Το πρόβλημα των ανταλλακτικών στα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες έχουν παραδώσει στην Ουκρανία μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αλλά ένα σημαντικό πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη των μαχών, που είναι η διαδικασία συντήρησης που απαιτείται για αυτά τα όπλα.

 Όπλα αξίας 100 δισεκατομμυρίων παραδόθηκαν στην Ουκρανία

Το συνολικό ποσό των δυτικών όπλων που έχει λάβει η Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει πλησιάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η αξία μόνο των αμερικανικών όπλων.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει τα ανταλλακτικά που χρειάζεται για προηγμένο εξοπλισμό και συστήματα όπλων, και επίσης λείπει μια μεγάλη περιοχή αποθηκών για την αποθήκευση τεράστιων όπλων.

4


Οι Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν χιλιάδες οβίδες την ημέρα, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντικαταστήσουν σωλήνες όπλων πέρα ​​από τα σύνορα στην Πολωνία.

Αυτά τα όπλα καταστρέφονται μετά από εβδομάδες ή μήνες υπερβολικής χρήσης και δεκάδες μεταφέρονται από το πεδίο της μάχης για επισκευή.

«Με όλα τα όπλα που παραδίδουμε στην Ουκρανία και αυτά που μεταφέρονται από τις συμμαχικές χώρες, προσφέρουμε πολλά προγράμματα συντήρησης και εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπολοχαγός Ντάνιελ Ντέι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία λαμβάνει οπλικά συστήματα από πολλές χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες, και καθεμία από αυτές έχει διαφορετικά σχέδια, γεγονός που προκάλεσε την ανάγκη παροχής ανταλλακτικών σε διάφορες ποσότητες.

Συντήρηση σε άλλες χώρες

 

Μια αναφορά της Wall Street Journal ανέφερε ότι μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία παρέμειναν μακριά από το πεδίο της μάχης, ειδικά σε κέντρα στην Πολωνία, τη Σλοβενία ​​και άλλες, για μεγάλες περιόδους λόγω πολύπλοκων διαδικασιών συντήρησης.

Η μη διαθεσιμότητα αυτών των όπλων για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ουκρανία, και τα βαρέα πυροβολικά επηρεάζονται περισσότερο.

 Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα βαρέα πυροβολικά έχουν αποδειχθεί κρίσιμα στις πρόσφατες επιτυχημένες επιθέσεις τους, αλλά πρέπει να συντηρούνται πιο συχνά λόγω βαριάς χρήσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πολυπλοκότητα των όπλων ή η μυστικότητα που τα περιβάλλει σημαίνει ότι αυτή η συντήρηση πρέπει να πραγματοποιείται στο έδαφος μιας χώρας του ΝΑΤΟ, εκατοντάδες μίλια από την πρώτη γραμμή.

Ουκρανοί αξιωματικοί και δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συντήρηση των οβίδων, για παράδειγμα, πραγματοποιείται εκτός Ουκρανίας στο 90% περίπου των περιπτώσεων.

 Μια έκθεση ανέφερε ότι λιγότερο από το 50 τοις εκατό των οβίδων PzH2000, που θεωρούνται ευρέως ως τα όπλα με τις καλύτερες επιδόσεις, βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

 Τα υπόλοιπα πρέπει να μεταφερθούν στη Λιθουανία για επισκευές, περίπου 1.500 χλμ. από το μέτωπο της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Ο Mark Cancian, ειδικός στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν ένα σύστημα συντήρησης 3 επιπέδων, στο οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό προσπαθούν πρώτα να επισκευάσουν το όπλο πριν μιλήσουν με δυτικούς εμπειρογνώμονες που καθοδηγούν μέσω τηλεφωνικής συντήρησης ή μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών οπτικής επικοινωνίας.

Στο τρίτο επίπεδο, εξοπλισμός που χρειάζεται εντατική συντήρηση ή ειδικά εργαλεία αποστέλλεται εκτός χώρας.

Διλήμματα εκπαίδευσης και συντήρησης

2


Από την εμπειρία του, ο David Des Roches, πρώην στρατιωτικός διοικητής και νυν επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Εγγύς Ανατολής και Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου, λέει ότι η συντήρηση των όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία είναι εξίσου σημαντική με τις επιχειρήσεις τους.

Ο Des Roches ανέφερε -σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Net- ότι η Ουάσιγκτον «συνεργάστηκε με τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας για να μεταφέρει πολλά από τα όπλα της παρόμοια με αυτά που διαθέτει η ουκρανική πλευρά, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με συστήματα που δεν απαιτούν συντήρηση ή νέα ανταλλακτικά.

Για παράδειγμα, η Σλοβακία μετέφερε ένα σύστημα «S-300» για αεράμυνα στην Ουκρανία και η Πολωνία μετέφερε έναν αριθμό πυραύλων SA-3 ως βραχυπρόθεσμη λύση.

 

Μακροπρόθεσμα, είπε ο Des Roches, τα αμερικανικά οπλικά συστήματα απαιτούν εκπαίδευση και δαπανηρή συντήρηση από άποψη χρημάτων και χρόνου. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας Patriot θα απαιτούσε εκπαίδευση μεγάλου αριθμού Ουκρανών για τη λειτουργία του, και το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο: η συντήρηση αυτού του πολύ περίπλοκου συστήματος, το οποίο συνήθως απαιτεί χρόνια για ορισμένες εργασίες συντήρησης.

Για αυτόν τον λόγο, ο Des Roches λέει, «Εκτός και αν οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται για αυτό από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, νομίζω ότι είναι απίθανο το Patriot να αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα σε ουκρανικό έδαφος και στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι θέμα μηνών, όχι εβδομάδων».

Μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα

1


Από την άλλη, ο ειδικός Mark Cancian λέει ότι η διαδικασία εφοδιασμού της Ουκρανίας με πολλά όπλα σημαίνει ταυτόχρονα μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία πρέπει να αντισταθμιστούν για δύο έως 5 χρόνια παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό, «το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει άφθονη χρηματοδότηση σε 4 συμπληρωματικά προγράμματα, συνολικού ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντικατάσταση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία».

Al Jazeera

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.