Και τρίτο εμβόλιο στη μάχη – Εντός της εβδομάδας η Βρετανία εγκρίνει το σκεύασμα AstraZeneca/Οξφόρδης

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται εντός της εβδομάδας να χορηγήσει έγκριση προς χρήση στο εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δίνοντας στη χώρα άλλο ένα ισχυρό εργαλείο για τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού και ανοίγοντας τον μακρύ δρόμο προς τη λήξη της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για τα φάρμακα αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για το θέμα, σημειώνουν οι πηγές, ενώ ο CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, είχε δηλώσει ότι ανέμενε την έγκριση του εμβολιαστικού σκευάσματος στο Η.Β. πριν το τέλος του έτους.

Το “πράσινο φως” για το εμβόλιο της AstraZeneca θα έλθει τρεις εβδομάδες μετά την παγκόσμια “πρωτιά” της Βρετανίας στην έναρξη των εμβολιασμών ανάμεσα στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες, με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 600.000 πολίτες και κατοίκους του Ην. Βασιλείου. Παρ’ όλα αυτά, και με την ανοσία να απέχει ακόμη αρκετούς μήνες, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, εν μέσω ανησυχίας για τη μετάλλαξη του ιού το τελευταίο διάστημα, η οποία μάλιστα εμφανίζεται και πιο μεταδοτική.

Μαζί με το εμβόλιο της Moderna, που έχει εγκριθεί ήδη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, θα πρόκειται για το τρίτο εμβολιαστικό σκεύασμα το οποίο θα χορηγηθεί ευρέως στον δυτικό κόσμο.

Ο κίνδυνος από τη νέα μετάλλαξη του ιού οδήγησε την κυβέρνηση Τζόνσον να άρει τον σχεδιασμό περί χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων εντός των εορτών των Χριστουγέννων και να αυστηροποιήσει το lockdown σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας (καθώς σε Σκωτία, Β. Ιρλανδία και Ουαλία υπεύθυνες για τα υγειονομικά μέτρα είναι οι τοπικές αποκεντρωμένες κυβερνήσεις).

Υπολογίζεται ότι τα νέα αυστηρά μέτρα θα μπορέσουν να αρθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν, με τη βοήθεια του εμβολίου των AstraZeneca-Οξφόρδης, θα έχουν εμβολιαστεί περί τα 15 εκατομμύρια Βρετανοί, οπότε η πιθανότητα ασφυκτικής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) του Η.Β. θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία γύρω από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, τόνισε στο Bloomberg το βρετανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ οι MHRA και AstraZeneca αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των εμβολιασμών, καθώς είναι ευκολότερη η μεταφορά και συντήρησή του, αφού χρειάζεται φυσιολογική θερμοκρασία ψύξης και όχι βαθιά κατάψυξη, όπως εκείνο των Pfizer-BioNTech, ενώ είναι και φθηνότερο στην παραγωγή του. Αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ – ΕΕ, έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προμήθειά του. Το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ανά το Ηνωμένο Βασίλειο για εμβολιασμούς ήδη από τις 4 Ιανουαρίου 2021, ανέφερε χθες η Sunday Telegraph.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.