουργείο Άμυνας, η άσκηση είχε προγραμματιστεί για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα στρατιωτικών σωμάτων διοίκησης και ελέγχου, πληρωμάτων εκτόξευσης μάχης, πληρωμάτων πολεμικών πλοίων και στρατηγικών πυραύλων για την εκτέλεση των ανατεθέντων καθηκόντων, καθώς και η αξιοπιστία των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Πυρηνική αποτρεπτική ισχύς
Οι στρατηγικές δυνάμεις αποτροπής αποτελούν συστατικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της και να επιφέρουν ήττα στον επιτιθέμενο σε έναν πόλεμο που χρησιμοποιεί διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.
Οι στρατηγικές δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας διαχωρίζονται σε επιθετικές και αμυντικές.
Η Πυρηνική Τριάδα
Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις (η Πυρηνική Τριάδα) αποτελούν βασικό συστατικό των στρατηγικών επιθετικών δυνάμεων και αποτελούνται από τη Στρατηγική Πυραυλική Δύναμη, τη ναυτική συνιστώσα (ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις) και την αερομεταφερόμενη που αντιπροσωπεύεται από τις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις.
Η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει την πυρηνική της τριάδα τη δεκαετία του 1950.
Ο βασικός οπλισμός της περιλαμβάνει επί του παρόντος σταθερά και κινητά επίγεια συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια και επίσης στρατηγικά βομβαρδιστικά που φέρουν στρατηγικούς πυραύλους cruise αέρος-εδάφους και βόμβες αέρος.
Η Ρωσία εγκαταλείπει επίσημα τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δοκιμές
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ή η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφισε ομόφωνα σε μια σύνοδο ολομέλειας την ανάκληση της επικύρωσης από τη Μόσχα της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Το σύνολο των 156 γερουσιαστών ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τις συνημμένες επεξηγηματικές σημειώσεις, το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τη Ρωσία σε κατάσταση ισοτιμίας στον έλεγχο των εξοπλισμών.
Συγκεκριμένα, καταργεί το άρθρο 1 του ομοσπονδιακού νόμου «Περί επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών», που περιέχει διάταξη για την κύρωση της συνθήκης που υπογράφηκε εκ μέρους της Ρωσίας στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1996.
Ο ομοσπονδιακός νόμος «Σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών» έχει εκ νέου τίτλο «Σχετικά με τη Συνθήκη Ολοκληρωμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών».
«Υπεύθυνες οι ΗΠΑ»
«Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάζει τη Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει μέτρα αντίδρασης με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις βάσει της συνθήκης», ανέφεραν οι γερουσιαστές.
Ο νόμος θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανακαλέσει το μέσο επικύρωσης, ενώ «θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη με όλα τα συνακόλουθα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Η επίτευξη του στόχου της αποτροπής της διάδοσης των πυρηνικών όπλων δεν κρίνεται δυνατή στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, δεδομένης της καταστροφικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, επέμειναν οι γερουσιαστές.
Περιέγραψαν την επίσημη απόσυρση από τη Συνθήκη ως αναγκαία απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ.