Χειμερινός τουρισμός δεν σημαίνει μόνο ορεινά, χιονισμένα θέρετρα και πίστες για σκι. Οι λίμνες της Ελλάδας, είτε φυσικές είτε τεχνητές, αποτελούν ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς για επισκέπτες τόσο εγχώριους όσο και από το εξωτερικό. Πανέμορφα, ατμοσφαιρικά τοπία, που αλλάζουν χρώματα και «βάφονται» είτε με τα καφετιά του φθινοπώρου, είτε με τα πιο ψυχρά του χειμώνα και, φυσικά, το κυρίαρχο υγρό στοιχείο: Το μπλε του νερού, που είτε «πρασινίζει» αντικατοπτρίζοντας τη φύση, είτε μοιάζει καθρέφτης του ουρανού, γαλανού ή γκρίζου, στις λίμνες της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορούμε να ευχαριστηθούμε κάθε εποχή του χρόνου τη φύση και τις ομορφιές της.
Ας μην παραβλέπουμε άλλωστε πως μεταξύ των πιο σημαντικών λιμνών της Ελλάδας είναι η λίμνη των Ιωαννίνων και η λίμνη της Καστοριάς – δύο περιπτώσεις που συνδυάζουν τη φύση με τις αστικές διακοπές όλο τον χρόνο και ιδίως τον χειμώνα, όταν αναδεικνύεται η αυθεντική τους ομορφιά. Άλλες πάλι, όπως η Λίμνη Πλαστήρα ή η Λίμνη Κρεμαστών, διαθέτουν γύρω γύρω παραδοσιακά χτισμένα χωριά, που προσφέρουν εμπειρίες χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης στη φύση. Αντίστοιχα, οι Πρέσπες στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, η Βόλβη, η Βεγορίτιδα και η Κερκίνη στη Μακεδονία, αλλά ακόμα και η λίμνη Τσιβλού στην Πελοπόννησο, μπορούν να μας χαρίσουν αξέχαστες διακοπές όλη τη διάρκεια του έτους και – μάλιστα – ιδανικότερα τη χειμερινή περίοδο.
Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Είναι αλήθεια πως όσες λέξεις και να βάλουμε στη σειρά, δεν αρκούν για περιγράψουν το μοναδικό φυσικό κάλλος και την παραμυθένια ατμόσφαιρα που επικρατεί στη δημοφιλή λίμνη Πλαστήρα, το «κόσμημα» του θεσσαλικού κάμπου. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959, έπειτα από προτροπή του στρατιωτικού και πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα και η οποία σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνία της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν ζωντανό βιότοπο, στον οποίο κατοικούν σκίουροι, αρκούδες, ζαρκάδια, πάπιες, δρυοκολάπτες και νεροκότσυφες, ενώ παρουσιάζει μία «πλούσια» ποικιλία πανίδας. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν ανεπτυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, όπως το Νεοχώρι, η Φυλαχτή και τα Καλύβια Πεζούλας, τα οποία διαθέτουν ζεστά, φιλόξενα και γραφικά καταλύματα που παρέχουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.
Λίμνη Δόξα, Κορινθία
Στα καταπράσινα ορεινά της Κορινθίας βρίσκεται «κρυμμένη» ακόμα μια μαγευτική τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Είναι η λίμνη Δόξα ή λίμνη Φενεού, όπως είναι επίσης γνωστή και αποτελεί ένα μέρος «πλούσιου» φυσικού κάλους, ιδανικό για όσους δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν φυσιολατρικές πεζοπορίες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η απέραντη πεδιάδα του Φενεού, τα ήρεμα γαλήνια νερά της λίμνης, οι χαμηλές βουνοκορφές που την περιβάλουν, τα πουλιά που προσγειώνονται στην περιοχή ψάχνοντας να βρουν ένα «καταφύγιο», συνθέτουν ένα εντυπωσιακό «αλπικό» σκηνικό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Στη μια άκρη της λίμνης Δόξα, τη δική του ξεχωριστή «πινελιά» στο τοπίο δίνει το παλιό εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου, ένα «κόσμημα» αρχιτεκτονικής, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα και το οποίο ενώνεται με την όχθη της λίμνης, καθώς είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο.
Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά
Η λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς, η λίμνη Καστοριάς συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες τοποθεσίες του Δικτύου Natura 2000. Εκτός του ότι θεωρείται «στολίδι» για την περιοχή, σε συνδυασμό και με την παλιά πόλη της Καστοριάς, αποτελεί και καταφύγιο σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες σε όλη τη χώρα, όμως αυτό που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, είναι η ακατέργαστη, φυσική ομορφιάς της, η οποία προσφέρει μοναδικές εικόνες και μία πηγαία γαλήνη στους επισκέπτες της. Πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στη λίμνη Ορεστιάδα, μπορούμε να γνωρίσουμε και την περιοχή Δισπηλιό, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού από τη νεολιθική εποχή.
Λίμνη Παμβώτιδα, Γιάννενα
Αν θέλουμε να μετατρέψουμε το ταξίδι μας σε… ένα «ταξίδι στον χρόνο», τότε δεν υπάρχει καταλληλότερος προορισμός από τα Γιάννενα, εκεί όπου βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες και πιο όμορφες λίμνες της χώρας, η θρυλική λίμνη Παμβώτιδα. Η λίμνη Παμβώτιδα εφάπτεται ουσιαστικά με το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι, ενώ αποτελεί σημείο συνάντησης για επισκέπτες και ντόπιους, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν μία φυσιολατρική περιήγηση με τα πόδια, το ποδήλατο ή κάποιο μικρό πλεούμενο. Θεωρείται ένας «πλούσιος», ζωτνανός οικότοπος, διότι φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ είναι μία από τις δύο λίμνες που διαθέτει νησί το οποίο κατοικείται και μάλιστα διαθέτει το μουσείο του Αλή Πασά, εξαιρετικά εργαστήρια και μαγαζάκια αργυροχρυσοχοΐας και λαϊκής τέχνης και, φυσικά, εστιατόρια που προσφέρουν τα περίφημα βατραχοπόδαρα, μια τοπική λιχουδιά που πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε!
Λίμνη Τσιβλού, Ζαρούχλα
Η λίμνη Τσιβλού είναι από τις λιγότερο γνωστές λίμνες της χώρας. Βρίσκεται στο χωριό Ζαρούχλα της Πελοποννήσου και αποτελεί το θαυμαστό δημιούργημα μίας καταστροφικής κατολίσθησης που συνέβη στην περιοχή το 1913. Βρίσκεται σε υψόμετρο 754 μέτρων και περιβάλλεται από ορεινές δεντρόφυτες πλαγιές, από τα αγέρωχα έλατα, τα αιωνόβια πλατάνια και τα πεύκα του Χελμού, ενώ αποτελεί ένα «σπίτι» για σαλαμάνδρες, φρύνους, μαυρολαίμηδες, μπεκάτσες, λαγούς και αλεπούδες. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όσους θέλουμε να συνδυάσουμε το ταξίδι μας με… υδάτινες βόλτες, καθώς το μικρό μέγεθος της λίμνης μας παρακινεί να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην κωπηλασία και να ανακαλύψουμε εν πλω τις φυσικές ομορφιές της. Έπειτα, μπορούμε να απολαύσουμε λαχταριστούς μεζέδες και στιγμές χαλάρωσης στην ταβέρνα που βρίσκεται πάνω στις όχθες της ή σε κάποιο από τα γραφικά μαγαζιά της Ζαρούχλας.
Πρέσπες, Φλώρινα
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται οι Πρέσπες, δύο εμβληματικές λίμνες για όλα τα Βαλκάνια. Εκτός από τη μοναδική φύση και το απίστευτο τοπίο, στη Μικρή Πρέσπα μπορούμε με τα πόδια, μέσω της πεζογέφυρας, να επισκεφθούμε τον Άγιο Αχίλλειο, το μικρό νησάκι που είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά το Νησί των Ιωαννίνων. Στον Άγιο Αχίλλειο θα δούμε και την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας, αλλά και τη βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων του 11ου αιώνα, τον Άγιο Δημήτριο του 14ου αιώνα και άλλες.
Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες
Λίγο έξω από τις Σέρρες, στην Κεντρική Μακεδονία, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη είναι ένας ακόμα σημαντικός προορισμός, ιδανικός για τη χειμερινή περίοδο. Η λίμνη ουσιαστικά είναι ένα φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα και δημιουργήθηκε το 1932, με «αναπροσαρμογή» το 1982. Αποτελεί εθνικό πάρκο και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ για τους υδροβιότοπους, ενώ ανήκει και στο Δίκτυο Natura 2000. Θηλαστικά όπως το τσακάλι, η βίδρα και η νυφίτσα, δέκα είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών ζουν στην περιοχή, ενώ γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πτηνών. Στην Κερκίνη όμως ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα, που εκτιμάται περί τις 4000.
Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλοακαρνανία
Η Λίμνη Τριχωνίδα, στην Αιτωλοακαρνανία, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και θεωρείται μια από τις πιο καθαρές λίμνες της χώρας, καθώς τα νερά της ανανεώνονται συνεχώς. Στη νότια όχθη της βρισκόταν η αρχαία πόλη Τριχώνιον όπου υπήρχε ιερό του Ασκληπιού και η οποία ταυτίζεται με τη σημερινή Γαβαλού. Το Θέρμο, στα βορειοανατολικά της λίμνης και σε υψόμετρο 360 μέτρων είναι το κέντρο της περιοχής, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί δεκάδες ζώα και φυτά.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πανέμορφες λίμνες της Ελλάδας που μπορούν να γίνουν ιδανικοί προορισμοί για μοναδικές εμπειρίες διακοπών όλο το έτος και ειδικά τη χειμερινή περίοδο. Βιστωνίδα, Βόλβη, Βεγορίτιδα, Δοϊράνη και τόσες άλλες, είναι επίσης ξεχωριστά μέρη που αξίζει να ανακαλύψουμε με κάθε αφορμή για να δούμε τη μαγεία της φύσης σε μοναδικά τοπία.