Στο “στόχαστρο” του Ερντογάν οι συμμαχίες της Ελλάδας – Η αντίδραση της Αθήνας

Ανεβάζει τους τόνους ο Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τα οικονομικά δεινά που προκαλεί η κατρακύλα της λίρας. Την ίδια στιγμή διπλωμάτες στην Αθήνα κάνουν λόγο για σοβαρή διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει ανοίγματα σε χώρες που μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχοι της χώρας μας. Διπλωμάτες στην Αθήνα καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες ότι είναι σε εξέλιξη ένας άτυπος γεωπολιτικός πόλεμος, μια σοβαρή διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας που προσπαθεί να μπει σφήνα στους συμμαχικούς άξονες της Ελλάδας. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τα Εμιράτα και πως το Μπαχρέιν κάνει ανοίγματα προς την Τουρκία.

Παράλληλα, όπως εκτιμάται, είναι σε εξέλιξη σοβαρές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς μια χώρα “κλειδί” στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την Αίγυπτο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι, χωρίς να χάσει τα ερείσματα που έχει με τους “αδελφούς μουσουλμάνους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να στείλει τον Τούρκο πρέσβη στο Κάιρο, στις αρχές του χρόνου. Την ίδια στιγμή τουρκικά ΜΜΕ υπονοούν ότι μπορεί να έρθει μία νέα πρόταση της Τουρκίας προς το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα απαντά ότι έχει στο διπλωματικό οπλοστάσιό της τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και ότι έχει όλες τους διαύλους ανοικτούς με το Κάιρο και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Παράλληλα, είναι σημαντική εξέλιξη οι εκλογές στη Λιβύη, οι οποίες είναι προγραμματισμένες σε 24 ημέρες από τώρα, καθώς εκεί Τουρκία και Αίγυπτος ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα δείξει τι συμμαχίες θα διαμορφωθούν.

Ο Ερντογάν μετονόμασε τη Μεσόγειο

Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι, χθες το βράδυ, ο Ερντογάν φρόντισε να κάνει νέες προκλητικές δηλώσεις, προαναγγέλλοντας ότι θα βγουν στη Μεσόγειο πλωτά γεωτρύπανα και σεισμογραφικά πλοία. Ταυτόχρονα, η εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια έπληξε την τουρκική λίρα.  Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα κατέγραψε χθες ημερήσια πτώση της τάξης του 5%. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα αλλά στο μέλλον θα πέσει.

Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα του έχει αρκετά συναλλαγματικά διαθέσιμα, κάποια εκ των οποίων αναγκάστηκε να ρίξει στην αγορά η κεντρική τράπεζα για να συγκρατήσει τη ραγδαία πτώση του τουρκικού νομίσματος, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.  Η ισοτιμία με το δολάριο ήταν σήμερα στις 13,2 λίρες.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τα οικονομικά δεινά που προκαλεί η κατρακύλα της λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ότι βγάζει σεισμογραφικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα στη Μεσόγειο, την οποία επιχείρησε να μετονομάσει σε “Γαλάζια θάλασσα”:

“Τέσσερα γεωτρύπανα θα διαθέτουμε συνολικά, μαζί με το καινούργιο, και δύο πλοία σεισμογραφικών ερευνών. Με αυτά θα πάμε στη Μαύρη Θάλασσα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως στη Μεσόγειο, την οποία ας αποκαλέσουμε “Γαλάζια θάλασσα”. Βέβαια, αυτό ενοχλεί πολύ κάποιους” είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν. Όταν είδε το βίντεο που προβλήθηκε από την πολιτική του σταδιοδρομία, σχολίασε: “Γέρασα αρκετά…”.

Ανατιμήσεις-φωτιά στα βασικά αγαθά

Την ίδια ώρα οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν φέρει απίστευτη ακρίβεια στην αγορά και δυσφορία στους καταναλωτές. “Δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο από κουλούρι για τον λαό” κυκλοφορεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με το γραφικό στο οποίο εμφανίζονται οι αυξήσεις των τελευταίων ημερών: 40% στο κουλούρι, 46,8 % στο γάλα και 100% στο αυγό, από μία λίρα στις δύο λίρες, με τους εμπόρους να βγάζουν τεφτέρι για να γράφουν τα χρωστούμενα, αφού το πορτοφόλι είναι άδειο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.