Χιλιάδες πολίτες χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια έφτασαν σήμερα στην Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων.
Έτσι από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να φτάνουν στην Σερβία υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας αλλά και γειτονικών χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εμβολιαστούν.
Στις συνοριακές διαβάσεις σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία που περίμεναν να εισέλθουν στη Σερβία ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων επικρατούσε το αδιαχώρητο.
Σημειώνεται ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι που σπεύδουν να εμβολιαστούν στην Σερβία δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια στην ελεύθερη αγορά.
Ο εμβολιασμός όλων των ξένων, χωρίς προϋποθέσεις, θα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ενώ – όπως ανακοινώθηκε – από την Δευτέρα θα μπορούν όσοι ξένοι το επιθυμούν και υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σερβικής κυβέρνησης και θα ειδοποιηθούν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους.
Από σήμερα ξεκίνησε επίσης στο Βελιγράδι και ο εμβολιασμός επιχειρηματιών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με 10.000 εμβόλια που εξασφάλισε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ μέχρι στιγμής κατατέθησαν 7.500 αιτήσεις και πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες γειτονικών χωρών που συνεργάζονται με Σέρβους επιχειρηματίες.
Από χθες ξεκίνησαν στην Σερβία και μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Νότια Σερβία και σταδιακά θα επεκταθεί και στις 19 δομές που υπάρχουν στη χώρα. Στην Σερβία, στις οργανωμένες δομές, φιλοξενούνται 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)