Δυνατή Ελλάδα

Τα 4 πράγματα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητό σου για να μην πάρεις κλήση

Ακόμη κι αν έχεις ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, τηρείς πάντα τα σέρβις και προσέχεις στην οδήγηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάς να έχεις μαζί σου καθώς μπορεί να σου… κοστίσουν ακριβά.

Και δε μιλάμε για το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με το πορτμπαγκάζ στο αυτοκίνητο αλλά για κάτι πιο σημαντικό. Γιατί αν το κάνεις, αφενός μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τα χρειαστείς, αφετέρου μπορεί να πάρεις κλήση αν δε τα έχεις.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) προβλέπει ότι ο ελάχιστος υποχρεωτικός εξοπλισμός που πρέπει να βρίσκεται σε ένα όχημα είναι ο ακόλουθος:

Προειδοποιητικό τρίγωνο πάντα στο αυτοκίνητο

Οι περισσότεροι το ξέρουν αλλά αμελούν να το βάλουν στο αυτοκίνητο. Το προειδοποιητικό τρίγωνο χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς για κίνδυνο από ακινητοποιημένο όχημα μπροστά.

Πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές ώστε να γίνεται ορατό και την ημέρα και τη νύχτα. Πολλοί οδηγοί είτε δε διαθέτουν προειδοποιητικό τρίγωνο, ή δεν το χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται ή το τοποθετούν λανθασμένα σε μικρή απόσταση από το όχημα, με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι οδηγοί να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.

Πυροσβεστήρας

Όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα πρέπει να έχουν πυροσβεστήρα γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά από διάφορες αιτίες, όπως διαρροή καυσίμου, βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση του κινητήρα κ.ά. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός για κάθε αυτοκίνητο και ο πυροσβεστήρας καθίσταται συσκευή πρώτης ανάγκης.

Εξαιτίας της κρίσιμης σημασίας και της καταλληλότητάς τους για την κατάσβεση πυρκαγιών στα οχήματα, η χρήση πυροσβεστήρων με κατάλληλες προδιαγραφές και σωστή συντήρηση επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

Προσοχή εδώ! Δεν αρκεί απλά να έχεις ένα πυροσβεστήρα ξεχασμένο στο πορτ μπαγκάζ. Θα πρέπει να μην έχει λήξει, να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.

Φαρμακείο αυτοκινήτου

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του απαραίτητου εξοπλισμού που υποχρεούνται να προμηθεύονται οι οδηγοί να έχουν στο αυτοκίνητο. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά το φαρμακείο αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικό και από τη νομοθεσία. Θα πρέπει μάλιστα να έχει μέσα συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό.

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο του φαρμακείου πρέπει να αποτελείται από τα εξής είδη επιδεσμικού υλικού:

• Ένα πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων τουλάχιστον
• Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες
• Ένα καρούλι λευκοπλάστη
• Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους
• Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους
• Ένα φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα και
• Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστον, Mercurochrome.

Ρεζέρβα στο αυτοκίνητο

Υποχρεωτική από το νόμο είναι και η ρεζέρβα στο αυτοκίνητο. Και η αλήθεια είναι πως αποτελεί και από τα πιο χρήσιμα πράγματα που πρέπει να έχουμε. Δεν υπάρχει πιο συνήθης ατυχία για έναν οδηγό, από το να μείνει από λάστιχο.

Η ρεζέρβα πρέπει να ελέγχεται συχνά, ως προς το πόσο φουσκωμένη είναι. Επίσης αν δεν ξέρεις να αλλάζεις λάστιχο, μάλλον έχει έρθει η ώρα να μάθεις…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.