Αναπάντητες παραμένουν όλες οι εικασίες των τελευταίων ωρών με αφορμή τις διαρροές που παρατηρήθηκαν στους αγωγούς αερίου Nord Steam 1 και 2.
Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα χωρίς επαρκή στοιχεία ενώ το Κρεμλίνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια σαμποτάζ.
Οι διαρροές αερίου από τρεις αγωγούς εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βαλτική Θάλασσα, γεγονός που ώθησε τη Δανία να δηλώσει ότι ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τους ενεργειακούς αγωγούς της.
Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών Σουηδία και Δανία έχουν προχωρήσει σε μπαράζ επαφών και ενεργειών για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια πίσω από το περιστατικό.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.
Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».
Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εκτιμώντας, βασιζόμενος στις διαθέσιμες πληροφορίες, ότι «είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας».
Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας» και «θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.
Η ψύχραιμη φωνή εντός του Δυτικού μπλοκ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας εντός του ΝΑΤΟ (σ.σ. συγκροτήθηκε στους κόλπους της βορειατλαντικής συμμαχίας με επίκεντρο την ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας την εποχή των υβριδικών πολέμων). Ο Arnold Dupuy αναφέρει πως αρκετές χώρες ή ομάδες μπορεί να θέλουν να πραγματοποιήσουν δολιοφθορά κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
«Θα μπορούσαν να είναι ομάδες που είναι εναντίον του Κρεμλίνου, ίσως από την Ουκρανία ή αλλού. Θα μπορούσε επίσης να είναι φιλορώσοι ακτιβιστές» ανέφερε κρατώντας αποστάσεις καθώς το τοπίο παραμένει θολό.
Ο Arnold Dupyu επισημαίνει πως πολλά έθνη ή ομάδες θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για μια επίθεση στους δύο αγωγούς και εξήγησε πως το χτύπημα απαιτεί τη δυνατότητα διενέργειας υποβρύχιας δολιοφθοράς με δύτες, επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.
Σχεδόν απέκλεισε την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λέγοντας πως οι αγωγοί είναι καλά κατασκευασμένοι και καλά συντηρημένοι.
Εκτόξευση τιμών
Τα… μυστήρια της Βαλτικής και των διαρροών στους ρωσικούς αγωγούς αερίου που τη διασχίζουν φέρνοντας το πολύτιμο καύσιμο στην Ευρώπη αποτυπώθηκαν ακαριαία και στο ταμπλό του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, όπου διαπραγματεύονται τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου. Η τιμή του TTF εκτοξεύτηκε κατά περίπου 20%, αγγίζοντας τα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έπειτα από μερικές μέρες διακύμανσης κάτω από τα 200 ευρώ.
Ανησυχία για τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, ο ουκρανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου GTSOU και η Naftogaz δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις ροές που εισέρχονται στο σημείο Sokhranivka, στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.
Η GTSOU προσφέρθηκε να μεταφέρει το φυσικό αέριο στο συνοριακό σημείο Sudzha, το οποίο βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, και να προσφέρει μεγαλύτερη ροή από αυτή της Gazprom για να αντισταθμίσει τους όγκους που δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα μέσω της Sokhranivka.
Όμως, ο ρωσικός ενεργειακό κολοσσός όχι μόνο αρνήθηκε να το πράξει αλλά και μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Sudzha που είχε συμβατική υποχρέωση να παραδώσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ουκρανική οδός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πλέον μόνο μία αφού η Gazprom επέβαλε κυρώσεις στον αγωγό Yamal και ανέστειλε τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.