Αγωνία για κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στη Λευκορωσία, φόβοι για σύρραξη στην περιοχή

Ο Πούτιν εξακολουθεί να στηρίζει τη Λευκορωσία με στρατιωτικές δυνάμεις – Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ ότι η Μόσχα ενδεχομένως να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία  – Ο Λουκασένκο θέτει ζήτημα διακοπής παροχής φυσικού αερίου

Ισχυρά απόνερα δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση που καταγράφεται στα σύνορα της Λευκορωσίας, με το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων να οδηγεί σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Ορισμένοι εργαλοποιούν το δράμα, τη στιγμή που δοκιμάζονται και πάλι οι διπλωματικές ισορροπίες με την ΕΕ να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στο Μινσκ, προωθώντας σχέδιο κυρώσεων, και τον Λουκασένκο να απειλεί να κλείσει βασικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κλιμακώνοντας τη διαμάχη.

Εκατοντάδες απεγνωσμένοι πρόσφυγες από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική έχουν μεταφερθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αυτήν την εβδομάδα, από δυνάμεις ασφαλείας του Λουκασένκο, αναγκάζοντας την Πολωνία να αναπτύξει 15.000 στρατεύματα.

Οι στρατιώτες της Λευκορωσίας ανοίγουν, στο μεταξύ, τρύπες στον φράχτη και περίπου 400 μετανάστες, κυρίως από Συρία και Ιράκ, πέρασαν το περασμένο βράδυ τα σύνορα.

Μέλη της Ένωσης, η Λιθουανία, η Εσθονία και Λετονία εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία προειδοποιούν για «υβριδική επίθεση» χρησιμοποιώντας μετανάστες και προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Τα κράτη εκτός Ένωσης όπως η Ουκρανία μοιράζονται επίσης την ανησυχία των Βρυξελλών, στοιχείο που αποδεικνύεται από την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εντάσσοντας παράλληλα στη φύλαξη και 15 ακόμη ελικόπτερα.

Ενώ το κλίμα δυναμιτίζεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχει νέα υποστήριξη στον Λουκασένκο στέλνοντας δύο πυρηνικά βομβαρδιστικά για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, για δεύτερη συνεχή μέρα.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον βολιδοσκοπεί την κατάσταση και την τεταμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας φόβο για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ η Μόσχα αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Με απειλές απαντά ο Λουκασένκο στις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών: «Εάν επιβάλετε κυρώσεις σε βάρος μας, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε».

«Προειδοποιούμε την Ευρώπη και εκείνοι μας απειλούν», τόνισε ακόμη ο Λουσένκο, θέτοντας ζήτημα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.