Απείλησαν τη Μόσχα με οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ουκρανία
Προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα απευθύνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ για την Ουκρανία – με το κλίμα που επικρατεί πια στις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία να θυμίζει έντονα τις πιο παγωμένες μέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας και η Δύση έχει δείξει ήδη ότι μπορεί να διαχειριστεί οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, πως «θα υπάρξει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πάλι βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους, της Ουκρανίας».
«Έχουμε διαφορετικές επιλογές και έχουμε δείξει στην πορεία των χρόνων στις αντιδράσεις στην προηγούμενη χρήση από τη Ρωσία στρατιωτικής βίας εναντίον της Ουκρανίας, ότι μπορούμε να συντηρήσουμε βαριές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις. Και επίσης το γεγονός πως έχουμε αυξήσει την παρουσία μας εδώ στην περιοχή, τόσο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όσο και στην περιοχή της Βαλτικής, στον αέρα ή στην ξηρά και στη θάλασσα, είναι μια ευθεία αντίδραση στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από την πλευρά του, έκανε λόγο για σοβαρές συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ρωσικές κινήσεις συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. «Ενδεχόμενες ενέργειες κλιμάκωσης από τη Ρωσία θα είναι μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και για τη Λετονία, και ενδεχόμενη νέα επίθεση θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά, με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, να απαντά την ίδια ώρα πως οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με τις στρατιωτικές βάσεις τους και μονίμως προκαλούν υστερία στα ρωσικά σύνορα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εντούτοις, κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνώσει άλλη μια φορά, προσεκτικά, το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2015, το οποίο ενέκρινε το πλέγμα μέτρων της συμφωνίας του Μινσκ και χαιρέτισε τη διακήρυξη των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (σ.σ.: πρόεδροι Γαλλίας, Ρωσίας και καγκελάριος Γερμανίας), αλλά και να εξετάσει αντικειμενικά την κατάσταση πραγμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δύο φορές φέτος έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Τον Μάιο, τα ρωσικά στρατεύματα εκεί έφταναν τα 100.000, στον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.