Τέσσερα αεροσκάφη σαν αυτά που αγόρασε η Ελλάδα, χτύπησαν και έφυγαν σπέρνοντας τον τρόμο από ενενήντα χιλιόμετρα απόσταση χωρίς οι Τούρκοι να αντιληφθούν από που τους ήρθε…
Οι Τούρκοι, στην τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στην Λιβύη, υπέστησαν πανωλεθρία, όταν οι θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από αγνώστου… εθνικότητας γαλλικά μαχητικά Rafale.Οι Τούρκοι στρατιώτες που φύλαγαν την βάση της Αλ Ουατίγια, ήταν χαλαροί στην σκοπιά τους, όταν άκουσαν τον χαρακτηριστικό ήχο που αφήνει η τροχιά ενός πυραύλου.
Δευτερόλεπτα αργότερα ξέσπασε το πρώτο κύμα της κόλασης με εκρήξεις που διέλυσαν κτηριακές εγκαταστάσεις και συστήματα αεράμυνας των «γειτόνων» που υπήρχαν εγκατεστημένα στην βάση.
Η συγκεκριμένη επιτυχία της αποστολής των Rafale οφείλεται εν πολλοίς στο επιθετικό ραντάρ Spectra που διαθέτουν τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά.
Το βασικό όπλο του SPECTRA είναι ότι πρόκειται για ένα «επιθετικό» ραντάρ το οποίο επιτίθεται σε αυτά του αντιπάλου και τα μπλοκάρει κατά τρόπο που να φαίνεται ότι λειτουργούν χωρίς να συμβαίνει αυτό. Ακόμα και το ραντάρ των υπερσύγρονων F-35 λειτουργεί με γνώμονα να κάνει το μαχητικό «αόρατο» με την λειτουργία stealth και όχι να επιτεθεί μπλοκάροντας το εχθρικό ραντάρ.
Στην συγκεκριμένη επιχείρηση τα Rafale που «χτύπησαν» ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, αφού η Γαλλία δεν ήθελε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αποστολή, για να μην προκαλέσει τριγμούς στο ΝΑΤΟ. Οι Γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην όχι και τόσο ριψοκίνδυνη αποστολή που έπιασε την Τουρκική αεράμυνα στην Αλ Ουατίγια κυριολεκτικά στον ύπνο, όταν χτύπησαν τα Rafale
Την ίδια ώρα τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη με τα οποία εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία θα προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας.
Θα έχει προηγηθεί μια πτήση περίπου δυόμισι ωρών, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, απευθείας από το Ιστρ της Γαλλίας και τελικό προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Στο πηδάλιο των έξι Rafale F3R, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μονοθέσια και τα δύο διθέσια, θα βρίσκονται πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στον βαθμό του επισμηναγού και του αντισμηνάρχου.