Οι καύσωνες και οι ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές, όπως και οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες.
Στον παραδοσιακό πλέον διάλογο για το κλίμα Petersberg στο Βερολίνο, που πήρε το όνομά του από τον πρώτο διάλογο το 2010 στον ξενώνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Petersberg κοντά στη Βόννη, υπουργοί και εκπρόσωποι από 40 χώρες θα συζητήσουν αυτή τη Δευτέρα και την Τρίτη πώς θα προχωρήσουν διεθνώς στην προστασία του κλίματος, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι η κλιματική κρίση δεν θα ξεχαστεί.
«Στόχος μας είναι να είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που θα είναι ουδέτερη ως προς το CO2 και ταυτόχρονα παγκοσμίως ανταγωνιστική και επιτυχημένη ως οικονομικό έθνος, ως βιομηχανική χώρα», δήλωσε στο εβδομαδιαίο podcast του καγκελάριου.
«Μέχρι το 2045 θέλουμε να το πετύχουμε αυτό».
Μέχρι στιγμής, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υποφέρει περισσότερο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν όλο και περισσότερο και τις βιομηχανικές χώρες – οι ζημιές ανέρχονται εδώ και καιρό σε δισεκατομμύρια.
Ένα ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει σήμερα τους ανθρώπους στη νότια Ευρώπη, με δασικές πυρκαγιές να φουντώνουν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Το Σάββατο, μόνο η Ισπανία ανέφερε 360 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.
Η ακόλουθη επισκόπηση δείχνει πώς επηρεάζεται η Γερμανία από την κλιματική αλλαγή:
1. Ξηρασία και ζέστη
Η Γερμανία απειλείται την επόμενη εβδομάδα ένα ασυνήθιστα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε ορισμένα μέρη.
Το Βρανδεμβούργο και η Κάτω Σαξονία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Αυτό που βιώνουμε τώρα δίνει μόνο μια μικρή πρόγευση των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας Olaf Lies (SPD) στην Handelsblatt.
«Χρειαζόμαστε, επομένως, μια θεμελιώδη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον πολύτιμο πόρο του νερού στο μέλλον».
Ο Schmitt ζητά να υποχρεωθούν οι πόλεις και οι δήμοι να εφαρμόσουν διαχείριση του κινδύνου έντονης βροχόπτωσης.
Στο μέλλον, οι δήμοι θα πρέπει να καταρτίσουν χάρτες κινδύνου και επικινδυνότητας.
Πρέπει να προσδιοριστεί ο τοπικός κίνδυνος πλημμύρας ανά δρόμο, ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή προσομοίωση των επιπτώσεων των αιφνίδιων πλημμυρών.
Ο πρόεδρος της DWA κ. Paetzel καλεί επίσης τις πόλεις και τους δήμους να δράσουν.
«Η λεγόμενη αρχή της σφουγγαρόπολης πρέπει να γίνει η κατευθυντήρια αρχή για τον πολεοδομικό σχεδιασμό», λέει.
«Οι πόλεις πρέπει να είναι σε θέση να αποθηκεύουν περισσότερο νερό στο μέλλον – σαν σφουγγάρι».
Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της σφράγισης των εσωτερικών πόλεων και τη δημιουργία περιοχών διείσδυσης, προσθέτει.
Η βασική ιδέα είναι να συγκρατείται το νερό της βροχής σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και να διοχετεύεται σταδιακά στο έδαφος, στο αποχετευτικό σύστημα ή σε υδάτινους αποδέκτες.
Αυτές οι λεγόμενες πράσινες οάσεις όχι μόνο βοηθούν να διατηρούνται οι πόλεις δροσερές σε ζεστό καιρό, αλλά βοηθούν επίσης σε κάποιο βαθμό ενάντια στις έντονες βροχοπτώσεις.
Τον Μάρτιο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολόγησε μια δέσμη άμεσων μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τους δήμους.
Το έγγραφο δράσης προβλέπει τη σημαντική επέκταση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με την κλιματική προφύλαξη στη Γερμανία.
Επίσης, με φόντο τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πλημμυρική καταστροφή, το υπουργείο της επικεφαλής του τμήματος Steffi Lemke (Πράσινοι) θέλει να διαθέσει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026 για να εξοπλίσει τις πόλεις και τους δήμους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μέλλοντος.
3. Εσωτερική ναυσιπλοΐα
Η εσωτερική ναυσιπλοΐα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Γερμανία στην προμήθεια σχετικών αγαθών που μπορούν να μεταφερθούν μόνο σε περιορισμένο βαθμό με άλλα μέσα.
Για τη χημική εταιρεία BASF, το 2018 φέρνει ακόμα άσχημες αναμνήσεις.
Τότε, η παρατεταμένη χαμηλή στάθμη των υδάτων εμπόδιζε τη ναυσιπλοΐα του Ρήνου, η παραγωγή περιοριζόταν στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Λούντβιχσχάφεν και η οικονομική ζημία έφτανε τα εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, η BASF εφάρμοσε μια σειρά μέτρων για να καταστήσει την τοποθεσία Ludwigshafen πιο ανθεκτική σε παρατεταμένα φαινόμενα χαμηλής στάθμης νερού και να αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, έχουν ναυλωθεί περισσότερα πλοία κατάλληλα για χαμηλά νερά.
Επιπλέον, κατασκευάζεται ένα πλοίο «που μπορεί να μεταφέρει αξιόπιστα σημαντικές ποσότητες ακόμη και στις χαμηλότερες στάθμες του Ρήνου», δήλωσε η BASF στην Handelsblatt.
Επιπλέον, η εταιρεία εφάρμοσε ένα ψηφιακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για χαμηλή στάθμη νερού με χρόνο προειδοποίησης έως και έξι εβδομάδες σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδρολογίας.
4. Συγκομιδές
Λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας, οι Γερμανοί αγρότες αναμένουν και πάλι χαμηλότερες σοδειές σιτηρών: Για το φετινό καλοκαίρι, η ένωση αναμένει επί του παρόντος ένα σύνολο μόνο 41,2 εκατομμυρίων τόνων.
Αυτό θα είναι ακόμη λιγότερο από τα 42,3 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους και πολύ κάτω από το μέσο όρο των 44,2 εκατομμυρίων τόνων για τα έτη 2015 έως 2020, λέει ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (DBV).
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποθέματα νερού στο έδαφος είναι ακόμη πολύ χαμηλά.
Και δεν πρόκειται μόνο για δημητριακά: οι επαρκείς βροχοπτώσεις είναι επίσης σημαντικές για τη συγκομιδή αραβοσίτου, πατάτας και ζαχαρότευτλων τις επόμενες εβδομάδες.
Η κατάσταση για τα δημητριακά, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή:
«Οι περιοχές στα ανατολικά, στη βόρεια Βαυαρία και στην κεντρική Γερμανία πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία και τη ζέστη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της DBV Bernhard Krüsken στην Handelsblatt.
Παραδοσιακά, η κατάσταση είναι καλύτερη στις ακτές και στους πρόποδες των Άλπεων.
Ορισμένοι αγρότες στο Βρανδεμβούργο, για παράδειγμα, έχουν ήδη αρχίσει να αρδεύουν τα χωράφια τους.
Ωστόσο, αυτό αυξάνει το κόστος του νερού και του ντίζελ για τις αντλίες.
Ως εκ τούτου, μόνο καλλιέργειες όπως οι πατάτες, το σιτάρι, ο αραβόσιτος και η σόγια ποτίζονται όπου αυτό αξίζει τον κόπο.
Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού με λιπάσματα από την αρχή του έτους, τα οποία επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο, λέει ο αντιπρόεδρος της DBV.
«Το κεντρικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι το ακριβό φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ευρώπη.
»Σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, θα υπάρξει επίσης πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα εδώ.
»Τότε μπορεί να υπάρξουν επίσης μεγάλες απώλειες αποδόσεων στη γεωργία», δήλωσε ο Krüsken.
Πρόσφατα, το 2018, η τότε ομοσπονδιακή υπουργός Γεωργίας, Julia Klöckner (CDU), χαρακτήρισε τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκλήθηκαν από την ξηρασία ως γεγονός «εθνικών διαστάσεων» – και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια λόγω ξηρασίας για πρώτη φορά από το 2003.
Εκείνη την περίοδο, καταβλήθηκαν συνολικά σχεδόν 292 εκατομμύρια ευρώ σε αγρότες των οποίων τα μέσα διαβίωσης απειλήθηκαν από την ξηρασία.
Περίπου 7.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία-Άνχαλτ και την Κάτω Σαξονία, έλαβαν κατά μέσο όρο 43.800 ευρώ.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)