Η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει. Αυτό είναι δεδομένο και το παραδέχονται τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ.
Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Mark Milley συνομολόγησε ότι, ο ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι βραδύτερος του αναμενομένου ενώ και σε επίπεδο ΕΕ ανάλογη είναι η εκτίμηση.
Στο πλαίσιο αυτό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεργάζονται σχέδια για να σταματήσουν το λουτρό αίματος για τον ουκρανικό στρατό, που μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς από την έναρξη της αντεπίθεσης (4/6/2023) μέχρι σήμερα.
Αναζητούν μία φόρμουλα τύπου «Μινσκ» αλλά επί του πεδίου της μάχης, προκειμένου να προλάβουν και μία ρωσική επίθεση που θα επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα στον ουκρανικό στρατό.
Επί της ουσίας η συλλογική Δύσης σχεδιάζει μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί και να ενισχυθεί με νέα όπλα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, όσο και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος προϊδεάζει για μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα.
Ο Blniken έκανε λόγο για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διπλωματίας και διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.
Borrell: Έρχονται μεγάλα γεγονότα
Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε το Σάββατο (1/7/2023), έρχονται «πολύ σημαντικά γεγονότα» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξή του στο TVE.
«Είναι για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης και για τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης», είπε.
Ο Borrell σημείωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εξαρτώνται από γεγονότα που θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών αυξάνεται.
Οι …πραγματικοί στόχοι της «κατάπαυσης πυρός»
Η Ρωσία βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θέλει να αποφύγει μία παγίδα τύπου Μινσκ στο πεδίο και είναι δύσπιστη για την ξαφνική τάση της Δύσης για διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Blinken αλλά και τις εν γένει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη Δύση.
«Είναι μια περίεργη δήλωση, την έχω ακούσει», είπε ο Lavrov στο TASS.
«Όλα αυτά λέγονται σχεδόν ταυτόχρονα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού Εξωτερικών, Blinken, των ίδιων ηγετών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και των ίδιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεχίζουν να λένε: Η Ουκρανία πρέπει πρώτα να κερδίσει με μία επιτυχημένη αντεπίθεση και μόνο τότε θα αποφασίσουμε να διαπραγματευτούμε», εξήγησε ο Lavrov.
«Πρόκειται για μια σχιζοφρενική κατάσταση: λένε ότι όλα θα τελειώσουν με διαπραγματεύσεις, αλλά πρώτα πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία».
Επέστησε επίσης την προσοχή στη βάση πάνω στην οποία η Δύση επιθυμεί να διαπραγματευτεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σταθερά, επανειλημμένα και χωρίς συμβιβασμούς ότι η μόνη βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι η περιβόητη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky, η οποία αποτελείται από 10 σημεία», επεσήμανε ο Lavrov.
«Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις, που δεν είναι σαφές γιατί συμπεριλήφθηκαν εκεί», σημείωσε, κατονομάζοντας την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ τους.
«Αυτά είναι τα ίδια πράγματα που έχουν υπονομευτεί από τις κυρώσεις της Δύσης.
Αλλά το κύριο σχετικά με τις προοπτικές για μια ειρηνευτική συνθήκη είναι ότι πρώτα η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τα σύνορα του 1991, η ρωσική ηγεσία να δικαστεί και η Ρωσία να καταβάλλει αποζημιώσεις. Μόνο αφού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα έλθει η ειρήνη.
Αυτό έχει στο μυαλό της η Δύση, όταν μιλά για την ανάγκη διαπραγματεύσεων και ειρηνευτικής διευθέτησης», αποσαφήνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Παρατήρησε ότι «αυτή η διαταραχή δεν βοηθά στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».
Η Δύση θέλει να σταματήσει τη συντριβή των Ουκρανών
«Όπως το βλέπω εγώ, προσπαθούν να παγώσουν προσωρινά αυτή τη σύγκρουση, να επιτύχουν κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός και να κερδίσουν χρόνο για να ενισχύσουν ξανά στρατιωτικά την Ουκρανία, να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική υποδομή και να της προμηθεύσουν νέα θανατηφόρα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», αποκάλυψε ο Lavrov.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το σενάριο προωθείται από σημαντικούς κύκλους των ΗΠΑ.
Επικαλέστηκε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs που προωθεί «ακριβώς αυτού του είδους τα σενάρια».
«Κάντε ειρήνη, πάρτε μια ανάσα. Ναι, η Ρωσία θα έχει επίσης ένα διάλειμμα, αλλά ολόκληρη η Δύση βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, επομένως εμείς (οι δυτικές χώρες) θα την καταστήσουμε πολύ πιο δυνατή και μετά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τους ίδιους στόχους», επισήμανε ο Lavrov.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με το Κίεβο.
Όμως, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό τώρα, αφού τα σχέδια για μία πραγματική ειρήνη αποκλείεται απολύτως τόσο από τις ουκρανικές αρχές όσο και από τη συλλογική Δύση.
Οι Ουκρανοί πιέζονται για να δείξουν αποτελέσματα το επόμενο 10ήμερο
Οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο αναμένουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν επιτυχίες στην πρώτη γραμμή τις επόμενες 10 ημέρες, και ως εκ τούτου το Κίεβο μπορεί να κάνει μια απόπειρα μεγάλης επίθεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δήλωσε στο Tass ο πρόεδρος του Κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία» Vladimir Rogov.
Νωρίτερα ο Zelensky σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να επιδείξουν αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
«Η Ουκρανία δεν θέλει τόσο να δείξει αποτελέσματα, όσο πρέπει.
Είναι απαραίτητο για να κρατήσει τον Zelensky στην εξουσία και να του δοθούν περισσότερα χρήματα και όπλα.
Τον πιέζει ο χρόνος, καθώς απομένουν περίπου 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής», είπε ο Rogov.
«Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν μια απόπειρα μεγάλης επίθεσης σε έναν τομέα της πρώτης γραμμής τις επόμενες 10 ημέρες.
Είναι πιθανό να συμβεί στην περιοχή Zaporizhia», πρόσθεσε.
Η κατάληψη μιας περιοχής, για παράδειγμα, Vasilyevka ή Tokmak στην περιοχή Zaporizhia θα σήμαινε επιτυχία για τους Ουκρανούς, υποστήριξε ο Rogov.
«Θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτόν τον στόχο.
Ο Zelensky θα προσπαθήσει να μη χάσει αυτό τον στόχο», είπε.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, «έρχεται μια πολύ τεταμένη και πολύπλοκη περίοδος 10 ημερών».
FAZ: Συμφωνία – πλαίσιο της Δύσης για την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για ένα σχέδιο συμφωνίας – πλαισίου με το Κίεβο για την κατοχύρωση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Αυτό αποκαλύπτει το Σάββατο (1/7/2023) η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ), επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος.
Το Κουαρτέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σχέδιο της προγραμματισμένης συμφωνίας-πλαισίου.
Στο άμεσο μέλλον στη συζήτηση θα πρέπει να εμπλακούν οι χώρες των G7 και η ΕΕ, γράφει η εφημερίδα.
Όπως σημείωσε η εφημερίδα, υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της πολυμερούς συμφωνίας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συνάψουν χωριστές συμφωνίες με το Κίεβο, οι οποίες θα εξηγούν πώς μπορεί ο καθένας από αυτούς να βοηθήσει την Ουκρανία στο μέλλον.
Όπως σημειώνεται, κάποια χώρα θα βοηθήσει με όπλα, κάποια με χρήματα και κάποια άλλη με την εκπαίδευση στρατιωτών ή βοήθεια στην επέκταση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνθήκη θα πρέπει να γίνει «γέφυρα» στην πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία θέλει να προτείνει ένα «ισραηλινό μοντέλο» για τη διασφάλιση της ασφάλειας, αλλά αντιτίθεται στο να δοθεί στη συμφωνία «νομικά δεσμευτικό» χαρακτήρα.
Στο Βερολίνο μερικοί μάλιστα μιλούν όχι για «εγγυήσεις» αλλά για «υποσχέσεις» ασφάλειας, τόνισε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την FAZ, σύμβουλοι του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky αναμένουν ότι θα δοθούν εγγυήσεις στο Κίεβο πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2024.
Την ίδια στιγμή, για το Κίεβο, το «ισραηλινό μοντέλο» είναι «μόνο ένα σχέδιο Β».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη στη συμμαχία.
Το λεγόμενο σχέδιο Yermak-Rasmussen (που πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak και του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (2009-2014) Anders Fogh Rasmussen) προβλέπει ότι μέχρι τότε η ασφάλεια της Ουκρανίας θα διασφαλίζεται μέσω πολυμερούς συστήματος εγγυήσεων από τους δυτικούς συμμάχους.