Τουρκία και Κατάρ δηλώνουν ότι υπέγραψαν, κατ’ αρχήν, μνημόνιο κατανόησης με τους Ταλιμπάν για να αναλάβουν τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ
Αν και πέρασαν πέντε μήνες από την -γεμάτη τραγικές εικόνες- αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και η νέα κατάσταση στη χώρα υπό τους Ταλιμπάν, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν ότι έγιναν «διαλλακτικότεροι», δείχνει να έχει εξομαλυνθεί ως έναν βαθμό, το αεροδρόμιο της Καμπούλ ακόμα δεν λειτουργεί κανονικά.
Πρόκειται για νευραλγικής σημασίας κόμβο μεταφορών και μετακίνησης ανθρώπων, σε μια χώρα που οι υποδομές μεταφορών είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Είναι, επίσης, κρίσιμης σημασίας τόσο για το ίδιο το Αφγανιστάν, όσο και για τη Δύση και τις άλλες χώρες, για τις μετακινήσεις του προσωπικού τους που έχει έδρα το Αφγανιστάν, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Τουρκία
Να σημειωθεί ότι, με απόφαση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, που είχε το πράσινο φως των ΗΠΑ, καθώς και με την σχετική πλούσια χρηματοδότηση, είχε ανατεθεί στην Τουρκία η αποστολή να αναλάβει εκ μέρους της Δύσης (!) το αεροδρόμιο, «Χαμίντ Καρζάι».
Κι’ αυτό παρά τις διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ, τόσο για τις «ικανότητες» της γείτονος να διαχειριστεί έναν κρίσιμης σημασίας κόμβο, όσο και για τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει, προς όφελός της, η Άγκυρα στη χώρα.
Η Άγκυρα, από τη μεριά της, ευχαρίστως αποδέχτηκε την αποστολή, και βέβαια την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, προσδοκώντας ότι, έχοντας στα χέρια της το χαρτί της διαχείρισης του αεροδρομίου σε αυτήν την ιδιαίτερης σημασίας χώρα της Κεντρικής Ασίας για τη Δύση, θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να παζαρέψει ανταλλάγματα από την Ουάσιγκτον. Κι’ αυτό τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών κάθε άλλο παρά είναι στα καλύτερά τους.
Η μεγάλη βαρύτητα που έχει, πάντως, για την Ουάσιγκτον το αεροδρόμιο της Καμπούλ, επανειλημμένως έχει επισημανθεί από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα κατά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατάρ – Τουρκία
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να πάρει τη «δουλειά» η Τουρκία φαίνεται πως παίζει το Κατάρ, το οποίο εδώ και χρόνια αναπτύσσει στενές σχέσεις με την Άγκυρα.
Τους πέντε μήνες που ακολούθησαν την «επέλαση» των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, τα «νέα αφεντικά» του Αφγανιστάν, υποτίθεται, ότι αρνούνταν να δώσουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας σε «ξένες δυνάμεις». Κι’ αυτό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Ερντογάν και την υπογράμμιση των «ομόθρησκων» τουρκικού και αφγανικού λαού.
Εσχάτως, σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Όπως ανέφερε ο Μ.Τσαβούσογλου, μια τουρκική εταιρεία και μια του Κατάρ υπέγραψαν, κατ’ αρχήν, μνημόνιο κατανόησης για τη λειτουργία συνολικά πέντε αεροδρομίων στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καμπούλ.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία, όπως κάνει και στη Λιβύη και αλλού, εάν θα πάρει τα αεροδρόμια, θα φροντίσει να εξασφαλίσει μεγάλες μπίζνες για τις εταιρείες της. Κι’ αυτό, ασχέτως εάν είναι ικανή να λειτουργήσει το αεροδρόμιο ή όχι, και να επιλύσει τα εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα που θα συναντήσει στη χώρα.
Ωστόσο, ακόμα η διαδικασία δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, ενώ από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη επισημοποιήσει κάποια συμφωνία.
«Οι συνάδελφοι μας θα ταξιδέψουν μαζί στην Καμπούλ για να συζητήσουν το θέμα με την προσωρινή κυβέρνηση εκεί», είπε ο Μ.Τσαβούσογλου. Και πρόσθεσε: «Θα παρουσιάσουμε κοινές (σ.σ. μαζί με το Κατάρ) προσφορές στην προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Εάν πληρούνται οι όροι μας, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα αεροδρόμια σε συνεργασία με το Κατάρ. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν έχουμε καμία υποχρέωση»