Ελλάδα και τουρκικά προσχήματα

Μανώλης Κοττάκης

Παράλληλα με τις ελληνικές εκλογές τρέχει και η προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης από τον βουλγαρικό ζυγό και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό το 1920.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια τη διακύμανση των συσχετισμών μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών στη γειτονική χώρα, σταθμίζει τους κινδύνους, μερικές δε φορές τολμά και τοποθετείται. Πρώτος τοποθετήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του σε δημοσιογράφους περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών άφησε να διαφανεί η προτίμησή του στον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και δήλωσε ότι εν όψει της διαγραφόμενης νίκης του πρέπει να ετοιμαζόμαστε για διάλογο τύπου Ελσίνκι. Κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, πολιτευόμενοι, δήλωναν ευθαρσώς στους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών ότι «έφθασε πλέον ο καιρός για να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία».

Στον αντίποδα των δηλώσεων Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε προχθές ότι «ο Ελληνισμός έχει κακή εμπειρία από το κόμμα του κ. Κιλιτσντάρογλου, αρχής γενομένης από την εισβολή στην Κύπρο». Ξέχασε και τα Ιμια, αλλά, εν πάση περιπτώσει, καλά τα είπε. Τι μας συμφέρει λοιπόν; Είναι διαφορετικός ο Ερντογάν από τον νέο Κεμάλ; Ή παρά τις αποχρώσεις τους ταυτίζονται; Πράγματι, επί Ερντογάν δεν είχαμε Ιμια, με εξαίρεση τις κρίσεις του Εβρου και του «Oruc Reis», οι οποίες, αν δεν ήμασταν έτοιμοι, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε Ιμια. Είχαμε όμως τη «δολοφονία» του ήρωα Ηλιάκη, το F-16 του οποίου κατέπεσε από την άνανδρη συμπεριφορά Τούρκου πιλότου σε αερομαχία.

Είχαμε και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας μας σε τέμενος και αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Ιστορικό γεγονός. Ξέρω καλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος λέει στους οικείους του ότι η μετατροπή της σε τέμενος ήταν ένα παιδικό του όνειρο και η αιτία είναι οι… σφαλιάρες που έτρωγε από τον Ελληνα ομογενή ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης της Κωνσταντινουπόλεως στην οποία εργαζόταν. Στην πραγματικότητα οι διαθέσεις των Τούρκων έναντι ημών παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες, παρά τις «αυξομειώσεις» στις οποίες αναφέρθηκε προχθές στο Ζάππειο ο Κώστας Καραμανλής.

Την απορία για το τι συμφέρει την Ελλάδα μού την έλυσαν δύο αξιωματούχοι μας με άριστη γνώση των Ελληνοτουρκικών. Ο πρώτος υπηρετούσε μέχρι προσφάτως στην Τουρκία. Ο δεύτερος ευρίσκεται σταθερά στην Ελλάδα. Ο αξιωματούχος της Αγκυρας μού εξήγησε σε απλά ελληνικά τα εξής: «Ο Ερντογάν είναι καλύτερος για εμάς, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζουμε. Κεμαλιστές και ισλαμιστές είναι ίδιοι. Οι μεν σου λένε ότι θα σε σκοτώσουν με το πιστόλι, οι δε με στιλέτο. Οι μεν σου λένε ότι θα εισβάλλουν εκεί γιατί έτσι έλεγαν κάποτε οι Συνθήκες, οι δε γιατί εκεί είχε κάποτε προελάσει ένας Οθωμανός σουλτάνος και το θεωρούν δικό τους. Πόσες φορές δεν έχει κάνει αναφορές ο Ερντογάν στη Μάχη της Πρέβεζας ή στη Μάχη της Τριπολιτσάς; Απειρες. Δεν αλλάζει τίποτε. Κεμαλικός και οθωμανικός επεκτατισμός είναι απολύτως όμοιοι.

Ο Ερντογάν μάς συμφέρει γι’ αυτό που είναι για τη Δύση. Σ’ το εξηγώ: Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία είναι ο μόνος λόγος για να συνεχίσουν να τηρούν τα προσχήματα έναντί μας οι Αμερικανοί. Η προσβολή των ατομικών δημοκρατικών ελευθεριών και το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι ξένα προς τον δυτικό πολιτισμό και καθόλου υπερασπίσιμα. Θα δυσκολευτούν λοιπόν πολύ οι ΗΠΑ να μας “ρίξουν” πολύ αν επανεκλεγεί πρόεδρος. Αντιθέτως: Εάν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου, η φιλοδυτική στροφή της Τουρκίας θα είναι τόσο εντυπωσιακή (θα τους τα δώσουν όλα), που η Αμερική θα πάψει να τηρεί τα προσχήματα έναντι ημών. Ηδη στους Δελφούς ο πρέσβης Τσούνης είπε ότι οι διαφορές μας δεν έχουν την ένταση των διενέξεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για να παραμένουν άλυτες και ότι πρέπει να ξέρουμε ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στο σωστό ή το λάθος… Τι δεν καταλαβαίνεις;».

Αντι-έκθεση για τεμένη

Ο δεύτερος αξιωματούχος, ο εν Ελλάδι, μου είπε σε ανύποπτο χρόνο μια ωραία ιστορία. «Θυμάσαι που οι Τούρκοι αρχικώς είχαν απαίτηση να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τη λειτουργία του τεμένους των Αθηνών, αλλά όταν είδαν πως λειτούργησε άψογα και χωρίς μιναρέ μας χλεύασαν και δεν ασχολήθηκαν ξανά; Ε, λοιπόν, σου έχω νέα. Μόλις διάβασαν ότι κυκλοφόρησε η νέα έκθεση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην πατρίδα μας (το Ισλάμ προστατεύεται, οι εκκλησίες μας γίνονται στόχος), έσπευσαν να αναθέσουν σε έναν σύλλογο αποδήμων τους να εκπονήσει και αυτός μια αντι-έκθεση. Την οποία, αν διαβάσεις, τι διαπιστώνεις;

Οτι θέλουν να έχουν λόγο σε οιοδήποτε θέμα αφορά τους λατρευτικούς χώρους του Ισλάμ μέσα στην επικράτειά μας. Στην ελληνική επικράτεια! Ακόμη και για το τέμενος των Αθηνών που χλεύαζαν. Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι η Τουρκία είναι δύναμη αναθεωρητική και αποικιοκρατική. Ανεξαρτήτως προσώπων. Το βαθύ κράτος της είναι αναθεωρητικό. Και αν δεν το καταλάβει η χαριεντιζόμενη μαζί της πολιτική μας τάξη, οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι ολέθριες».

Μετά ταύτα τα πράγματα για εμάς είναι απλά: Θέλουμε αυτόν που θα αναγκάσει τη Δύση να τηρήσει τα προσχήματα έναντι ημών. Εάν είναι ο Ερντογάν, Ερντογάν. Και το υποστηρίζω εγώ, που έχω τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες μαζί του. Ωστόσο οι αποφάσεις δεν είναι δικές μας. Ο κυρίαρχος λαός τη γείτονος θα αποφασίσει. Παρεμβάσεις δεν χωρούν. Ακόμη και σε δημοκρατίες υβριδικού τύπου. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα δούμε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.