Η πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς Πορτογαλία επαναφέρει μέτρα

Η Πορτογαλία, η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη, αναγκάστηκε με τη σειρά της να επαναφέρει ορισμένα μέτρα ελέγχου της επιδημίας της Covid-19, ενώ παράλληλα θα εκκινήσει μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού με ταχείς ρυθμούς.

Αφού εμβολίασε με επιτυχία το 85% του πληθυσμού της από τις αρχές του Οκτωβρίου, οι Αρχές ξεκίνησαν μια άλλη αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να δοθεί αναμνηστική δόση σχεδόν σε έναν στους πέντε Πορτογάλους πριν από την εορταστική περίοδο στα τέλη της χρονιάς.

Αλλά από το 1,8 εκατ. πολιτών άνω των 65 ετών, λείπουν ακόμα περίπου 600.000, σύμφωνα με τον απολογισμό που εξέδωσε χθες βράδυ η γενική διεύθυνση Υγείας.

Ανοίγει τις πύλες του το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο

Σε μια απόδειξη της βούλησης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού παράλληλα με το να τεθούν σε ισχύ νέοι περιορισμοί, το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας αναμενόταν να ανοίξει τις πύλες του σήμερα στη Λισαβόνα.

Αυτή η μονάδα, στον εξωτερικό χώρο του βασικού εκθεσιακού κέντρου της πορτογαλικής πρωτεύουσας, της οποίας η εμβολιαστική ικανότητα σχεδόν θα διπλασιαστεί έτσι, θα μπορεί να χορηγεί έως και 6.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid και 3.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων κάθε μέρα.

«Τρέξαμε ένα μεγάλο μαραθώνιο για να ολοκληρώσουμε την εμβολιαστική εκστρατεία με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πνευμονολόγος Φιλίπε Φρόες, επικεφαλής της επιτροπής κρίσεων για την Covid-19 στον ιατρικό σύλλογο.

Μάσκες και υγειονομικό πιστοποιητικό

«Είναι προφανές ότι είμαστε εξαντλημένοι αλλά έπρεπε να ξεκινήσουμε νωρίτερα να χορηγούμε αναμνηστικά εμβόλια», δήλωσε ο ίδιος.

Χάρη σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, στην Πορτογαλία καταγράφηκε αργότερα εκ νέου έξαρση της επιδημίας καθώς και λιγότερο έντονη σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει, ωστόσο, σημαντική αύξηση για ένα μήνα.

Αυτός ο δείκτης, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων, πλησιάζει το υψηλό επίπεδο που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από την άφιξη της παραλλαγής Δέλτα.

Με την αγωνία να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο που προκλήθηκε τον περασμένο χειμώνα από την παραλλαγή Άλφα, η κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών και επανέφερε μια σειρά υγειονομικών μέτρων.

Από σήμερα, η χρήση μάσκας είναι και πάλι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ το υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει να επιδεικνύεται στην είσοδο των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των αθλητικών χώρων.

Παράλληλα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα επαρκεί πλέον για να εισέρχεται κανείς στην Πορτογαλία από το εξωτερικό, και οι ταξιδιώτες θα πρέπει τώρα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ ή αποδεικτικό ανάρρωσης από την νόσηση.

Η «Όμικρον» έχει ήδη εντοπιστεί

Προκειμένου να ανακόψει τις μολύνσεις μετά τις συναθροίσεις των εορτών στα τέλη του έτους, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ήδη αυστηρότερα μέτρα για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου: παράταση των σχολικών διακοπών, υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ.

Σύμφωνα με τον Φιλίπε Φρόες, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα παρά το επίπεδο εμβολιασμού της χώρας, διότι «ο αντίκτυπος αυτής της ασθένειας παραμένει υψηλότερος σε σχέση με άλλες».

Και, προσθέτει, «με τη νέα απειλή της παραλλαγής Όμικρον, ορισμένα από τα μέτρα πιθανόν ήδη να πρέπει να υποστούν προσαρμογές».

Η Πορτογαλία εντόπισε τη Δευτέρα τις πρώτες περιπτώσεις μόλυνσης από το νέο στέλεχος σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένας από τους παίκτες της οποίας είχε προσφάτως ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, τη χώρα που ανέφερε πρώτη την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Για τις πορτογαλικές αρχές, όπως και για το υγειονομικό προσωπικό, ο εμβολιασμός παραμένει βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο εμβολιασμός ποτέ δεν θεωρήθηκε θεραπεία, αλλά πρόληψη απέναντι στη σοβαρή νόσηση», υπογράμμισε η νοσηλεύτρια Άνα Μαρσελίνο, επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας για την κοινότητα Κασκάις, στα δυτικά προάστια της Λισαβόνας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.