O Στρατός στην Γκαμπόν ανέλαβε σήμερα το πρωί την εξουσία στην χώρα όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr, ανατρέποντας τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό ο οποίος υποστηρίζεται από την Γαλλία και είναι φιλοδυτικός.
Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά τον Νίγηρα η Δύση χάνει μία ακόμα πλούσια (σε κοιτάσματα πετρελαίου) χώρα.
#BREAKING Military Coup in #Gabon
Military officers take control saying elections were flawed
Gabon hosts major French military presence
Photo: Macron and Gabon’s deposed Bongo pic.twitter.com/Ic0dlP1xsA
— Prof. Michael Tanchum (@michaeltanchum) August 30, 2023
Au #Gabon, pays le plus riche d’Afrique, habité par des pauvres, #AliBongo veut jouer les prolongations.
La fin de la #FrançAfrique au #GabonLibre https://t.co/zLbGx6NRCKhttps://t.co/p3Ud2qJBQshttps://t.co/aCabtJUruk https://t.co/ipCsolNNLT pic.twitter.com/DRxvWct5h3— SMZ (@salim_zeina) August 30, 2023
Ο μικρός πληθυσμός της και οι ξένες επενδύσεις από τους Δυτικούς, σε συνδυασμό με τον φυσικό της πλούτο, συνετέλεσαν στο να καταστεί η χώρα μία από τις σχετικά ευημερούσες στην περιοχή, έχοντας τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Υποσαχάρια Αφρική (βέβαια οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή είναι τόσο άθλιες ώστε στην Γκαμπόν να θεωρούνται ως αξιοσημείωτες ενώ στην πραγματικότητα για τον πλούτο της χώρας δεν είναι αποδεκτές).
The Military in #Gabon has announced the cancellation of the election results and the dissolution of government institutions! Ailing Ali Bongo had declared himself Winner! IT WILL TAKE MORE THAN AN ELECTION 📍 pic.twitter.com/4kPE8bkcA6
— African (@ali_naka) August 30, 2023
#Gabon After the announce of the fraudulent electoral results declaring Ali Bongo as winner, the Gabonese army has seized control of the country and has called for the dissolution of all institutions. pic.twitter.com/w6PGfB4oZZ
— Elle Vit Belle (She/Her) (@ElvineBelinda) August 30, 2023
Ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν, εμφανίστηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης και μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας» καταλύονται.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς».
Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», γνωστοποίησαν πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς» και πρόσθεσαν πως ακυρώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών του Σαββάτου, στις οποίες ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο ανακηρύχθηκε νικητής.
Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών» δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μεταδίδουν πως καθώς μιλούσαν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.
Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.
Η οικονομία της Γκαμπόν έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. παρά με τα γειτονικά της κράτη (εξαίρεση αποτελεί το Καμερούν). Γενικά, η οικονομία χαρακτηρίζεται από την ισχυρή σύνδεση με τη Γαλλία, τον μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων, την εξάρτησή της από την παραγωγή πετρελαίου και το ξένο εργατικό δυναμικό καθώς και την παρακμή του πρωτογενούς τομέα.
Όπως γίνεται κατανοητό η Γκαμπόν ήταν απολύτως ελεγχόμενη από την Δύση κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν αναμένεται να αλλάξει από σήμερα.
H νέα στρατιωτική κυβέρνηση αναμένεται να είναι στο ίδιο στρατόπεδο με αυτές των Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Μάλι και Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι ότι σημαντικές χώρες για την Ευρώπη κυρίως, σε ότι αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και ενεργειακών πόρων, αλλάζουν προσανατολισμό.
Πιθανότατα αυτό να επεκταθεί και σε άλλες αφρικανικές περιοχές με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα σε ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες.
Αν κάποιος δει από μακριά τον γεωπολιτικό χάρτη θα γίνει αντιληπτό πως ο ρωσοκινεζικός άξονας συγκεντρώνει γύρω από αυτόν όλες τις χώρες που διαθέτουν πραγματικό και όχι χρηματιστηριακό πλούτο (που εν πολλοίς είναι φανταστικός και ήταν αποδεκτός λόγω της ασύδοτης χρήσης του δολαρίου και όχι του χρυσού) ενώ αντίθετα Ευρώπη και Δύση στο σύνολό τους χάνουν την πρόσβαση σε αυτόν.
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί σε ποια πορεία θέλει να θέσει την Γκαμπόν η νέα στρατιωτική κυβέρνηση.
Επί της ουσίας εφαρμόζεται στην Αφρική, αυτό που φοβόνταν ο στρατηγός William Westmoreland, αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ, ο οποίος πίστευε πως αν έπεφτε το Νότιο Βιετνάμ στα χέρια των κομμουνιστών, τότε θα ακολουθούσαν στην σειρά όλες οι γειτονικές χώρες.
Αυτό ακριβώς δείχνει να συμβαίνει τώρα στην Αφρική, όπου υπάρχει μία σειρά χωρών που αλλάζει γεωπολιτικό προσανατολισμό και στρέφεται κατά του δυτικού άξονα.
Η αρχή έγινε στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να ακολουθήσουν η Μπουρκίνα Φάσο και τώρα η Γκαμπόν.