Δυνατή Ελλάδα

Ο Μύθος περί της μη βιωσιμότητας του EastMed

Η κυρία Νούλαντ και γενικά ο αμερικανικός παράγοντας δεν παραλείπουν διαρκώς να μας υπενθυμίζουν ότι ο EastMed είναι ένα ακριβό και μη βιώσιμο ενεργειακό πρότζεκτ.

Το κόστος επένδυσης με βάση τις οικονομοτεχνικές μελέτες που εκπόνησαν οι συμμετέχοντες εταιρίες στην κοινοπραξία  IGI Ποσειδών, με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison  εκτιμήθηκε κάτω από 8 δις ευρώ για να μεταφέρει 15 δισ κυβικά μέτρα αερίου από τα οικόπεδα των ΑΟΖ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και Νότια της Κύπρου με μήκος αγωγού περίπου 1900 χιλιόμετρων που θα συνδέει τα κοιτάσματα της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου μέσω Ελλάδος προς τις χώρες της Ε.Ε.

Οι μέχρι τώρα, μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία με 35 εκατ. €, το πρότζεκτ είχε ενταχθεί στην λίστα ενεργειακών έργων της Ε.Ε κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον έχουν λάβει μέρος για την κατάρτισή τους, συνεργαζόμενα σχήματα υψηλού κύρους (INTECSEA, C&M Engineering, IHS-Cera, ΑF, και η JP Kenny), ενώ ήδη η σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη έχει παρουσιαστεί πριν ένα έτος στους συσχετιζόμενους ελληνικούς διοικητικούς και κοινωνικούς φορείς, με θετικές εκτιμήσεις και πάντα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει σχετική έγκριση από τους αρμόδιους φορείς για κάποιο λόγο που εκείνοι μάλλον γνωρίζουν.

Ας πάρουμε λίγο τα μετρητικά δεδομένα από τις τεχνικοοικονομικές μελέτες και τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναφορικά με την βιωσιμότητα του έργου. Τα κοιτάσματα με βάση τις μελέτες, στα ανοικτά του Ισραήλ μιλούν για  900 δισεκατομμύρια κυβικάμέτρα (bcm) προερχόμενα κυρίως από 3 κοιτάσματα, το «Tamar» με περίπου 300 δισ. κ.μ., το «Leviathan» με περίπου 500 δισ. κ.μ. και το σύμπλεγμα των μικρότερων κοιτασμάτων «KarishTanin» με επιβεβαιωμένα αποθέματα της τάξεως των 100 δισ. κ.μ.

Τα αιγυπτιακά κοιτάσματα του <<Ζορ>> υπολογίζονται πάνω από ένα τρισ κυβικά μέτρα. Το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα. Στην πιο μετριοπαθή εκτίμηση μιλάμε συνολικά από όλα τα οικόπεδα της ΝΑ Μεσογείου για 2 τρισ κυβικά μέτρα.