Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και ποιες είναι οι δραστηριότητές τους

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας έχασαν περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει παρακάτω ο Μπρούνο Βεντίντι του Visual Capitalist, όλοι μαζί, οι 10 κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν καθαρή περιουσία 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με την κεφαλαιοποίηση πολυεθνικών εταιρειών όπως η McDonald’s και η AMD.

Ποιοι είναι όμως οι Ρώσοι υπερπλούσιοι;

 

russian-oligarchs-billionaires(1)

 

Μέταλλα, Τέχνη, Πολυτέλεια και Αθλητισμός

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, έχει μερίδιο 35% στην εισηγμένη στη Μόσχα Nornickel.

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς οχημάτων, και επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, ενός απαραίτητου μετάλλου για τις μπαταρίες EV και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρώην Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ποτάνιν είναι μεγάλος λάτρης των τεχνών. Πρόσφατα αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Guggenheim, μετά από 20 χρόνια ως διαχειριστής.

Οι τέχνες και η πολυτέλεια είναι κοινά μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών.

Οι Ρώσοι υπερπλούσιοι είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών ιδιωτικών τζετ και σούπερ γιοτ—μερικά από τα οποία παγιδεύονται από τις αρχές επιβολής του νόμου ως μέρος των κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί για την καταστολή της Ρωσίας.

Ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, είναι ιδιοκτήτης του Dilbar, του μεγαλύτερου μηχανοκίνητου γιοτ στον κόσμο σε ολική χωρητικότητα. Το σκάφος έχει μήκος 512 πόδια και σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε 800 εκατομμύρια δολάρια , απασχολώντας 84 μέλη πληρώματος πλήρους απασχόλησης.

 

dilbar-superyacht

 

Το γιοτ που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ουσμάνοφ, κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες αργότερα ανακάλυψαν ότι ανήκει πραγματικά σε εταιρεία με έδρα τη Μάλτα και είναι νηολογημένο στα νησιά Κέιμαν.

Εκτός από την τέχνη και την πολυτέλεια, οι Ρώσοι ολιγάρχες ασχολούνται βαθιά και με τον αθλητισμό.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, είναι ο αποχωρών ιδιοκτήτης της Chelsea Football Club, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με έδρα το Λονδίνο. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει το κλαμπ για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια .

Εκτός από τον Αμπράμοβιτς, ο Μιχαήλ Προκόροφ -ιδρυτής του Ομίλου Onexim, μιας εταιρείας με έδρα τη Μόσχα με ενδιαφέροντα στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες και την ακίνητη περιουσία – κατείχε την αμερικανική ομάδα μπάσκετ Μπρούκλιν Νετς και την έδρα της από το 2009 έως το 2019.

Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης ο Βλαντιμίρ Λίσιν, πρόεδρος του ομίλου χάλυβα NLMK. Λάτρης της σκοποβολής, είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι ολιγάρχες αντιμετωπίζουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 20 Ρώσους δισεκατομμυριούχους από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία ή τον Καναδά.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ακίνητη περιουσία σε ονόματα συγγενών ή έχουν περιουσιακά στοιχεία καταχωρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή το Isle of Man.

Για παράδειγμα, όταν επλήγη από κυρώσεις, ο βαρόνος του χάλυβα Αλεξέι Μαρντάσοφ μεταβίβασε το πλειοψηφικό του μερίδιο απ’ το ανθρακωρυχείο χρυσού Nordgold στη σύζυγό του, Μαρίνα.

Παρά τη συντριβή του ρουβλίου και την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας, οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούν να είναι σε θέση να θωρακίσουν τα χρήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία με δημιουργικούς τρόπους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.