Ο Πούτιν διαμήνυσε ότι θα απαντήσει στρατιωτικά στην επέκταση της Δύσης

Για «κατάλληλα στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα» προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μπροστά στην απειλή επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, σε μια σημαντική αύξηση των εντάσεων με τη Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα διπλωματικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τους φόβους για σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη χώρα, πυροδοτώντας φόβους στη Δύση για πιθανή εισβολή.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη, σε ομάδα ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών, ότι η Μόσχα θα «αντιδράσει σκληρά σε εχθρικά βήματα».

Η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια προτάσεων ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα απαιτώντας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να μειώσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, να συμφωνήσουν να μην δεχθούν ποτέ την Ουκρανία στη Συμμαχία και να αποκλείσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων εκεί.

Ο Πούτιν είπε ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί σοβαρά» για τις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την πιθανότητα να έχει υπερηχητικά όπλα στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Μόσχα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

«Εάν οι δυτικοί μας εταίροι συνεχίσουν αυτή την ξεκάθαρα επιθετική στάση, θα λάβουμε τα κατάλληλα στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα ως απάντηση και θα αντιδράσουμε σκληρά σε εχθρικά βήματα», είπε ο Πούτιν.

«Και θέλω να τονίσω ότι είναι μέσα στα δικαιώματά μας να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ρωσίας».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι προετοιμάζουν συνομιλίες με τον Πούτιν σχετικά με τις ανησυχίες του για την ασφάλεια.

Η Κάρεν Ντόνφριντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, παρά την ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ότι πολλές από τις απαιτήσεις είναι αδύνατες και θα αποδυναμώσουν τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι η Ρωσία.

»Υπάρχουν κάποια πράγματα πάνω στα οποία είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και για τα οποία πιστεύουμε ότι αξίζει να γίνει μια συζήτηση», είπε η Ντόνφριντ.

«Υπάρχουν άλλα πράγματα σε αυτά τα έγγραφα που οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι θα είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ εξέταζαν την ένοπλη εισβολή από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος και τόνισε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ τον είχε εγκλωβίσει σε μια γωνία.

«Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε άλλο», είπε.

«Πιστεύουν πραγματικά ότι θα μείνουμε άπραγοι καθώς δημιουργούν απειλές εναντίον μας;», διερωτήθηκε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.