Εφιαλτική εκτίμηση του ΠΟΥ: 15.000.000 οι νεκροί από την πανδημία στον πλανήτη!

Σχεδόν τριπλάσιος των επισήμως καταγεγραμμένων ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας Covid-19

Ανατριχίλες προκαλεί ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμo ενδέχεται να φτάνουν τα 15.000.000!

Μάλιστα, ο διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος(!), από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους (περίπου 5,4 εκατ.), με τον ΠΟΥ σε σημερινή του δημοσίευση να κάνει λόγο για απώλειες 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, μέχρι το τέλος του 2021. Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση του ποσοστού των θανάτων κατά 13%, από όσο αναμενόταν σε διάστημα 2 χρόνων, με τους θανάτους που καταγράφονται επίσημα να είναι μόλις ένας στους τρεις!

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών -άμεσων και έμμεσων- συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα. «Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα. «Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπερβάλλουσα θνητότητα

Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. Περιλαμβάνει, επίσης, τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid-19 και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid-19 μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς). Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να αντιπροσωπεύουν το 15%, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, εξάλλου, αντιπροσωπεύουν μόλις το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων. «Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Δρ. Σαμίρα Ασμά, από το τμήμα στοιχείων του ΠΟΥ, η οποία έκανε λόγο για «αληθινή τραγωδία», σημειώνοντας πως  η Ινδία, η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού είναι οι χώρες στις οποίες θεωρείται ότι δεν έχει γίνει σωστή καταμέτρηση των νεκρών λόγω Covid-19.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων υποστηρίζει η Ασμά. «Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», συμπληρώνει, τονίζοντας τη σημασία της σωστής καταμέτρησης των νεκρών από την πανδημία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.