Χάος στο Καζακστάν με βίαια επεισόδια στους δρόμους (βίντεο)

Στο Καζακστάν τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται μετά τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αλμάτι. Ξύλο, χημικά και συλλήψεις διαδηλωτών.

Άλλη μια νύχτα βίας στο Καζακστάν, με μαζικές διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο να συνοδεύονται από άγρια επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Οι εικόνες από το ξύλο και τα χημικά στους δρόμους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή (2/1) έπειτα από αύξηση των τιμών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα του Καζακστάν.

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στη μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν. Αρχικά, η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, χωρίς επιτυχία, αποδεχόμενη μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορίζοντάς την τιμή του λίτρου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) στην περιοχή, έναντι 120 που στοίχιζε στην αρχή του έτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Αλμάτι ανέφεραν ότι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος. Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Χωρίς τέλος τα επεισόδια στο Καζακστάν – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αλμάτι

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή του Μανγκιστάου, απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, όπως και στην περιοχή του Αλμάτι. Στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας ενεργοποιείται επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 ως τις 07.00.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απευθυνθεί στον λαό, κάνοντας έκκληση για ηρεμία. «Δεν χρειαζόμαστε την σύγκρουση» είπε, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιαδήποτε «πρόκληση».

«Έξω ο γέρος» – Persona non grata o Ναζαρμπάγεφ στο Καζακστάν

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα όπως «παραίτηση της κυβέρνησης!» και “Έξω ο γέρος!”. αναφερόμενοι στον πρώην πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος θεωρείται ότι συνεχίζει να ασκεί μεγάλη επιρροή από το παρασκήνιο.

Οι δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp, Telegram και Signal δεν ήταν σήμερα διαθέσιμες στο Καζακστάν, ενώ οι ιστότοποι δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης δείχνουν να είναι αποκλεισμένοι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πώς το ακριβό φυσικό αέριο προκαλεί πολιτική κρίση στο Καζακστάν

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, συνηθισμένη σε διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, υποφέρει από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την οικονομική κρίση στη Ρωσία, που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του τένγκε και υψηλό πληθωρισμό.

Η περιοχή του Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί το βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα. Οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του ανεβάζει το κόστος στα τρόφιμα, τα οποία έχουν ήδη ακριβύνει αρκετά από τότε που ξέσπασε η πανδημία κορωνοϊού.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/741260-haos-sto-kazakstan-me-viaia-epeisodia-stoys-dromoys-vinteo»

 

 

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.