Το spyware είναι τεράστια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, προειδοποιεί ειδικός

Η βιομηχανία μισθοφορικών spyware αντιπροσωπεύει «μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες απειλές για την κοινωνία των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», προειδοποιεί κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο, καθώς οι χώρες παλεύουν με την άναρχη εξάπλωση ισχυρών και επεμβατικών εργαλείων παρακολούθησης.

Τον Ιούνιο, η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία του Καναδά παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί ισχυρή τεχνολογία spyware.

Τα εργαλεία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 10 έρευνες μεταξύ 2018 και 2020, δίνουν στην Αστυνομία πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου, email, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου, εγγραφές ημερολογίου και οικονομικά αρχεία.

Το λογισμικό μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει εξ αποστάσεως την κάμερα και το μικρόφωνο του τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή ενός υπόπτου.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν τη χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία ως «βαθέως επικίνδυνη» και η αποκάλυψη ώθησε την επιτροπή δεοντολογίας και ιδιωτικότητας της Βουλής των Κοινοτήτων να ζητήσει τη θερινή μελέτη του θέματος.

Ο Deibert έχει ενημερώσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στον Καναδά και άλλες δημοκρατίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία και την ανάγκη διασφαλίσεων για τη ρύθμιση της χρήσης της.

Πέρυσι μια συλλογική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ο Guardian, αποκάλυψε ότι το spyware με άδεια από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group είχε χρησιμοποιηθεί για να χακάρει smartphone που ανήκαν σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η θρασύδειλη στόχευση ακτιβιστών και δημοσιογράφων, καθώς και τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, ώθησαν ορισμένες κυβερνήσεις να αρχίσουν να περιορίζουν την εξάπλωση της τεχνολογίας.

Το 2021 το τμήμα εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι είχε τοποθετήσει μισθοφορικές εταιρείες spyware όπως η NSO στη λίστα οντοτήτων της χώρας, ουσιαστικά βάζοντάς τις στη μαύρη λίστα για τις «κακόβουλες δραστηριότητές τους στον κυβερνοχώρο» εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι το λογισμικό αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Αντίθετα, οι καναδικές Αρχές έχουν δείξει λίγη όρεξη να αναλάβουν παρόμοια δράση, είπε ο Deibert, ο οποίος ενημέρωσε ανώτερους Καναδούς αξιωματούχους.

«…είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε μηδενικός δημόσιος διάλογος στον Καναδά πριν από τη χρήση αυτού του τύπου τεχνολογίας από το RCMP (ή άλλες υπηρεσίες [επιβολής του νόμου])», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από The Guardian

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.