Προβληματισμός υπάρχει στον ισραηλινό στρατό, καθώς το σύστημα Iron Dome έχει εκτοξεύσει χιλιάδες αντιπυραυλικά βλήματα για να αναχαιτίσει τις πάνω από 3.000 ρουκέτες που έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ και πλέον τα αποθέματα αντιπυραυλικών βλημάτων τελειώνουν.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σήμερα από τον ισραηλινό στρατό που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος κάτι που έχει ξεκινήσει να δημιουργεί προβληματισμούς σε πλαίσια της άμυνας της χώρας καθώς η ταχυβολία και μαζικότητα των ρουκετών (μάλιστα και αρκετές βαρέους τύπου και μεγάλης εμβέλειας) ίσως καταστήσει το Iron Dome πρακτικά μη αξιοποιήσιμο.
Από το βράδυ της Δευτέρας, που ξεκίνησαν οι φονικές εχθροπραξίες, «η Χαμάς πραγματοποιεί μια πολύ σφοδρή επίθεση αναφορικά με την ταχυβολία», δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους.
Οι εντυπωσιακές εικόνες από την αναχαίτιση ρουκετών που επιτυγχάνουν βλήματα Tamir του συστήματος Iron Dome των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αλλά κυρίως τα πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη αίσθηση παγκοσμίως αλλά οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται για πόσο ακόμα καθώς οι μάχες ή καλύτερα “πόλεμος ρουκετών” συνεχίζεται και το παλαιστινιακό οπλοστάσιο φαίνεται να είναι ατελείωτο.
Ενώ ταυτόχρονα στο Ισραήλ υπάρχει ανησυχία για τα αποθέματα αντιπυραυλικών βλημάτων, καθώς δεν περίμεναν πως οι Παλαιστίνιοι θα είχαν τόσο «γεμάτο» οπλοστάσιο.
Οι συγκρούσεις και η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς, με εκατοντάδες πυραυλικές επιθέσεις, έδωσαν την ευκαιρία ώστε να «αποκαλυφθεί» το οπλοστάσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, τόσο ως προς την ποσότητα ( έχει αναφερθεί ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της 100.000 ρουκέτες κάθε τύπου) όσο και ως προς την ποιότητα των όπλων που χρησιμοποιούνται.
Ειδικότερα, εκτός από γνωστούς πυραύλους που εκτόξευαν οι μαχητές της Χαμάς σε προηγούμενες επιθέσεις, πλέον παρατηρούνται διάφοροι άλλοι πύραυλοι, τα στοιχεία και χαρακτηριστικά των οποίων αναλύονται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και αναλυτές.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι οι λεγόμενοι «A-120» που έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων, εν΄λω ακόμα υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο αριθμό πυραύλων όπως:
– οι Qassam, με εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων
– οι Quds 101
– Εξελιγμένες ρουκέτες που βασίστηκαν στους σοβιετικούς Grad των 122 χλμ. με εμβέλεια πλέον έως και 55 χιλιόμετρα
Επίσης χρησιμοποιούν και άλλα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας όπως:
– Πυραύλους M-75 με εμβέλεια ως και 75 χιλιομέτρων
– Πυραύλους Fajr με εμβέλεια έως και 100 χιλιομέτρων
– Πυραύλους R-160 με εμβέλεια έως και 120 χιλιόμετρα, που είναι η έκδοση των Παλαιστινίων του πυραύλου M-302, ο οποίος έχει εμβέλεια ως και 200 χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα συστήματα πυραύλων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) δεν διαθέτει σύστημα καθοδήγησης που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν ένα πλήγμα ακριβείας, όπως για παράδειγμα σε στρατηγικές στρατιωτικές υποδομές. Το μόνο οπλικό σύστημα που είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πλοήγησης είναι το Fajr-5 που παρουσιάστηκε από το Ιράν το 2017.
Δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες των Ισραηλινών περί συνομιλιών Χαμάς-Ιράν με το τελευταίο να δίνει στρατηγικές διάτρησης της ισραηλινής αεράμυνας.