Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με Ρωσία και Άσαντ να διώξουν το Ιράν από τη Συρία

Την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε μια σιωπηλή κατανόηση μεταξύ της Συρίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ για τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στη Συρία.

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, είπε ότι η ανανέωση του συντονισμού με τη Ρωσία στη συριακή αρένα παίζει ρόλο στη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ για να εξαπλώσει την κυριαρχία του σε όλη τη Συρία, προκειμένου να απαλλαγεί [το Ισραήλ] από την ιρανική παρουσία κοντά στα σύνορά του, ή τουλάχιστον, να μειωθεί», πρόσθεσε.

Στην ετήσια έκθεσή του, για την αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας για το 2022, ο ισραηλινός στρατός είπε «οι προκλήσεις εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ στο βόρειο μέτωπο -Συρία και Λίβανος, παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση το 2021, μετά από χρόνια έντασης».

Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», αναμένει ότι το μέτωπο με τη Συρία θα παραμείνει ήρεμο το επόμενο έτος, εκτός εάν υπάρξει ξαφνική κλιμάκωση.

Σύγκλιση συμφερόντων

Ο Ρον Μπεν Γισάι, στρατιωτικός αναλυτής, αποκάλυψε ότι υπάρχει ακόμη και πολιτική προσπάθεια να πειστεί η Ουάσιγκτον για να βοηθήσει τον Άσαντ να ανοικοδομήσει τη χώρα του.

«Ο Σύρος πρόεδρος είναι αναστατωμένος με την ιρανική παρουσία που εμποδίζει τα μελλοντικά σχέδια του καθεστώτος του και του Ρώσου συμμάχου του», σύμφωνα με τον Μπεν Γισάι, σχολιαστή της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth».

«Τα συμφέροντα του Άσαντ, του Πούτιν και του Ισραήλ άρχισαν να συναντώνται πρόσφατα για τη μείωση της ιρανικής επιρροής», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Ο Μπεν Γισάι πιστεύει ότι «αυτό θα διασφάλιζε ότι δεν θα υπάρξει ξαφνική κλιμάκωση για το Ισραήλ στο νότιο μέτωπο».

Ο ειδικός απέδωσε τα κοινά συμφέροντα στο ότι «ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που τον υποστηρίζει, θέλουν να επιβάλουν πολιτική σταθερότητα και να ενισχύσουν τον έλεγχο του καθεστώτος στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση της χώρας».

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Ιράν στη Συρία έχουν γίνει «δυσάρεστες για το καθεστώς Άσαντ επειδή υπονομεύουν την προσπάθειά του να επιβάλει τον έλεγχό του σε όλη τη Συρία», σύμφωνα με τον Μπεν Γισάι.

Πιστεύει ότι το καθεστώς του Ιράν αποσταθεροποιεί τη διακυβέρνηση και την κυριαρχία του Άσαντ στη χώρα του.

Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος και οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται, τώρα, περισσότερο από ποτέ, τη σημασία των συχνών ισραηλινών επιθέσεων στις ιρανικές δυνάμεις.

Και ενώ αυτές οι επιθέσεις αποτρέπουν πιθανούς επενδυτές, τον Πούτιν, τον οποίο οι Ιρανοί ανταγωνίζονται οικονομικά και υπονομεύουν τη σταθερότητα στη Συρία.

Δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του διοικητή της [ιρανικής μισθοφορικής] Δύναμης Κουντς στη Συρία, Μουσταφά Τζαουάντ Γκαφαρί, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της τελευταίας στο συριακό έδαφος και για τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης μαζί της.

Πριν από δύο ημέρες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απάντησε στην είδηση ​​που διαδόθηκε για διαμάχη μεταξύ του Αλ Άσαντ και του ιρανικού στρατιωτικού εκπροσώπου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαέντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε:

«Η ειδησεογραφία των σιωνιστικών μέσων ενημέρωσης και ορισμένων άλλων χωρών δεν είναι κάτι νέο».

Ο νέος συντονισμός της ισραηλινής κυβέρνησης με τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ελεύθερης ισραηλινής δραστηριότητας στη συριακή αρένα και κατά συνέπεια την ποιοτική αύξηση των ισραηλινών επιδρομών κατά της ιρανικής παρουσίας, όπου πρόσφατα καταγράφηκαν επτά επιθέσεις μέσα σε ένα μήνα.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο ρωσικό θέρετρο Σότσι και συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.

Την Τετάρτη, νωρίς το πρωί, το Ισραήλ εκτόξευσε δύο πυραύλους από τα Υψίπεδα του Γκολάν προς ένα άδειο κτίριο, νότια της Δαμασκού, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιδρομές στη Συρία με στόχο να αποτρέψει τη στρατιωτική εγκατάσταση ένοπλων ομάδων πιστών στο Ιράν στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Το Ισραήλ σπάνια επιβεβαιώνει τα χτυπήματά του στη Συρία, αλλά επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτό που περιγράφει ως προσπάθειες του Ιράν να εδραιώσει τη στρατιωτική του παρουσία εκεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.