ΠΟΥ: Ξεπερνά τη φυσική ανοσία η Ομικρον, άγνωστο αν θα κυριαρχήσει

Ισως δεν μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε η μετάλλαξη Ομικρόν, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Soumya Swaminathan, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, προετοιμασμένοι αλλά όχι σε πανικό.

Παραδέχτηκε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης δεν ήταν επιθυμητή, τόνισε όμως ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος, δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων. Πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα. «Πρέπει να περιμένουμε… ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια… είναι όμως πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μετάλλαξη ως σύνολο», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Η Δέλτα αντιστοιχεί στο 99% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Αυτή η μετάλλαξη θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχη. Είναι πιθανό, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε».

Η κα Swaminathan επεσήμανε ότι η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τρεις φορές περισσότερες μολύνσεις στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «μοιάζει να είναι σε θέση να ξεπεράσει κάποια από τη φυσική νόσηση από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια φαίνεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο.

«Το γεγονός είναι ότι δεν αρρωσταίνουν… αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια προσφέρουν ακόμα προστασία και θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία», είπε.

Ερωτηθείσα για το εάν θα απαιτούνται εμβόλια κάθε χρόνο, δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπρόσθετη δόση, ειδικά μεταξύ συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων ή ευπαθών τμημάτων του πληθυσμού ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

«Η φυσική μόλυνση λειτουργεί ως booster», επεσήμανε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.