Ο γαλλικός στρατός αποχωρεί από το Μάλι μετά από εννέα χρόνια

Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πρόκειται να ξεκινήσουν στρατιωτική απόσυρση από το Μάλι μετά από περισσότερα από εννέα χρόνια μάχης εναντίον της εξέγερσης των τζιχαντιστών, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς στο Μέγαρο Ελιζέ εάν η αποχώρηση σηματοδότησε αποτυχία για τη Γαλλία και την πολιτική της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη δυτική Αφρική, ο Μακρόν είπε: «Απορρίπτω πλήρως αυτόν τον όρο».

Η Γαλλία ανέπτυξε για πρώτη φορά στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών στο Μάλι το 2013 υπό τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η παρέμβαση αναχαίτισε επιτυχώς την προέλαση των ανταρτών και επέστρεψε σημαντικές πόλεις όπως το Τιμπουκτού στον κυβερνητικό έλεγχο, αλλά οι εξτρεμιστές ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει τμήματα εδάφους στην πρώην γαλλική αποικία, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική αναταραχή, τη φτώχεια και την αδυναμία των τοπικών αρχών.

Ο Μακρόν είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, αλλά θα εδρεύουν στον γειτονικό Νίγηρα, από όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλες χώρες που υποφέρουν από τζιχαντιστική δραστηριότητα.

«Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα βρίσκεται πλέον στο Μάλι αλλά στον Νίγηρα… και ίσως με πιο ισορροπημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της περιοχής που θέλουν τη βοήθεια», είπε.

Ο Νίγηρας έχει το δικό του σημαντικό πρόβλημα με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, όπως και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

Παρά τη δήλωση του Μακρόν, οι παρατηρητές θα δουν ωστόσο την απόσυρση ως ταπεινωτικό τέλος μιας εμβληματικής αποστολής στο εξωτερικό.

Η καθημερινή εφημερίδα Le Monde έγραψε: «Είναι ένα άδοξο τέλος μιας ένοπλης επέμβασης που ξεκίνησε με ευφορία και η οποία τελειώνει, εννέα χρόνια αργότερα, σε ένα φόντο κρίσης μεταξύ του Μάλι και της Γαλλίας».

Οι επικριτές της γαλλικής στρατηγικής στο Μάλι έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τους πολιτικούς στο Παρίσι ότι επικεντρώνονται στη στρατιωτική δύναμη σε βάρος της πολιτικής.

Επιδείνωση σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μάλι έχουν επιδεινωθεί μετά από δύο πραξικοπήματα και την απροθυμία του νέου στρατιωτικού καθεστώτος να συμφωνήσει σε μια άμεση μετάβαση στην πολιτική εξουσία. Ο Γάλλος πρεσβευτής στην πρώην αποικία απελάθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας πανηγυρισμούς στο Μπαμάκο.

Η παρουσία ρωσικών μισθοφόρων δυνάμεων από την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner έχει αυξήσει την ένταση, με την ΕΕ να κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς του Μάλι ότι τις χρησιμοποιεί για να στηρίξει τη δική τους εξουσία.

«Πολλαπλές παρεμποδίσεις» από την κυβερνώσα χούντα σήμαιναν ότι δεν υπήρχαν πλέον οι συνθήκες για να λειτουργήσουν στο Μάλι, ανέφεραν σε δήλωση η Γαλλία και οι Αφρικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοί της.

Η απόσυρση αφορά 2.400 Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι και μια μικρότερη ευρωπαϊκή δύναμη πολλών εκατοντάδων, η οποία δημιουργήθηκε το 2020 για να μειώσει το βάρος στις γαλλικές δυνάμεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Le Figaro

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.