Έρχεται η τελική κρίση: Η Άγκυρα έθεσε θέμα παραβίασης του τουρκικού ΕΕΧ και «παράνομων επισκέψεων» του ΠΝ σε νησιά!

Η κρίση με τη Τουρκία που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου με την έκδοση της NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κλιμακώθηκε στις 10 Αυγούστου όταν τελικά η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό και ακόμα δεν το έχει «μαζέψει» σήμερα εισήλθε σε μια πολύ επικίνδυνη, ως προς την ποιότητα της κλιμάκωσης, φάση: Η Άγκυρα για πρώτη φορά κατηγόρησε, παντελώς ανυπόστατα φυσικά, την Ελλάδα για «παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου» από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και «παρενοχλήσεις αεροσκαφών της», καθώς και «192 παράνομες επισκέψεις πολεμικών σκαφών της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου»!

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται στην ελληνική πλευρά εν είδει κακόγουστου ανέκδοτου, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι αν ιδωθούν από μια άλλη οπτική γωνία: Η Τουρκία πλέον δημιουργεί «υπόστρωμα» για στρατιωτική απάντηση δήθεν «αμυντικού» χαρακτήρα.

Δηλαδή αν συμβεί αυτό που οι αφελείς των Αθηνών χαρακτηρίζουν ως «ατύχημα» δηλαδή ένα «θερμό» επεισόδιο θα υποστηρίξουν ότι έγινε λόγω των ελληνικών παραβιάσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ή αν προχωρήσουν σε ενέργεια εναντίον κάποιου νησιού θα υποστηρίξουν ότι «Η Ελλάδα παραβίασε τις συνθήκες αποστρατικοποίησης κι εμείς αμυνθήκαμε αφού μας απειλούσαν», όπως έκαναν και στην Κύπρο.

Όταν χρησιμοποίησαν σε διεθνές επίπεδο τον ρόλο του «εγγυητή» που τους είχε δώσει η συνθήκη της Ζυρίχης για να εισβάλλουν στο νησί.

Ας δούμε ολόκληρη την τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας.

Αν και εκφράζουμε πάντα ότι σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε όλες μας τις σχέσεις, η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση.

Έγιναν 5 παρενοχλήσεις αεροσκαφών μας και 192 στρατιωτικά πλοία επισκέφθηκαν αποστρατικοποιημένα νησιά κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών.

Οι παραβιάσεις αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα κάνει κάθε προκλητική προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση» ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας».

Και όλα αυτά ενώ στις ΗΠΑ που παραδοσιακά έχουν αναλάβει τον ρόλο σταθεροποιητικής δύναμης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, να υπάρχει πλέον μία ημι-κυβέρνηση (ένα καθεστώς το οποίο δεν θα τελειώσει στις 20 Ιανουαρίου 2021, αφού ο διαφαινόμενος ως νικητής, Τ.Μπάιντεν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κυβερνήσει λόγω προχωρημένης άνοιας), τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να είναι «ζεσταμένες» λόγω των πολεμικών εμπλοκών σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κυβέρνηση Ερντογάν να αναζητεί τον απόλυτο αντιπερισπασμό για τα εσωτερικά της προβλήματα.

Τα τουρκικά UAV ANKA, ANKA-2 και Bayraktar σχεδόν καθημερινά εκτελούν αποστολές αναγνώρισης επάνω από ελληνικά νησιά, οι Έλληνες επιτελείς προσπαθούν να έχουν πληροφόρηση για τις κινήσεις των ειδικών τουρκικών μονάδων, αφού ξέρουν ότι αυτές θα κάνουν την πρώτη κίνηση, αν πρόκειται για νησιά και επίσης παρακολουθούνται, όσο το δυνατόν στενότερα, οι κινήσεις των αυτοκινούμενων βαλλιστικών πυραυλικών μονάδων J-600T Yıldırım στην μικρασιατική ακτή και την ενδοχώρα της.

Δυστυχώς ένα μέτρο κλιμάκωσης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, δηλαδή οι μετασταθμεύσεις τουρκικών μαχητικών από τα ανατολικά σε βάσεις ή προωθημένες βάσεις (Μπαντίρμα,  Ντάλαμαν κλπ.) δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό σε ότι αφορά την έντασή του: Οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν ότι μπορεί να εξαπολυθεί εναέρια επίθεση, ειδικά μέσα στη νύχτα, από μερικές δεκάδες τουρκικά μαχητικά UAV, χωρίς καν να ανιχνευθούν από το ελληνικό δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης.

Και να κτυπηθούν τα ραντάρ, οπότε «όλα θα είναι πιο εύκολα για τους Τούρκους μετά, ειδικά αν η Αθήνα φοβηθεί κι επιδείξει την στάση του Αρμένιου πρωθυπουργού που παραδόθηκε χωρίς καν να πολεμήσει» ανέφερε στο pronews.gr παλαιός έμπειρος ανώτατος στρατιωτικός…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.