Στοχοποιούν την Λέσβο οι Τούρκοι: Δείχνουν χάρτη και αναφέρονται στον εξοπλισμό του νησιού

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια απο το directus.gr

Νέο προκλητικό δημοσίευμα έχουμε από την Τουρκία, η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας!

Αναλυτικά:

”Η αποστολή των UAV μας που έδειξε ξεκάθαρα την συσσώρευση στρατιωτών οχημάτων στα νησιά Λέσβο και Σάμο, δείχνουν ξεκάθαρα την νέα ελληνική πρόκληση.”

Η Πρόεδρος της Ελλάδος επισκέφθηκε το Καστελόριζο, το οποίο είναι επίσης πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, πριν από 2 εβδομάδες και το βήμα αυτό χαρακτηρίστηκε πρόκληση κατά της Τουρκίας.

Το Καστελόριζο, η Λέσβος και η Σάμος βρίσκονται σε στρατηγική θέση.

Η Μυτιλήνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με πληθυσμό περίπου 90 χιλιάδες. Η έκταση του νησιού είναι 1631 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα νότια της επαρχίας Τσανάκκαλε και δυτικά των περιοχών Αϊβαλί και Ντικιλί, το νησί απέχει 9 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία.

Η Μυτιλήνη κατακτήθηκε το 1462 επί Μεχμέτ του Πορθητή, παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία από αυτή την περίοδο μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, που διήρκεσαν μεταξύ 1912 και 1913. Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Λέσβος καταλήφθηκε από την Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου 1912.

midilli 02 2 CXgT

Γιατί υπάρχει στρατιωτική συσσώρευση ειδικά στη Λέσβο;

Η κατάληψη της Δυτικής Ανατολίας από τον ελληνικό στρατό μεταξύ 1919-1922 έγινε μέσω αυτών των νησιών. Ο Yaycı αναφέρεται στη στρατηγική σημασία αυτού του νησιού λέγοντας: «Η επιχείρηση απόβασης στη Δυτική Ανατολία έγινε από αυτά τα νησιά και οι συγκεντρώσεις αναπτύχθηκαν σε αυτά τα νησιά.

Ο ελληνικός στρατός έκανε μια επιχείρηση εισβολής στη Δυτική Ανατολία από αυτά τα νησιά,συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου.” Υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλιστικός στόχος της Ελλάδας είναι η Τουρκία, ο Yaycı λέει, «Για τον λόγο αυτό διαμορφώνουν όλα τα εξοπλιστικά τους προγράμματα, ολόκληρη την εντολή ανάπτυξης, τα σχέδιά τους, τα μελλοντικά τους έργα και την προπαγάνδα».

Από πότε έχει γίνει στρατιωτική συγκέντρωση στη Λέσβο;

«Η Ελλάδα παραβίασε το μη στρατιωτικό καθεστώς που ορίστηκε στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, στις οποίες είχε υπογράψει, πριν στεγνώσει το μελάνι αυτών των συνθηκών, και άρχισε να κατασκευάζει εγκαταστάσεις στα νησιά».

Ποια είναι η σημασία της Μυτιλήνης πόσο κοντά βρίσκεται στην Τουρκία;

Ο Cihat Yaycı εφιστά την προσοχή στην εγγύτητα της Λέσβου με την Τουρκία. Ο Yaycı αναφέρει επίσης ότι το νησί της Λέσβου απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα. Ο Yaycı εξηγεί γιατί έγινε μια στρατιωτική συγκέντρωση σε αυτό το νησί ως εξής:

«Το νησί της Λέσβου είναι ένα από τα πιο βολικά σημεία για να αναλάβει το ναυτικό, έχει τη δυνατότητα να εκτελεί καθήκοντα ανεφοδιασμού και φυλάκιο, είναι πιο στρατηγικό σημείο από άλλα νησιά όσον αφορά τον εξοπλισμό επιμελητείας. Για αυτούς τους λόγους, Οι στρατιωτικές συγκεντρώσεις στο νησί της Λέσβου αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Τουρκία».

Ο Yaycı λέει ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 της ειρηνευτικής συμφωνίας της Λωζάνης, δεν θα δημιουργηθούν ναυτικές βάσεις σε αυτά τα νησιά και δεν θα γίνουν οχυρώσεις. Επιπλέον, ο Yaycı αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Λωζάνης, οι αστυνομικές δυνάμεις σε αυτά τα νησιά θα είναι ανάλογες με τον αριθμό των δυνάμεων χωροφυλακής και αστυνομικών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.